Linkuri accesibilitate

Despre noua cotă diplomatică a Moldovei


Alla Ceapai în dialog cu Bogdan Țârdea şi cu Nicolae Negru


Premierul român și preşedintele parlamentului georgian au fost la Chişinău, iar săptămâna viitoare este anunţată vizita ministrului de externe britanic William Hague, care după aceea va fi în Ucraina şi Georgia. Etapele aproape obligatorii în aceste zile pentru orice demnitar occidental care vrea să-şi exprime sprijinul pentru ţările ce sunt sau se simt ameninţate de Rusia. Alla Ceapai a discutat cu analistul politic Bogdan Țârdea şi cu editorialistul Nicolae Negru despre noua cotă diplomatică a Moldovei.

Prietenii se cunosc nu doar la nevoie, dar şi la bucurie, în opinia editorialistul de la „Ziarul Naţional” Nicolae Negru, aşa pot fi interpretate simbolic vizetele premierului român Victor Ponta şi a spicherului georgian David Usupașvili, vizite care au loc a doua zi după ce Moldova a obţinut regimul liberalizat de vize.

Nicolae Negru consideră că Georgia, care, din spusele spicherului georgian, speră într-un an să obţină regimul liberalizat de vize, are ce învăţa de la Republica Moldova:

„Cu Georgia avem de parcurs o anumită cale e normal să ne ajutăm, să ne sprijinim. Noi am parcurs o anumită etapă, iată această ridicare a vizelor, mai repede decât georgienii şi e normal ca ei să încerce să afle ce am făcut noi mai bine decât ei, de ce noi suntem înainte lor şi ei, sub acest aspect, din urma noastră.”

Spicherul georgian a spus pe un ton cumva mai glumeţ, dar suficient de convingător că Georgia nu este geloasă pe succesul Moldovei privind obţinerea regimului liberalizat de vize. Analistul politic Bogdan Ţârdea nu exclude însă că atât Georgia, cât şi Ucraina, altă dată lidere ale Parteneriatului Estic, au motive să fie geloase:

„Este evident că şi Georgia şi Ucraina se simt frustrate la acest capitol pentru că Moldova este declarată practic unica istorie de succes de către cancelariile europene. Moldova este cu adevărat copilul răsfăţat care primeşte laude adesea slab motivate, priveşte sprijin, vizite ale oficialilor de cel mai înalt rang şi asta pe fundalul unor evoluţii nu tocmai spectaculoase. Evident că o doză de gelozie există la statele care parafaseră acordurile de asociere, care aveau şanse de a semna mult înaintea Moldovei, mă refer la Ucraina, şi care erau declarate campioni la combaterea corupţiei şi implementarea reformelor structurale, mă refer aici la Georgia.”

Întrucât Moldova şi Georgia aspiră, cot la cot, spre marea familie europeană şi au de gând la sfârşitul lunii iunie să semneze Acordurile de Asociere, Moldova are nevoie în continuare de sprijinul activ al României, sprijin confirmat şi astăzi de premierul român, spune editorialistul Nicolae Negru:

România este statul care ne sprijină cel mai mult în parcursul nostru european. Sunt anumite etape parcurse şi acum suntem la începutul unei alte etape. Se termină această etapă a acordului de asociere şi domnul Leancă, şi domnul Ponta, aşa cum au şi declarat, se gândesc de acum la etapa post asociere, ce este de făcut, ce este real şi ce nu este real.”

L-am întrebat pe analistul politic Bogdan Ţârdea cât de real este obiectivul pe care şi l-a propus Iurie Leancă şi care a fost susţinut de omologul său român Victor Ponta ca Moldova să devină ţară cu drepturi depline a UE în anul 2019, atunci când România va deţine preşedinţia UE:

„Din punct de vedere structural, adică al nivelului PIB pe cap de locuitor, al nivelului economiei de piaţă, al nivelului libertăţii justiţiei, al nivelului combaterii corupţiei, al nivelului libertăţii presei, realizările sunt destul de modeste. Noi nu corespundem criteriilor de la Copenhaga, în mod obiectiv. Dar trecând peste toate acestea vreau să vă spun că aderarea la UE nu pare totalmente fantezistă, fiindcă se poate produce nu graţie pregătirii sau unui nivel de modernizare internă a Moldovei, ci graţie unor confruntări geopolitice dintre Rusia şi UE.”

Faptul că în ultima perioadă Moldova a devenit un punct de atracţie a oficialilor europeni şi americani în opinia lui Bogdan Ţârdea mai curând debusolează cetăţeanul de rând, care a şi pierdut firul acestor vizite mult prea abundente. Iar coaliţia de guvernare care are cel mai mult de câştigat de pe urma vizitelor oficialilor străini ar trebui, în opinia lui Bogdan Ţârdea, să le amplifice semnificaţia în ochii cetăţenilor, inclusiv pentru a obţine şi scor electoral.

Previous Next

XS
SM
MD
LG