Linkuri accesibilitate

Hillary Clinton în centrul unei dezbateri politice


Înaintea ultimului discurs al secretarului de stat Hillary Clinton la Consiliul pentru Relații Externe, în ianuarie 20-13
Înaintea ultimului discurs al secretarului de stat Hillary Clinton la Consiliul pentru Relații Externe, în ianuarie 20-13

Atacuri menite să preîntîmpine o candidatură Clinton la prezidențiale.



A realizat ceva Hillary Clinton cind a fost secretar de stat? Este o intrebare pusa de un reporter american, care va avea probabil rezonante in campania prezidentiala. Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Intrebarea a fost pusa purtatoarei de cuvint a Departamentului de Stat, Jen Psaki. Raspunsul a fost o eschiva: „Sint sigura ca au fost realizari de care nu stiu”. A doua zi, purtatoarea de cuvint a venit cu un raspuns mai complet referindu-se la succesele in promovarea comertului, integrarea problematicii femeilor intre temele importante pentru department si crearea a trei noi divizii, la Departamentul de Stat, intre care si cea pentru combaterea terorismului.

Analisti conservatori cred insa ca aceasta nu sint realizari cu care Hillary Clinton sa se mindreasca, crearea unei noi divizii la Departamentul de Stat nefiind o victorie diplomatica. Fireste ca aceste atacuri sint menite sa preintimpine o candidatura Clinton la prezidentiale.

Scott Johnson, scrie in blogul Power Line ca este ca atunci cind presedintele Eisenhower a fost intrebat ce idee majora a adus vice-presedintele Nixon, acesta a raspuns „Daca-mi dati o saptamina, as putea sa ma gindesc la una”. Argumentul de adus de indata este ca in ciuda acestei declaratii Nixon avea sa cistige presedintia de doua ori. Un al doilea argument al aparatorilor lui Hillary Clinton este ca secretarii de stat servesc presedintii si ca marile decizii de politica externa sint luate la Casa Alba. In al treilea rind, Hillary Clinton este cunoscuta in mediile politice de trei decenii, e putin probabil ca multi alegatori se vor lasa influentati de intrebarea cu privire la succesul sau ca sefa a diplomatiei.

Incidentul care insa ii poate crea probleme lui Clinton este atacul de la Benghazi, care a facut victime si idea ca o mai buna organizarea l-ar fi putut preveni. Michael Hirsh, scrie in Journal of Foreign Affairs ca Hillary Clinton a fost un secretar de stat competent, dar nu unul mare. Hirsh adauga ca Hillary Clinton a calatorit in toata lumea promovind imaginea Americii si valorile americane si s-a dovedit o realista intr-o Casa Alba plina de idealisti. Dar, adauga el „Hillary Clinton a parasit postul fara sa lase in urma o doctrina, o strategie sau vreun triumf diplomatic”.
XS
SM
MD
LG