Linkuri accesibilitate

Roman Zadoinov: „Avocaţii consideră că reforma justiţiei se face numai în ultimele luni înainte de campania electorală”


Critici dure la adresa reformei jusiției la congresul anual al Uniunii Avocaţilor din Moldova.

La Congresul anual al Uniunii Avocaţilor din Moldova preşedintele Uniunii Gheorghe Amihalachioaie şi-a prezentat raportul de activitate în care, printre altele, critică dur reforma justiţiei, dar şi avocaţii corupţi care deşi sunt traşi la răspundere nu sunt condamnaţi. Majoritatea avocaţilor prezenţi la congres au insistat şi ei că nu simt rezultatele reformei justiţiei şi că Uniunea Avocaţilor nu are suficiente pârghii pentru a purifica breasla, eliminând colegii corupţi. Alla Ceapai a stat de vorbă cu unul din membrii uniunii, avocatul Roman Zadoinov:

Roman Zadoinov: „În primul rând, avocaţii consideră că reforma justiţiei se face numai în ultimele luni înainte de campania electorală. Lupta cu corupţia s-a început abia acum în ajunul alegerilor. În al doilea rând, noi nu suntem de acord cu faptul că schimbarea sau reforma în justiţie nu se face în mod efectiv şi practic, dar se face în mod teoretic şi iluzoriu. Cu alte cuvinte, Ministrul Justiţiei s-a exprimat în felul următor – noi am îmbunătăţit condiţiile de lucru a judecătorilor, am făcut reparaţie în instanţele de judecată, am alocat bani pentru schimbarea sediului Consiliului Superior al Magistraturii – iată în viziunea Ministrului acestea sunt reforme. Rezultatele reformei este că se schimbă numai denumirile, se schimbă sediile, se mută dintr-un loc în altul funcţionarii publici. dar justiţia a rămas la acelaşi nivel primitiv, corupt şi ineficient.”

Europa Liberă: Dar avocaţii totuşi sunt parte a acestui sistem. Cum contribuie ei la realizarea reformei în justiţie, astfel încât reforma să dea rezultatele aşteptate de cetăţeni?

Roman Zadoinov: „Principala armă a avocatului este libertatea de exprimare. Pe de altă parte însă avocaţii nu sunt ascultaţi de către organele de drept, practic sunt ignoraţi. Dar alte remedii noi nu avem ca avocaţi. Noi nu suntem judecători, nu putem emite decizii, hotărâri sau încheieri obligatorii. Noi nu suntem procurori şi nu putem cerceta urmărirea penală a judecătorilor, procurorilor şi poliţiştilor corupţi. Dar cu toate acestea noi contribuim la efectuarea justiţiei. Noi apărăm oamenii în instanţa de judecată împotriva abuzurilor care se comit din partea procurorilor sau judecătorilor.”

Europa Liberă: Dar şi prestaţia unor avocaţi lasă de dorit, aşa sugera şi d. Amihalachioaie, preşedintele Uniunii Avocaţilor. În ultima perioadă se observă o creştere a numărului avocaţilor care sunt traşi la răspundere penală pentru acte de corupţie, pentru că cer prea mulţi bani de la clienţi, inclusiv pentru a fi un fel de intermediari între clienţi şi judecători sau procurori. D. Amihalachioaie spunea că o dată cu creşterea numărului acestor avocaţi, cresc şi sumele de bani estorcaţi de la clienţi.

Roman Zadoinov: „Există aşa avocaţi într-adevăr care joacă sub muzica procurorilor sau judecătorilor corupţi. Dar aceşti avocaţi, mai devreme sau mai târziu, sunt descoperiţi şi sunt atraşi la răspundere penală. De obicei, aceste cazuri se termină cu suspendarea executării deciziei, fără a aplica în mod direct pedeapsa stabilită pentru avocat sau se limitează instanţa de judecată la o amendă, sau dosarul este clasat cu atragere la răspundere administrativă.”

Europa Liberă: Sugeraţi că pentru acte de corupţie nu sunt avocaţi condamnaţi. Cum se explică acest lucru?

Roman Zadoinov: „Cred că judecătorii înţeleg foarte bine situaţia în Republica Moldova. din cauza corupţiei foarte mari este foarte dificil să lucrezi altfel, aşa este sistemul. Iar judecătorii fac parte din acest sistem. Mai mult ca atât, majoritatea judecătorilor, procurorilor după ce pleacă din sistem vin anume în avocatură.”

