Linkuri accesibilitate

„Cherchez la femme...”


Ce cred tinerii despre cauzele violenţei în familie? Un nou studiu realizat la comanda centrului internaţional La Strada şi la care au participat peste 600 de tineri.



Violenţa ca metodă de educaţie pare un non-sens, dar mulţi din tinerii care au participat la un studiu sociologic privind violenţa în familie, studiu dat astăzi publicităţii, cred că pentru asta este folosită bătaia sau înjurătura, iar de vină par să fie, în general, femeile. Studiul la care au participat peste 600 de tineri a fost făcut la comanda centrului internaţional La Strada.

Solicitaţi să aprecieze pe cât este de răspândită violenţa în comunităţi, 6 din 10 tineri au spus că ştiu cazuri în cercurile lor de prieteni şi vecini, când bărbaţii îşi bat soţiile. Ei cunosc asemenea cazuri concrete, ori şi le închipuie la modul abstract, nu neapărat le şi condamnă.

Femeile au recunoscut cu mai multa fermitate existenţa fenomenului. Când veni vorba despre identificarea vinovaţilor, femeile au primit cele mai multe bile negre. Una din tinere spune că „femeile sunt isterice şi exagerează atunci când fug şi dau la divorţ dacă s-a întâmplat că a fost trasă de păr un pic, lovită ușor.” Sociologul Natalia Vladicescu constată că multe femei încercă să justifice agresorul, indiferent de motivul care a provocat violenţa:

„În special, în discuţiile de grup s-a observat faptul că respondenţii atunci când vorbesc de violenţa în familie, în cuplu, atât femeile, cât şi bărbaţii culpabilizează femeia. Chiar atunci când vorbim de consumul de alcool, femeile au spus: bine, dacă a văzut că este beat, atunci trebuie să îl lase în pace, pentru a doua zi să discute. Dacă a văzut că este enervat - să îl lase în pace, adică femeia este întotdeauna vinovată, sau că se îmbracă provocator atunci când este abuzată sexual.”

Experţii au întrebat tinerii şi din ce motive poate apărea violenţa într-un cuplu. Datele colectate arată că cele mai expuse riscului sunt totuşi familiile sărace, iar principala cauză este consumul excesiv de alcool. Natalia Vladicescu remarcă faptul că părţile au opinii diferite despre sămânţa conflictelor, care escaladează frecvent în violenţă:

„Dacă ne referim la femei, atunci ponderea lor este şi mai mare - opt din zece femei au menţionat acest motiv drept o cauză a violenţei. Dacă femeile s-au axat mai mult pe consumul de alcool, gelozie, caractere diferite, comportamente, atunci bărbaţii au pus un accent mai mare pe sărăcie, şomaj, nivel scăzut de educaţie, adică percepţia este un pic diferită.”

În opinia experţilor, alcoolismul, şomajul şi sărăcia sunt de fapt un paravan pentru a nu recunoaşte problemele de ordin interior, psihologic, cu care se confruntă agresorii. Studiul a scos în evidenţă faptul că sunt multe femei care nu conştientizează că sunt victime sau nu vor să recunoască acest lucru, şi ele nu apar în vizorul presatorilor de servicii sau organelor de drept.

Comparativ cu anul 2010, a crescut numărul tinerilor care cred că agresorii trebuie să răspundă în faţa legii. Daniela Misail-Nichitin, preşedinta Centrului „La Strada” spune că deşi 30 la sută din martori sau victime nu ar raporta cazurile de violenţă, cea mai mare parte a respondenţilor s-ar adresa după ajutor:

„60% menţionează că ar sesiza organele de drept, adică poliţia. Destul de mare este coeficientul celor care ar anunţa rudele, mediul familial al victimei sau al agresorului. Circa 14% s-ar adresa la alte structuri, cum ar fi autorităţile publice locale, serviciile medicale, serviciile de asistenţă socială. La linia fierbinte au menţionat că ar apela circa 2% din respondenţi.”

Studiul arată că dintre cei care nu ar denunţa violenţa, majoritatea cred că aceasta este o problemă privată, că ar putea provoca şi mai mult agresorul, iar 2% nici nu ştiu că sunt servicii abilitate în susţinerea victimelor violenţei. Drept soluţie pentru rezolvarea problemelor ce ţin de violenţă, patru din zece tineri au indicat divorţul, un sfert sugerează adresarea la rude, iar 20% recomandă un apel la telefonul de încredere.

Experţii remarcă faptul că un sfert din respondenţi au spus că ştiu cazuri în care bărbaţii sunt abuzaţi de femei, dar de cele mai dese ori evita sa recunoască întrucât riscă sa îşi demoleze reputaţia.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG