Linkuri accesibilitate

Săptămâna unul consilier de stat


Jurnalul săptămânal cu Eremei Priseajniuc.

Născut la 29 noiembrie 1981. De profesie jurist, specializarea Drept Internaţional, master în drept. Începe activitatea de muncă în 1999. În timpul studiilor, a activat la biroul de avocaţi, în calitate de asistent-consultant. Apoi, timp de 7 ani, a fost implicat în activitatea Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (actualul CNA), responsabil de ramura ocrotirii sănătăţii, grad militar – maior. În septembrie 2012, este numit în funcţia de consilier principal de Stat al prim-ministrului (Guvernului condus de Vladimir Filat), responsabil de domeniul ocrotirii sănătăţii. În prezent, consilier principal de stat al prim-ministrului.

Luni

De dimineaţă, încep a stabili activităţile în agenda de lucru pe săptămîna curentă. În continuare, analizez şi examinez documentele parvenite în adresa prim-ministrului, ce ţin de segmentul ocrotirii sănătăţii şi protecţiei sociale. Totodată, pregătesc informaţia necesară pentru şedinţa Guvernului.

În pauza de masă, zilnic plec la antrenament să joc squash.

După antrenament fac o vizită la Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie pentru a discuta cu conducerea de aici, cu directorul general Andrei Uncuţa, despre priorităţile, trasate pe termen scurt, mediu şi lung, întru asigurarea permanentă a unei asistenţe medicale calitative cetăţenilor.

Totodată, discutăm despre mersul implementării iniţiativei premierului Iurie Leancă despre nevoia aprecierii muncii medicilor rezidenţi. Sunt informat că, pe lîngă bursa oferită, tuturor medicilor rezidenţi, 34 la număr, li se achită lunar salariul de medic începător, în strictă conformitate cu hotărîrea Guvernului.

Merg şi la profesorul Grigore Zapuhlîh, neurochirurgul moldovean, apreciat pe plan mondial, care recent a revenit din Chicago, SUA, unde a participat la o conferinţă internaţională.

Marți

La prima ora, mă informează asistenta premierului RM, Iulia Ciobanu (care, foarte curînd, va naşte o fetiţă, deși ziceam că va fi băieţel) că sunt aşteptat la domnia sa pentru a discuta mai multe probleme actuale.

După discuţia cu dl Leancă prioritizez sarcinile şi mă deplasez la o întrevedere cu prietenii ţării noastre de la Fundația „CONCORDIA Moldova”, Michael şi Bettina, cu care am fost, săptămîna trecută, în vizită la o familie nevoiaşă cu 17 copii din oraşul Nisporeni şi le-am oferit daruri de Paşti.

În faţa Guvernului, s-a întrunit un grup de medici rezidenţi din cadrul instituţiilor medicale ale municipiului Chişinău, care protestează paşnic. Din discuţia avută, am aflat că tinerii nu primesc, pînă acum, remunerarea pentru munca prestată, care a fost stabilită pentru ei de Guvern, la finele anului trecut. Am dat asigurări că voi prezenta premierului revendicările lor şi vom întreprinde măsurile concrete, pentru a stabili motivele neîndeplinirii de către unii conducători ai instituţiilor medicale a prevederilor hotărîrii de Guvern.

Imediat după aceasta, am plecat la Institutul Oncologic, pentru a discuta cu directorul general, Victor Cernat. El mă informează despre colaborarea frumoasă stabilită cu specialiştii în domeniul oncologic din diverse instituţii medicale din Austria, Germania, Israel.

Miercuri

La prima oră, îl telefonez pe medicul Andrei Antohi de la Spitalul Clinic Republican, pentru a întreba cum se simt cei trei copilaşi care au suportat, săptămîna trecută, intervenţii chirurgicale de implantare cohleară.

Intervenţiile făcute, pentru prima dată în Moldova, au fost posibile cu sprijinul unuia dintre cei mai notorii medici ORL implantologi din Europa, profesorul Michael Gstoenttner (Austria), invitat de premierul Leancă să ajute aceşti copii hipoacuzici – Nicoleta, Marius şi Evelina. După finalizarea cu succes a intervenţiilor, în numele prim-ministrului, în semn de înaltă apreciere, am înmînat diplomele Guvernului tuturor persoanelor care au făcut şi vor face în continuare posibilă însănătoşirea lor.

Înainte de şedinţa Guvernului, în sala pentru şedinţe, discut cu directorul general al Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Alexandru Coman şi secretarul general-adjunct al Guvernului, Roman Cazan, despre proiectele de hotărîri propuse pentru ordinea de zi, care vizează reglementarea procedurii de plasare pe piaţa Republicii Moldova a dispozitivelor medicale, precum şi aprobarea tarifelor pentru serviciile prestate de agenţie.

Necesitatea aprobării acestor proiecte de acte normative vine întru realizarea Legii dispozitivelor medicale şi transpunerii directivelor Uniunii Europene, fapt stabilit în Acordul de Asociere dintre RM-UE, care urmează a fi semnat, în cel mai apropiat timp.

Joi

Sunt telefonat de la Spitalul Republican de Traumatologie şi Ortopedie şi mi se spune că pacienta Lidia C. din localitatea Hagimus (unde s-a aflat, două săptămîni în urmă, în vizită premierul Leancă), a fost operată cu succes de o echipă de medici formată din specialişti din Moldova şi România. Intervenţia de implant la genunchi a fost reuşită.

La prînz, este stabilită întîlnirea cu directorul general al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, dr. Mircea Buga, care a abordat întrebarea referitoare la finanţarea instituţiilor medicale, calitatea asistenţei medicale prestate cetăţenilor, deţinători ai poliţelor de asigurare şi mi-a vorbit despre realizarea programelor de screening, desfăşurate în diferite localităţi ale republicii. Tare îmi doresc să nu mai aud de la oameni că nu te poţi trata cu poliţa de asigurare.

Vineri

În ajunul Sfintei Sărbători de Paşti, îl însoţesc pe premierul Iurie Leancă şi prietenii noştri de la „CONCORDIA Moldova”, în vizită la secţia Oncopediatrie, pentru a oferi daruri copilaşilor care se află la tratament. Am aflat că este şi ziua de naştere a micuţei Emilia, care a împlinit un anişor. Împreună am urat sănătate acestui minunat copil şi i-am cîntat „La mulţi ani”.

După masă, am ajuns la serviciu. Echipa Cabinetului, în frunte cu şeful ei, Eugen Sturza, a fost felicitată, în ajunul Sărbătorii Paştelui, de către prim-ministrul Iurie Leancă. E un gest frumos, creştinesc.

Sărbătoarea Sfîntă a Învierii Domnului Să ne umple sufletul cu lumina iertării şi a fericirii.

XS
SM
MD
LG