Linkuri accesibilitate

Fără vize în UE: „dacă punem mână de la mână şi ne punem pe lucru, cu siguranţă vom mişca această ţară din loc”


Daniel Vodă
Daniel Vodă

Cu studentul Daniel Vodă despre ceremonia de la Atena și semnificația liberalizării regimului vizelor pentru moldoveni de la 28 aprilie.



În trei zile, cetăţenii moldoveni, deţinători de paşapoarte biometrice vor putea călători fără vize în Uniunea Europeană. Liberalizarea regimului de vize ar fi cea mai palpabilă realizare pentru Republica Moldova în calea sa de apropiere de Uniunea Europeană. Luni, 28 aprilie, peste o sută de persoane, studenţi, elevi şi rude ale moldovenilor din diasporă vor merge la Atena, unde va avea loc evenimentul festiv „Fără vize în UE”. Printre ei şi Daniel Vodă, student la Facultatea de Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative, a Universităţii de Stat. De fapt, Daniel este unul dintre cei douăzeci şi cinci de studenţi, câştigători ai concursului „Fii primul care zboară fără viză în Europa”, organizat de Guvern şi Compania publică „Teleradio-Moldova”. De ce a ţinut cu tot dinadinsul să fie primul, l-am întrebat:

Daniel Vodă: „În primul rând, pentru că văd acest eveniment ca pe unul istoric şi îmi place să mă gândesc că o să fiu parte a acestei istorii, îmi place să mă gândesc că în ani buni, când Moldova va fi şi membră a Uniunii Europene, să îmi aduc aminte că, uite, am fost atunci printre primii care au călătorit fără vize în spaţiul Schengen.”

Europa Liberă: Şi în ce a constat concursul, care au fost argumentele? Bănuiesc că au fost mai multe decât cele pe care le-ai prezentat acum...

Daniel Vodă:
„Aşa este. Concursul a avut trei elemente esenţiale, primul element a fost o scrisoare prin care trebuia să-mi argumentez perspectiva, de ce ar trebui să fiu împreună cu alţi 24 de colegi în acel avion?

O a doua cerinţă a concursului a fost să scriu un eseu pe tema: de ce Republica Moldova merită să fie membru a Uniunii Europene şi a treia cerinţă a fost să expediez CV-ul cu activităţile pe care le-am desfăşurat. Răspunzând la întrebarea de ce Republica Moldova merită să fie membru a Uniunii Europene, am realizat că cel mai simplu este să găsesc criteriile de bază şi acele criterii pentru mine au fost trei piloni: trecut, prezent şi viitor. La „trecut” am făcut referinţă la Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, pentru că acum 23 de ani poporul Republicii Moldova şi-a fundamentat clar şi răspicat voinţa, că suntem un stat suveran, independent, liber să-şi hotărască destinul. Pornind de la această premisă, am făcut o comparaţie cu alte state din regiune, care au pornit de la aceeaşi premisă în trecut, ca şi noi, Ţările Baltice, Polonia, Ungaria, România, Bulgaria.

Când am ajuns la componenta „prezent” am realizat că diferenţa între noi şi ei s-a cam schimbat în timp, drumurile noastre s-au separat pentru că toate se află deja în marea familie europeană. Ceea ce am vrut eu să descriu în punctul „prezent” este că pentru prima dată, în Republica Moldova, avem o poziţie fermă, nu mai stăm pe două scaune şi nu riscăm să cădem între ele, pentru că vectorul extern este stabilit. Ce ţine de „viitor”, a fost un pic complicat, pentru că, de obicei, tind să fiu o fire mai pragmatică şi nu îmi place să scriu dulcegării despre viitor sau să fac pronosticuri. Am descris Republica Moldova ca fiind parte a marii familii europene din considerentul şi din dezideratul că aparţinem de facto la civilizaţia europeană, avem ce să demonstrăm întregii Europe, putem să ne dezvoltăm economia, putem să ne schimbăm şi am demonsrtat-o în istorie. Am încercat să prezint un viitor prin care ne legăm de aceste componente.”

