Linkuri accesibilitate

Parlamentul European cere sancționarea companiilor ruse în special din domeniul energetic


O rezoluție adoptată astăzi cu o largă majoritate la Strasbourg.



Potrivit unei rezoluții adoptate astăzi, la Strasbourg, Parlamentul European cere sancționarea companiilor ruse și a subsidiarelor acestora din UE, mai ales a celor din domeniul energetic. Motivul: violențele menite să destabilizeze Estul și Sudul Ucrainei.

„Insurgentii de acolo sunt condusi de rusi. Antrenati si inarmati de rusi. Nu exista nici un dubiu’’, a spus ieri in cadrul dezbaterii pe marginea rezolutiei deputatul german Elmar Brok.

În documentul adoptat cu largă majoritate se spune că Parlamentul este foarte îngrijorat de situația aflată în continuă deteriorare și de vărsarea de sânge în Estul și Sudul Ucrainei. Legislativul comunitar cere Rusiei „să suspende imediat sprijinul acordat separatiștilor violenți și milițiilor înarmate, conduse de forțele speciale rusești, și să retragă trupele de la granița estică a Ucrainei”.

Politicienii europeni sunt de părere că „autoritățile ucrainiene au tot dreptul să ia toate măsurile necesare, inclusiv dreptul la auto-apărare conform Cartei ONU”. Ei avertizează Rusia „să nu folosească dreptul legitim al Ucrainei de a-și apăra integritatea teritorială ca pretext pentru a lansa o invazie militară la scară largă”.

Deputații europeni mai speră că întâlnirea dintre UE, SUA, Ucraina și Rusia de la Geneva să deschidă drumul spre o soluție diplomatică la criză.

Cum a spus ieri inaintea votului Comisarul pentru Extindere şi Politică de Vecinatate, Štefan Füle: „Evolutiile din urmatoare zile vor arata si alegerea Rusiei”.

Insa rezolutia spune clar ca viitoarele alegeri privind viitorul Ucrainei „nu pot fi făcute decât de poporul ucrainean, printr-un proces democratic, inclusiv și transparent”. Parlamentul salută, „în principiu”, ideea organizării unui referendum la nivel național privind viitorul statut și viitoarea organizare teritorială, așa cum a sugerat președintele interimar Turcinov.

Între timp, cred deputații, trebuie extinsa Misiunea specială de monitorizare a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) de culegere de informații privind activități paramilitare atipice, acțiuni provocatoare și situația drepturilor omului în Ucraina. Mai ales că „recent nu au fost raportate atacuri, intimidări sau discriminări ale cetățenilor sau etnicilor ruși sau din alte minorități în Ucraina”.

Textul mai cere ca misiuni ale Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului, Uniunii Europene și Parlamentului European să observe alegerile prezidențiale din Ucraina de la 25 mai, deputatii respingând orice presiune externă pentru amânarea lor. În acest context „intenția guvernului ucrainean de a organiza alegeri parlamentare anticipate este salutara”, mai spune rezoluția Parlamentului European.
XS
SM
MD
LG