Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii


Călătoria fără vize a moldovenilor în UE și marcarea zilei de 1 Mai la Chișinău de către comuniști și socialiști.



În opinia Alinei Radu, directoarea Ziarului de Gardă, faptul că de la începutul acestei săptămâni cetăţenii Republicii Moldova pot călători fără vize în Uniunea Europeană este un eveniment istoric, care atrage după sine şi mai multă responsabilitate în acţiuni din partea coaliţiei de guvernare, ce îşi asumă acest merit:

„Chiar şi după 2009 nimeni nu ar fi bănuit că acest proiect de liberă circulaţie va fi implementat atât de rapid, dar conjunctura geopolitică şi desigur deschiderea clasei politice moldoveneşti au făcut ca acest lucru să se întâmple totuşi. Istorica zi de liberalizare a regimului de vize nu a trecut însă fără nori, acumulaţi tot de grupurile politice, Pe de o parte opoziţia a blamat această realizare de care se folosesc atât membrii opoziţiei cât şi simpatizanţii lor, iar coaliţia de la guvernare a reuşit din nou să ne uimească cu un proces obscur, care s-a produs zilele trecute la banca de economii dar şi în celelalte bănci. De aici aş conchide că bucuria călătoriilor fără vize poate deveni o dramă a unui noi exod dacă actuala guvernare nu va pedala urgent pe proiectul combaterii corupţiei.”

Liberalizarea regimul de vize a fost cap de discuţie nu doar în buletinele de ştiri dar şi în discuţiile cotidiene dintre oameni, susţine Tudor Iaşcenco, redactor-şef la săptămânalul Cuvântul din Rezina. În provincie spune el, pentru multe persoane eliminarea vizelor nu este motivaţională, întrucât până la urechea lor nu a ajuns informaţie explicită despre beneficiile acestei realizări:

„Se vede totuşi discrepanţa dintre eforturile diplomaţiei şi informarea populaţiei din teritoriu. Din păcate, mai ales nu s-a lucrat pe componenta populaţiei din teritoriu, multe reforme au rămas pe loc şi cifrele sondajelor arată că de la 75 de procente de euro optimişti am ajuns la 45. Şi asta pentru că nu au fost folosite autorităţile publice locale ca să se ajungă la majoritatea populaţiei, cu avantajele şi dezavantajele, obiectiv să se vorbească ce înseamnă pentru Moldova asocierea şi ulterior integrarea în Uniunea Europeană.”

Referindu-se la cele două mitinguri organizate la Chişinău cu ocazia Zilei de 1 Mai, Alina Radu, constată că atât comuniştii lui Vladimir Voronin cât şi socialiştii lui Igor Dodon au folosit această zi pentru a-şi promova agenda politică în faţa simpatizanţilor. Directoarea „Ziarului de Gardă se referă şi la Confederaţia Naţională a Sindicatelor, care nu au consemnat public Ziua Solidarităţii Oamenilor Muncii:

„Astfel au demonstrat încă o dată că ele nu există sau există numai pe hârtie sau pentru a colecta cotizaţii. În al doilea rând, faptul că în centrul Chişinăului au manifestat două formaţiuni politice, una a comuniştilor şi alta a socialiştilor şi nici una nu a prezentat explicit pledoarii pentru drepturi de domeniul muncii, deci acest fapt vorbeşte despre aceea că cele 2 formaţiuni de stânga au exploata de fapt o zi cu renume internaţional pentru a-şi promova activităţile politice înguste. Şi faptul că cele două partide de stânga au manifestat separat, aparent pentru aceeaşi cauză demonstrează încă o dată că stânga politică din Republica Moldova e foarte fragmentată şi în loc să fie unită de aceleaşi interese, e de fapt divizată de nişte orgolii.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG