Linkuri accesibilitate

Rusia nu va anexa Transnistria și nici nu-i va recunoaște independența (Bogdan Nedea în Adevărul)


Justiția din România își poate lua revanșa (Contributors)

”Transnistria si Gagauzia nu se vor desprinde de Republica Moldova, iar bombele cu ceas care ameninta zilnic stabilitatea si pacea statului moldovean tin de vulnerabilitati interne precum coruptia, saracia si grupurile de interese cu conexiuni in politica”, afirma bloggerul activist basarabean Vitalie Spranceana, intervievat de Ioana Ene pe site-ul Ziare.com. Absolvent de stiinte politice si doctorand in sociologie in Statele Unite, Vitalie Spranceana crede ca Republica Modova nu este astazi intr-o situatie mai primejdioasa decat a fost mereu. Dupa parerea lui, Transistria ar fi dispusa sa ramana intre granitele Moldovei, nu exista o ruptura definitiva, se poate convietui normal, dar e nevoie sa fie gasite ”acele conditii care sa aranjeze ambele maluri”. In Gagauzia, situatia e complet diferita, iar tratarea celor doua separatisme la pachet e gresita. Fata de gagauzi, Vitalie Spranceana crede ca autoritatile de la Chisinau au fost intotdeauna prea arogante. Si aici negocierea si, mai ales, respectarea termenilor unui anumit grad de autonomie ar fi cheia dezamorsarii tensiunilor. Marele pericol este insa, pentru Republica Moldova, ca nu se trece la masuri in chestiunile cu adevarat urgente: saracia, coruptia, sistemul judiciar arbitrar, cooptarea politicului de catre grupuri de interese, stimularea cresterii economice, protectia sociala.

Un alt comentator, Bogdan Nedea, prezent pe pagina electronica de la ziarul „Adevărul”, merge pe aceeasi convingere: Rusia nu va anexa Transnistria si nici nu-i va recunoaste independenta. Nu are niciun interes sa o faca. Ii foloseste mult mai mult asa, pe post de no man's land, care va impiedica intotdeauna eficient eventuala aderare a Moldovei la Uniunea Europeana. De asemeena, arata comentatorul, Rusia poate destabliza oricand in alt fel Moldova, din interior. De pilda, ar fi suficient ca Aeroportul din Chisinau si Banca de Economii, recent privatizate, sa disponibilizeze brusc cateva mii de oameni. Lumea ar iesi in strada si probabil s-ar putea ajunge usor la caderea guvernului sau la pierderea alegerilor de catre actuala coalitie de guvernare, in favoarea comunistilor.

„România liberă” pune din nou azi in pagina vizita la Bucuresti a unui grup de profesori si elevi de la Liceul Lucian Blaga din Tiraspol. Reporterul Dan Gheorghe a stat de vorba cu unul dintre elevi, care are 17 ani. Adolescentul povesteste ca dupa bacalaureat il asteapta incorporarea obligatorie in armata transnistreana. Daca nu o doreste, va trebui sa ”fuga” la facultate la Chisinau, de unde insa nu se va mai putea intoarce in Tiraspol fara sa-si asume riscul ca va fi trimis la armata. Daca vrea sa se angajeze in Transnistria, i se va spune ca studiile sale la Liceul românesc nu sunt valabile.

Pe site-ul Contributors, poate fi citit un text cu mare incarcatura emotionala. Valentin Naumescu se incumeta sa spuna ca, in sfarsit, justitia din România isi poate lua revansa, ceea ce ar echivala pur si simplu cu salvarea României. Prin trezirea justiţiei, societatea românească va câştiga o ultimă şi nesperată şansă la modernizare culturală, socială şi politică. Ar trebui sa urmeze reconstructia partidelor politice si cooptarea in politica a profesionistlor integri.
XS
SM
MD
LG