Linkuri accesibilitate

Axa militară SUA-România. Poate fi descurajată Rusia?


Un avion american F16 și unul MIG 21 Lancer, aparținînd forțelor aviatice române, efectuînd o manevră de apropiere în cursul exercițiilor militare comune „Vipera dacă 2014”, la baza aeriană de la Cîmpia Turzii
Un avion american F16 și unul MIG 21 Lancer, aparținînd forțelor aviatice române, efectuînd o manevră de apropiere în cursul exercițiilor militare comune „Vipera dacă 2014”, la baza aeriană de la Cîmpia Turzii

Duane Butcher: „Statele Unite ale Americii rămân neclintite alături de România și de toți aliații săi membri ai NATO în acest moment de criză”.



Exercițiile comune româno-americane sunt acum „mai importante ca oricând pentru relația bilaterală și pentru parteneriatul NATO” consideră șeful Ambasadei Statelor Unite în capitala României, Duane Butcher într-o perioadă în care militarii americani sunt mai activi ca niciodată pe teritoriul țării.

„Statele Unite ale Americii rămân neclintite alături de România și de toți aliații săi membri ai NATO în acest moment de criză” a mai spus diplomatul american. Din punctul lui de vedere România „este o țară care se află în prima linie” a crizei ucrainiene. Reprezentantul
Doi membri ai echipajului distrugătorului american USS Donald Cook ancorat la 14 aprilie în portul Constanța
Doi membri ai echipajului distrugătorului american USS Donald Cook ancorat la 14 aprilie în portul Constanța
Washingtonului a mai declarat că anticipiază „și alte angajamente diplomatice” și „vizite ale forțelor militare americane”, după sosirea avionelor F-16 și după trecerea navelor de război USS Truxtun și USS Donald Cook prin baza Mihail Kogălniceau de la Marea Neagră.

Declarațiile însărcinatului cu afaceri al Statelor Unite la București au loc odată cu finalizarea exercițiilor comune intitulate „Vipera Dacică 2014” (Dacian Viper 2014), care au avut loc la Câmpia Turzii, lângă Cluj, în Transilvania. Acest program a pornit de la ideea ca piloții americani să încerce avioanele de concepție rusească MIG 21 LanceR aflate în dotarea Armatei Române, iar românii să zboare pe F-16. De fapt scopul imediat a fost acela al familiarizării ofițerilor români cu aparatele de vânătoare americane, dar și aducerea acestor avioane de luptă în bazele din România.

Premierul român, Victor Ponta, îmbrăcat în uniforma piloților români a zburat astăzi cu un astfel de avion F-16, la manșa căruia era un militar american, în vreme ce liderul de la București stătea pe locul secundului. Această imagine joacă un rol dublu, atât pentru exterior, de unde primul ministru era văzut ca un om slab, cât și în interior, unde au fost puse de mai multe ori la îndoială sentimentele lui pro-occidentale.

Un avion de luptă american avându-l la bord pe premierul României are o semnificație puternică în limbajul diplomației, mai ales când la granițele țării se confruntă deja, la fel ca în perioada Războiului Rece, Rusia și Statle Unite. După ce și-a terminat zborul experimental, premierul român a declarat că în acest moment „cel mai important pentru România este modul în care sprijină Republica Moldova” pentru a nu fi „prinsă” în conflictele care au loc la granița de est a Ucrainei. Victor Ponta precizează pe de altă parte că în acest vârtej Bucureștiul este „perfect coordonat” cu NATO și cu Uniunea Europeană.

În același timp în Marea Neagră au loc exerciții comune România-Statele Unite-Bulgaria-Turcia, în diferite combinații. Aceste programe au debutat imediat după anexarea Crimeei de către Rusia și vor continua probabil până când zona pontică redevine sigură. În paralele Rusia și-a trimis avioanele sale de recunoaștere IL 20, care au survolat zonele de coastă ale Turciei, dar s-au învârtit și în apropierea navelor militare americane staționate pe teritoriul României.

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov a acuzat vasele militare americane că ar fi depășit de mai multe ori limita de 21 de zile, acuzând Turcia că a încălcat Convenția de la Montreaux. Potrivit acestui acord vasele de război care nu aparțin statelor care au ieșire la Marea Neagră nu au voie să staționeze aici mai mult de 21 de zile, iar de acest regim zis al Strâmtorilor este responsabilă Turcia, care a precizat că „nu a existat nici o încălcare”

Nava americană de război Donald Cook a ieșit în largul mării încă de la începutul acestei săptămânii pentru antrenamente comune americano-române. Militarii folosesc arme reale, rachete cu rază mică și medie de acțiune, iar simulările de luptă au loc atât în apele teritoriale ale României, cât și în perimetrul internațional.

Toate aceste antrenamente militare, dirijate mai ales de americani au ca scop descurajarea Rusiei, iar România joacă deocamdată rol de pivot al NATO la Marea Neagră.
txt
XS
SM
MD
LG