Europa Liberă: Daniel, zici că simţi că nu mai stăm pe două scaune. Am să mă refer la Barometrul de Opinie Publică, care a fost lansat joi, la Chişinău, şi care constată că 26% din populaţie consideră că Republica Moldova merge pe o cale corectă. Cum de tu vezi că Moldova nu stă pe două scaune, iar alţii nu?

Daniel Vodă:
„Zic că aceste cifre reprezintă un lucru îngrijorător, în special pentru clasa politică, care trebuie să demonstreze populaţiei că uite, avem anumite progrese pe care trebuie să le
Trebuie să utilizăm toate oportunităţile şi şansele care ni se oferă la etapa actuală şi mai puţin să ne plângem de milă...
înregistrăm. Eu aparţin unei generaţii de tineri şi deseori tinerii sunt mult mai optimişti în ceea ce ţine de viitorul lor, poate de asta am o altă părere, decât, poate, o majoritate. Din punctul meu de vedere, acum este timpul ca afaceriştii din Moldova să creeze poduri în Europa, poduri în Est, poduri transatlantice, în Africa, Asia şi, desigur, Australia. Eu cred că trebuie să utilizăm toate oportunităţile şi şansele care ni se oferă la etapa actuală şi mai puţin să ne plângem de milă.”

Europa Liberă: Ce nu am menţionat în întrebarea anterioară este că aceste 26 de % reprezintă, totuşi, un rezultat mai bun decât aprilie 2013, când 17 % dintre cetăţenii moldoveni credeau că ţara se îndreaptă într-o direcţie pozitivă. Care ar fi aşteptările tale astfel încât acest trend să fie unul pozitiv în continuare?
Daniel Vodă: „Eu cred că autorităţile trebuie să fie mai buni comunicatori, cred că la perspectiva asta avem de lucrat mai mult, deşi autorităţile de la noi muncesc foarte mult şi în acest domeniu. Totuşi, omul de rând nu vede asta. De ce? Pentru că omul de rând este preocupat cu propriile griji şi ajunge acasă seara târziu, priveşte
Ne-am obişnuit să ne complacem în realitatea noastră şi uităm că trebuie să fim un neam cult, un neam informat...
un buletin de ştiri şi „îi dumnezeieşte” pe toţi politicienii de la Chişinău.

Asta poate este o problemă de-a noastră pentru că ne-am obişnuit să ne complacem în realitatea noastră şi uităm că trebuie să fim un neam cult, un neam informat şi nu trebuie să ne limităm la o singură doză de informaţie. Intenţionat urmăresc, spre exemplu, în calitate de viitor specialist în relaţii internaţionale, cât mai multe surse de informaţii, chiar dacă nu sunt de acord cu ele. Spre exemplu, mulţi aduc capete de acuzare presei din Federaţia Rusă, dar este şi acesta un tip de jurnalism care trebuie analizat, lecţiile din acest tip de jurnalism trebuie învăţate...”

Europa Liberă: Diferenţa e că tu ai discernământ şi poţi face diferenţa între manipulare, propagandă şi obiectivitate. Din păcate, nu toţi au un asemenea discernământ...

Daniel Vodă:
„Ce înseamnă discernământul în sine? Recent, de Paşti, am vizitat bunii mei la ţară şi am văzut oameni care muncesc zi de zi la pământ şi zi de zi vorbesc cu solul mai mult decât cu alţi oameni. Ceea ce am observat la ei este că au o intuiţie foarte bună şi pot să facă deosebirea dintre o minciună şi un adevăr. De altfel, cred că unicul discernământ de care trebuie să dai dovadă este responsabilitatea faţă de ceea ce vrei tu să afli la un moment dat şi atunci când primarul îţi zice una şi tu ai văzut cu ochii tăi altceva desigur că vei avea încredere în propriile experienţe. Asta trebuie să facă cetăţenii noştri, să se informeze, să încerce să diversifice toate sursele de documentare şi atunci cu siguranţă vom vedea mult mai mulţi oameni care gândesc critic la foarte multe privinţe.”

Europa Liberă: Daniel, la un interviu cu un student FRIŞPA nu pot să nu mă refer la evenimentele din regiune, Ucraina, anexarea Crimeei, evenimente care, bănuiesc, reprezintă un fel de discuţii de căpătâi pentru studenţii de la o Facultate de Studii Politice. Cum dezghiocaţi subiectul?