Europa Liberă: Preşedintele Uniunii Avocaţilor sugera că anume din rândul foştilor procurori şi judecători sunt avocaţii care comit cele mai multe abateri, inclusiv acte de corupţie.

Roman Zadoinov: „Într-adevăr anume aceşti avocaţi care cândva au lucrat în sistem s-au deprins cu aceste tradiţii ale sistemului, mă refer la corupţie, şi continuă să lucreze în calitate de avocat tot în aceeaşi manieră. Ei au cunoscuţi printre procurori şi judecători, cu care au lucrat cot la cot 10 ani de zile, şi hotărăsc întrebările nu în baza legii, dar în baza înţelegerilor economice, comerciale. Noi ne străduim să identificăm aceşti avocaţi şi să-i eliminăm din sistem.”

Europa Liberă: Dar are suficiente pârghii Uniunea Avocaţilor să purifice breasla, să elimine din sistem avocaţii corupţi?

Roman Zadoinov: „Legislaţia nu ne oferă aceste pârghii în mod eficient. Legea cu privire la avocatură nu ne permite să facem investigaţii sau urmăriri penale a avocaţilor care sunt corupţi. Din acest motiv doar reacţionăm la faptele care au fost deja stabilite în baza legii de către organele competente cum ar fin CNA, Procuratura Generală, MAI. Atunci când avocatul este prins cu mita şi condamnat Uniunea Avocaţilor aplică pedeapsa sub formă de retragerea licenţei de avocat.”

Europa Liberă: Dar din câte înţeleg dacă există acest cerc vicios despre care aţi vorbit, atunci sunt prinşi şi condamnaţi peştii, dar nu rechinii?

Roman Zadoinov: „Aveţi perfectă dreptate. Cei care fură cu vagoane, nu sunt atraşi la răspundere penală pentru că au ulterior cu ce să se achite cu persoanele corupte care efectuează cercetări. Iar cei care fură 200-300 de euro şi nu au de unde să se achite la momentul reţinerii sunt de obicei atraşi la răspundere penală şi condamnaţi.”

Europa Liberă: Recent presa a realizat un top al celor mai inaccesibili avocaţi, care percep taxe de până la 150 de euro pe oră de la clienţi. Şi Uniunea Avocaţilor recomandase la un moment dat perceperea unor taxe de la 500 la 1500 de lei pentru o şedinţă de judecată. În aceste condiţii, mă gândesc la oamenii necăjiţi, mai pot ei beneficia de asistenţa unui avocat bun?

Roman Zadoinov: „Sunt de acord cu practica Republicii Moldova privind achitarea serviciilor avocaţilor, deoarece ea are menire să instituie o concurenţă loială şi corectă între avocaţi. Cu cât mai bun este avocatul cu atât mai scumpe trebuie să fie serviciile prestate de el. Dar nu sunt obligatorii aceste sume. Dacă clientul doreşte să-şi angajeze un avocat şi are posibilitate el o face. Dacă nu au posibilitate, într-adevăr există foarte mulţi oamenii care nu îşi pot permite achitarea serviciilor unui avocat, atunci pe cauze penale, civile şi contravenţionale, atunci serviciile acestui avocat sunt achitate de către stat.”

Europa Liberă: Da, dar am auzit mai mulţi experţi spunând că cu asistenţa unui avocat din oficiu nu mai sunt scoase la capăt procesele sau sunt tergiversate şi că clienţii ar fi oarecum discriminaţi faţă de cei care au de unde să scoată din buzunar 150 de euro pentru a achita serviciile avocatului.

Roman Zadoinov: „În asemenea cazuri, dacă sunt abateri de la standardele justiţiei, spre exemplu, dacă clientul nu primeşte suficiente servicii juridice el poate să se plângă Ministerului de Justiţie care acordă bani pentru aceşti avocaţi din oficiu. Ministerul Justiţiei poate în asemenea cazuri acţiona foarte dur impunând sancţiuni disciplinare sau chiar financiare acestor avocaţi care nu-şiu exercită atribuţiile în mod conştiincios.”

XS
SM
MD
LG