Linkuri accesibilitate

Lilia Snegureac: „Cetăţenii nu trebuie convinşi sau manipulaţi. Trebuie să le explicăm”


Interviu cu președinta asocțiației Mişcarea Moldova Europeană.



O asociaţie neguvernamentală, Mişcarea Moldova Europeană. îşi propune să desfăşoare o amplă campanie de informare şi comunicare în localităţile Republicii Moldova privind procesul de europenizare. O campanie care să poată oferi răspunsuri cât mai simple şi convingătoare despre ce e bine şi, eventual, ce e rău pentru cetăţean şi ţară în UE, în comparaţie cu starea de acum sau cu eventuala revenire în orbita Rusiei de acum. Vom discuta în această dimineaţă la această temă cu Lilia Snegureac, preşedinta Mişcării „Moldova Europeană”.

Europa Liberă: Aşadar, Mişcarea „Moldova Europeană” îşi propune o amplă campanie de informare a populaţiei şi de comunicare despre beneficiile şi eventualele dificultăţi sau dezavantaje ale eurointegrării sau – în viitor – apartenenţei la UE. Ce are inedit o asemenea intenţie pe lângă atâtea alte forme declarate deja de a vorbi despre motivele bune sau mai puţin bune ce justifică efortul de europenizare?

Lilia Snegureac:
„Cu riscul să mă repet, ţin să menţionez că această mişcare a fost creată cu scopul de a oferi o potenţială platformă unei ample campanii de comunicare şi a unui cadru de participare civică. După parafarea acordului de asociere, iar după toate probabilităţile şi semnarea lui foarte curând, considerăm că foarte oportun ar fi să se comunice cu oamenii care nu prea au înţeles ce înseamnă europenizarea ţării. Asta ne propunem: comunicarea. Nu simpla informare a populaţiei, care oferă doar informaţii care pot fi înţelese greşit, fie speculate ulterior de oponenţii integrării. Nu se exclude şi informarea – sunt două componente complimentare ale dialogului cu populaţia Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Dnă Snegureac, denumirea asociaţiei pe care o coordonaţi este „Moldova Europeană”. Este lesne de înţeles, prin urmare, că ceea ce vă propuneţi este, în ultimă instanţă, o pledoarie pentru UE… Convingerea Dvs., aşadar, ar fi că prin informare şi comunicare s-ar putea converti la „credinţa europeană” chiar şi cei care propovăduiesc militant pentru reorientarea oficială estică a RM? Îşi propune aşadar mişcarea inclusiv să se confrunte în polemici şi cu adversarii înverşunaţi ai eurointegrării?

Lilia Snegureac:
„Da. În cadrul acestor polemici, cum le-aţi numit Dvs., anume asta va fi. Pentru că adesea polemicile şi confruntările vor fi chiar cu oamenii. Asta ne propunem: să vorbim şi să discutăm cu oamenii. Şi probabil ei deja au o serie de întrebări care în mare parte rezidă în acele declaraţii ale oponenţilor europenizării Moldovei. Şi pentru a răspunde acestor întrebări ne-am propus să oferim un mesaj unic, să venim cu toţii... Zilnic sunt lansate câte 2-3 campanii. Aici este vorba despre coordonarea acelui mesaj cu care se vor duce reprezentanţii, sau cei c are au creat campanii. Deci, vom încerca să răspundem neîncrederii cu încredere.”

Europa Liberă: Aţi spus că ceea ce vă propuneţi este deja în întârziere mare… Dar anterior, şi partide din cadrul coaliţiei de guvernare şi-a anunţat intenţia unor campanii de informare privind beneficiile integrării europene, fără însă a le reuşi – după cum pare – performanţa de a fi campioni în acest sens … Asociaţia, dar şi campania pe care le coordonaţi se regăsesc în vreo formulă de conlucrare cu respectivele partide?

Lilia Snegureac:
„Sigur. Bine, o mişcare nu este o campanie de informare. Acum să ne imaginăm pentru o clipă că în aceeaşi localitate vine un partid politic cu campania lui, şi un altul concomitent. Să ne imaginăm că vin şi cu acelaşi mesaj – situaţie fericită. Dar poate şi viceversa. Care va fi reacţia oamenilor? Să ne imaginăm că vin aceste partide şi la două zile diferenţă. Asta acum când o zi de primăvară hrăneşte un an. Mai rămâne ca şi fiecare deputat din partide să-şi lanseze câte o campanie… Riscăm să obţinem un rezultat absolut opus celui scontat. Ideal ar fi ca partidele politice, care deja au convenit asupra unui dialog comun cu cetăţenii, să aducă acest mesaj, să aducă împreună acest mesaj european. Şi după cum au menţionat liderii partidelor politice, va fi mult mai eficient dacă vor lucra împreună. Să ne mişcăm cu toţii în aceiaşi direcţie. Aşa cum reformele sunt în beneficiul cetăţenilor şi ar trebui făcute indiferent de vectorul politic, anume aşa să dovedim cu toţii unitate şi să învăţăm a acţiona împreună.”

