Linkuri accesibilitate

Ruşii trebuie izolaţi politic (România liberă)




„A început cumva al treilea război mondial pe nesimțite zilele astea, și istoricii care se vor uita mai târziu la perioada noastră vor găsi semnele lui clare în nerespectarea acordului de la Geneva?”, se intreaba Alina Mungiu-Pippidi in România libera. Ea spune ca n-ar fi prima oara cand lumea occidentala e provocata pe nepregatite de o tara agresivă, care calcă toate regulile internaționale. Convingerea sa este ca va fi vorba despre „un razboi rece de durată, al cărui cost e încă neevaluat, dar sigur inferior celui pe care l-ar avea o confruntare” militara directa. Cu alte cuvinte, europenii ar trebui sa mearga pe strategia americanilor: rusii trebuie izolati politic; sa se lucreze cu ei unde „ne convine” și sa fie dati la o parte unde nu, „că nici rușii nu își pot permite să taie gazul tuturor, nu au cum”. Din pacate, aceasta strategie poate salva Occidentul, dar nu neaparat si Ucraina sau alta tara mica. Oricum nu in granitele lasate de Stalin si Hrusciov, mai spune Alina Mungiu-Pippidi.

Presedintele Traian Basescu a stat de vorba cu jurnalistii in studioul video al ziarului Adevarul si a abordat atat situaţia din Ucraina si relatia cu Rusia, cat si probleme de politica interna: de la arestarile de „baroni” locali pana la alegerile prezidentiale din toamna. Pentru acestea, Traian Băsescu a avut un mesaj ferm catre români: „Nu votaţi un candidat controlat de baroni”. Actualul premier Victor Ponta este, in opinia sa, un astfel de candidat, care promite ca va schimba România, dar, sustine seful statului, schimbarea nu va insemna decat schimbarea conducerii institutiilor anticoruptie.

In privinta Ucrainei, Basescu nu are nicio indoiala ca Federatia Rusa este elementul destabilizator in regiune. Isi pastreaza parerea ca Moscova viseaza sa ajunga la gurile Dunarii, dar nu crede ce România este pândita de un pericol iminent, aflandu-se in structura Aliantei Nord-Atlantice. In interviu, explica optiunea României de a se concentra pe sprijinirea concreta a Moldovei, fata de Ucraina pastrandu-se linia aranjamentelor europene. Dar moldovenii ar trebui sa profite de urmatorul recensamant si „sa se declare ce cred ei ca sunt”. Il citam cu pecizarea din Adevarul: „Dacă sunt români, să se declare români. Dacă vor să-şi pună un scut, să se declare români”.

Andreea Pora constata in revista 22 ca politicienii români se scufunda cu placere in „mocirla” atacurilor reciproce, in timp ce in vecinatatea României se intampla lucruri extrem de grave. „În timp ce premierul îl amenință pe președinte cu puș­căria, iar baronilor le promite eliberarea, Putin declară că nu-i e frică de NATO și că Rusia va răs­punde dacă SUA continuă planurile privind scutul antirachetă în Europa de Est”, scrie jurnalista, care recunoaste ca, printre contrele cu premierul, Traian Basescu gaseste totusi timp sa abordeze si chestiuni de politica externa. Dinspre partea premierului, nimic de asteptat: in ziua întâlnirii de la Geneva dintre Ru­sia, SUA, UE și Ucraina, Victor Ponta se afisa copilotând un F-16 și facea „selfie-uri pentru albumul de familie”. Din pacate, si partidele de opozitie, de dreapta, se comporta la fel de iresponsabil. Până și sus­ți­nătorii lor consecvenți s-ar fi săturat, sustine Andreea Pora, de atacurile lor reciproce.
XS
SM
MD
LG