Daniel Vodă:
„Prin analize profunde, pentru că asistăm la o situaţie care nu s-a mai întâmplat în regiune. Dacă luna februarie nimeni nici nu presupunea că Crimeea poate deveni titlu de ştire la cele mai prestigioase publicaţii în contextul în care a fost prezentată, acum vedem că lucrurile se schimbă extraordinar de virtiginos în această lume globalizată.

Vedem, pe de o parte, ambiţiea unui stat care a fost o putere şi care tinde să redevină o putere globală – Federaţia Rusă. Pe de altă parte, vedem un sistem mai rigid, un sistem mai birocratic, vestic, care încearcă să demonstreze, de fapt, că orânduirea lumii aşa cum este ea nu trebuie schimbată peste noapte. Crimeea a demonstrat că Europa, totuşi, poate fi consolidată pentru că am avut viziuni comune, toate statele Uniunii Europene au avut o poziţie fermă că de pe urma unui asemenea incident va avea doar de pierdut Federaţia Rusă.

Există interese ale statelor şi dacă un fost imperiu doreşte să-şi scuture hainele vechi şi să le schimbe pe unele noi, o va face, inclusiv cu un popor frăţesc. Este o lecţie dureroasă pe care noi trebuie să o urmărim cu maximă prudenţă, trebuie să fim foarte atenţi pentru că şi Transnistria reprezintă un focar şi mă îngrijorează foarte mult că în ultima vreme tot mai multe articole şi tot mai multe mesaje prin care lumea se întreabă: este Transnistria următoarea Crimeea?

Tare sper că aceste evenimente nu vor continua pe teritoriul Republicii Moldova pentru că avem alte griji aici şi alte preocupări. În acelaşi timp ar putea fi şi o şansă pentru noi, vedem că Uniunea Europeană prezintă mecanismul de extindere al UE ca pe o soluţie pentru Ucraina şi Republica Moldova, dar şi Georgia deopotrivă. Avem şi votul Parlamentului European, chiar dacă urmează şi alegeri în PE, sper că noul Parlament să fie la fel de binevoitor, cum a fost precedentul.”

Europa Liberă: Daniel, tu ai venit la interviu având la tine paşaportul biometric. Pentru voi, tinerii, ce înseamnă liberalizarea regimului de vize?

Daniel Vodă:
„Ţinând acum paşaportul albastru, biometric, realizez că este un nou prieten al meu şi îl voi lua de fiecare date
Văd liberalizarea regimului de vize cu spaţiul Schengen ca o eliberare de anumite etichete care erau până acum...
cu mare mândrie în lume. Văd liberalizarea regimului de vize cu spaţiul Schengen ca o eliberare de anumite etichete care erau până acum.

Realizez cu mare mândrie că paşaportul albastru oferă şansa unică de a călători din Islanda, Reykjavik până în Kamceatka, Federaţia Rusă, facem un salt extraordinar. Vom fi în topul ţărilor care au cele mai multe uşi deschise în întreaga lume. Trebuie doar să le utilizăm.

Mă gândesc la afaceriştii din Republica Moldova care vor putea pleca mai uşor în toată lumea cu afaceri, în special în Europa, mă gândesc la acei care vor dori să facă studii în Uniunea
Dacă punem mână de la mână şi ne punem pe lucru, cu siguranţă vom mişca această ţară din loc...
Europeană, deci vor putea întreprinde o călătorie cu scop turistic, vor învăţa despre o universitate sau alta şi în cazul în care le place, vor putea să aplice şi, de exemplu, să-şi legalizeze şederea.

În loc să ne plângem că avem drumuri proaste, că avem condiţii de trai foarte grele, dacă punem mână de la mână şi ne punem pe lucru, cu siguranţă vom mişca această ţară din loc, în sensul plăcut. Trebuie să fim acei primi susţinători ai schimbărilor pozitive şi atunci când vom realiza acest lucru graniţele vor fi doar nişte lecţii la geografie, nimic mai mult.”
XS
SM
MD
LG