Europa Liberă: Aţi deplâns lipsa unei politici coerente, consistente de informare şi comunicare… Anterior, datele unor sondaje de opinie arată o descreştere vizibilă a celora care îmbrăţişează ideea europeană şi o creştere simţitoare a – să le spunem - euroscepticilor sau, în unele cazuri - a chiar „euro-urii”… Dvs. cum explicaţi acest reflux al opţiunilor proeuropene?

Lilia Snegureac:
„Probabil veţi intui deja răspunsul la această întrebare. Anume lipsa unei comunicări coerente a dus la acest lucru, lipsa unui mesaj pe înţelesul tuturor. Şi atunci când vorbesc de comunicare, vorbesc de comunicare cu oamenii direct, cărora deja li s-au inoculat unele antiteze referitoare la procesul de europenizare a Moldovei. Deja se spune că integrarea vă va împiedica să faceţi asta, asta, asta. Şi atunci când am avut câteva activităţi în regiune, în diferite sate, oamenii ne adresau nişte întrebări la care ni era sincer dificil să răspundem. Şi spuneam: da, nu este adevărat. Nu este bine să le spui nu. este important să le explici, iar acest lucru îl poate face cineva care ştie foarte bine acest proces. Chiar şi procesul de negociere. De aceea liderii politici ar trebui să vorbească cu oamenii. Şi am întârziat. Nu aş vrea să spun cu cât am întârziat în procesul de comunicare şi informare a cetăţenilor, dar am întârziat încă începând cu acordul de parteneriat şi cooperare din 2005, pare-mi-se, sau şi mai înainte, din 2001. Am avut o strategie de comunicare în 2007, care însă s-a dovedit a fi doar pe hârtie. Asta este problema acelui euroscepticism.”

Europa Liberă: Nu aveţi teama, să zicem, că ce veţi convinge Dvs. ziua, seara va fi întors pe dos de televizor de la care multor cetăţeni li se va spune, din Moscova, de exemplu, că UE este iadul pe pământ, ca să folosim limbajul unor preoţi?

Lilia Snegureac:
„În primul rând, nu am nici pe departe intenţia să plecăm noi să-i convingem. Cetăţenii nu trebuie convinşi sau manipulaţi. Trebuie să le explicăm, adică am dori să luăm cu noi, atunci când se duce cineva în sate, să fie un om cu experienţă, un om care cunoaşte toate problemele, pentru ca acel mesaj, pentru ca ceea ce vor discuta să aibă un teren deja foarte bine pregătit. Oamenii să ştie ce au făcut negociatorii, care sunt beneficiile, care sunt şi potenţialele dezavantaje. Deci, trebuie anticipate acele mesaje care vor veni sear şi care vor deturna acel mesaj european. Oamenii noştri sunt oameni deştepţi şi o comunicare cu omul poate ajuta să fie separată neghina de grâu.”

Europa Liberă: Suntem într-un an electoral… Luând în consideraţie faptul că opoziţia este, în cea mai mare parte ostilă integrării europene, iar dacă va învinge în alegeri, Republica Moldova poate face stânga-împrejur, să spunem aşa, chiar cu Acordul de asociere semnat, activitatea mişcării de informare va avea şi conotaţii electorale?

Lilia Snegureac:
„Nu. Pentru că aşa sau altfel, partidele politice vor specula acest subiect foarte-foarte mult în campania electorală. Şi bine vor face, pentru că într-o campanie electorală trebuie dezbătute astfel de teme şi aceasta este una din realizările coaliţiei de guvernare, este una din marele dureri de cap ale opoziţiei. Toată lumea poate specula acest lucru. Noi ne propunem să chemăm partidele politice să meargă alături în această campanie de comunicare, pentru că ulterior, atunci când se dă startul campaniei electorale, deja fiecare va fi pe cont propriu. Şi atunci nu există riscul că mesajul va fi diferit. Dar există riscul să despartă acest mesaj, să-l fărâmiţeze, şi atunci va fi mult mai dificil.”

Europa Liberă: Dacă ar întreba cineva cum ar putea fi cuantificate rezultatele acestei campanii,la ce v-aţi referi în primul rând? Că doar nu se va face un recensământ al celora care-şi schimbă convingerile? Cum ar trebui să vedem rezultatul final al unei mai bune informări a populaţiei - ca pe o transformare din – să zicem – eurosceptici în euro-entuziaşti? …

Lilia Snegureac:
„Da. Poate nu euro-entuziaşti, dar nici euro-oponenţi. Nu m-am gândit că am putea cuatifica. Cuantificarea unei asemenea mişcări poate fi rezultatul semnării acordului de asociere şi ulterior campania n u mai fi o mişcare care va avea drept ţel comunicarea. Iată atunci vom începe ceea ce va fi extrem de important pentru oameni, va fi nevoie de informare. ”
XS
SM
MD
LG