Linkuri accesibilitate

„Ziua Europei și Europa este un model de cooperare, unde se respectă drepturile omului"


La complexul memorial din Chişinău
La complexul memorial din Chişinău

Valentina Ursu în dialog cu Mihai Cernenco, Dr. conferențiar universitar, şef de catedră la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova.



Europa Liberă: Ce sărbătoresc și ce ar trebui să sărbătorească moldovenii la 9 mai?

Mihai Cernenco: „Eu cred că la 9 mai ar trebui să sărbătorească Ziua Europei. Pentru că Ziua Europei este o zi care de fapt a semănat în Europa pacea. De la 1951, când a fost semnat acordul de creare a comunității cărbunelui și oțelului, nu avem niciun conflict între statele Uniunii Europene. În al doilea rând, în 1963 Franța și Germania au semnat istoricul acord de împăciuire pentru că și Germania, și Franța s-au făcut vinovate de mai multe războaie în Europa. În al treilea rând, Uniunea Europeană este un spațiu de securitate. În al patrulea rând, Uniunea Europeană este un spațiu de prosperitate.

În al cincilea rând, Uniunea Europeană este un spațiu de ajutor reciproc sau, mai bine zis, un spațiu prin care Uniunea Europeană acordă statelor care au probleme financiare de orice ordin, le acordă ajutor financiar, deci, susținerea reciprocă.

În al șaselea rând, Uniunea Europeană are programe de ajutor a statelor mai puțin dezvoltate: dezvoltarea infrastructurii, dezvoltarea agriculturii, programe pentru tineret, Erasmus, Erasmus Mundus, Leonardo da Vinci și zeci de burse. Uniunea Europeană are un buget pe șapte ani de zile de peste un trilion de euro. Anual, 140-150 de miliarde de euro se duc la susținerea instituțiilor europene, a dezvoltării agriculturii, sărbătoririi culturilor diferitelor state în orașe reprezentative.

Deci pentru mine Ziua Europei și Europa este un model de cooperare, unde se respectă drepturile omului, unde demnitatea umană este pusă pe prim-plan. De aceea, Ziua Europei este mai importantă decât orice.”

Europa Liberă: Domnule Cernenco, și totuși, în societatea moldavă există încă un segment important al populației care crede că acest 9 mai a adus biruință. Sunt veteranii, ei mai cântă Katiușa, în aceste zile vedem această panglică a biruinței.
Mihai Cernenco
Mihai Cernenco
Mihai Cernenco: „Panglica, în general, nu are nimic cu 9 mai. Ea absolut nu are nimic.”

Europa Liberă: Cum poate fi împăcată această pătură a societății?

Mihai Cernenco: „Cred că se politizează prea mult această situație. În Kazahstan, Nazarbaev a interzis coloradiștilor panglica aceasta portocalie-neagră, a fost interzisă. Și au introdus două simboluri: roșu care a fost în timpul războiului, și culorile naționale ale drapelului din Kazahstan. Bine, Rusia nu a va critica, că este partenerul său, că, dacă era alt stat, probabil, trimitea și armata.”

Europa Liberă: Eu vă întreb cum poți împăca acești oameni care trăiesc cu trecutul, cu această nostalgie și cu ideea că a fost biruință?

Mihai Cernenco: „Nu putem să-i împăcăm pentru că avem partide politice debile care folosesc orice ocazie, ca să contrapună populația. Partidul Socialiștilor, care a adus un coloradist de la Moscova, care a votat anexarea Crimeii, care susține trimiterea trupelor rusești în Ucraina este de fapt o persoană care trebuia să fie declarată non-grata. Șelin, Partidul Comuniștilor, care promovează toate acestea în societate, că demult se uitau pentru că noi avem nu numai veteranii din armata sovietică, dar avem și ceilalți veterani, care tot au fost la război, și tot au fost mobilizați.”

Europa Liberă: Domnule Cernenco, dar și cei de la guvernare au anunțat acțiuni consacrate acestei zile de 9 mai, Zilei Victoriei asupra fascismului, la care se pare că vor participa toți demnitarii statului.

Mihai Cernenco: „Suntem într-un an electoral și fiecare se gândește la runda electorală. Pe Chirtoacă vi-l aduceți aminte, anul trecut, chiar cu panglica „coloradistă” în piept? Deci, din punct de vedere electoral, fiecare partid încearcă să utilizeze data aceasta. Partidul Democrat își face în fața operei mitingul său, cu cântecele sale și cu veteranii săi, și tot așa mai departe.”

Europa Liberă: Până la urmă, este o memorie politică?

Mihai Cernenco: „Este mai mult decât o memorie politică. Este o memorie de scindare a societății, așa cum avem două sărbători de Crăciun, așa cum avem două sărbători de Anul Nou, avem și două sărbători de 9 mai. Pentru că și veteranii care au luptat în armata română sărbătoresc, și ei, pentru că au luptat și ei, până la urmă, și au ajuns și ei, până la Berlin. Și atunci ei nu sunt coloradiști, ei nu poartă această panglică. Dar au luptat și ei, din 1944, august, până în aprilie 1945, pe fronturile celui de-al Doilea Război Mondial. Din punctul acesta de vedere, eu nu aș vrea să politizez și să aduc dividende politice de aici. Ar trebui fiecare să își sărbătorească ziua sa, spre exemplu, la Eternitate cei care sunt sovietici, ceilalți care își doresc – la alte locuri memoriale. Și nu ar trebui să isterizeze societatea pentru că astăzi cei care poartă panglica Sfântului Gheorghe sunt de fapt alături de cei care au invadat Ucraina, separatiști și teroriști. A purta astăzi în Chișinău o panglică este un punct de egalitate între separatiștii din Ucraina, cei care au organizat și au făcut la Odesa acest masacru, cei care la Sloviansk au ocupat instituțiile statului, de fapt sunt teroriști.”

Europa Liberă: Și, totuși, să vă întreb: acest exemplu remarcabil al Germaniei care, datorită faptului că a rescris istoria, după al Doilea Război Mondial…

Mihai Cernenco: „…și al Franței…”

Europa Liberă: …a făcut posibilă edificarea aceasta europeană și niște relații civilizate cu Franța și cu vecinii săi din Est.

Mihai Cernenco: „Da, dar națiunea germană este o națiune care este conștientă. Națiunea germană a putut să nimicească fascismul din interiorul său. Națiunea germană a dorit să se pacifice. Națiunea germană a dorit într-adevăr să își ceară scuze pentru acele grave erori pe care le-a adus fascismul Europei. Franța, cu Charles de Gaulle al său, a dorit să devină un stat puternic, să joace un rol important în politica internațională.”

Europa Liberă: Și Rusia nu vrea această pace?

Mihai Cernenco: „Niciodată! Niciodată! Dacă Franța a plecat din coloniile africane, Rusia, dimpotrivă, a ocupat o parte din raioanele de Est ale Republicii Moldova, a ocupat Abhazia, a ocupat Osetia de Sud, a ocupat Crimeea și tot așa mai departe. Rusia nu poate fi o mare putere normală de cooperare, atâta timp cât deține colonii.”

Europa Liberă: E o confruntare între generații această zi de 9 mai?

Mihai Cernenco: „Eu nu cred că este o confruntare. Este de fapt o politizare din partea unui stat, că până în 2005 nu era această panglică. Rusia a încercat să facă din această biruință de la 9 mai un eveniment politic pentru influențarea fostului spațiu sovietic.”
XS
SM
MD
LG