Linkuri accesibilitate

10 miliarde de lei anual este costul unei eventuale reunificari a Republicii Moldova cu România (Capital)


„Războiul ruso-ucrainean are șanse foarte mici de a rămâne un conflict local și izolat” (Octavian Milewski/revista 22).


Revista Capital a calculat costul unei eventuale reunificari a Republicii Moldova cu România: 10 miliarde de lei anual. Cheltuiala ar acoperi alinierea salariilor, pensiilor și alocațiilor sociale, precum și a susținerii bugetare pentru instituțiile publice din Republica Moldova la nivelul din România. Cele 10 miliarde înseamnă 1,5% din produsul intern brut, ceea ce nu foarte mult, spune autorul articolului, Razvan Amariei. Mai multe probleme se pare ca le-ar pune moldovenilor eventuala reunificare. EI s-ar confrunta cu cresterea TVA, a impozitului pe venituri si pe profit la nivelurile actuale din Romania. Inca un detaliu furnizat de Capital: bugetul pe anul trecut al Republicii Moldova a colectat un venit pe cap de locuitor de 2600 de lei, in timp ce in Romania, colectarea a dus la un venit de peste 10.000 de lei.

O analiza din revista „22”, semnata de Octavian Milewski, imbratiseaza opinia multor analisti politici internationali: in urmatoarea saptamana ar ptuea avea loc o invazie ruseasca în estul și posibil sudul Ucrainei. El spune insa ca „aventura lui Vladimir Putin are legitimitate în ochii majorității rușilor, dar puțini realizează că în acest fel Rusia a declanșat propria lichidare”. „Războiul ruso-ucrainean are șanse foarte mici de a rămâne un conflict local și izolat, fie și datorită faptului că nici pașnica UE nu va mai putea tolera revizionismul rusesc”. „Este un război pentru apărarea UE ca cel mai de succes proiect de pacificare între națiuni din istorie”, mai spune Milewski. Practic, pentru Uniune este „momentul adevarului”.

Tot in revista „22”, Andrei Cornea face urmatoarea o deductie: pentru România, nenorocirea ucrainenilor tinde sa aiba unele avantaje. Mai intai ca Occidentul priveste cu alti ochi o Românie situata chiar la granita amenintata de rusi. Apoi, pentru ca si Statele Unite si Uniunea Europeana s-au mobilizat brusc fata de fenomenul coruptiei, in asa fel incat, arata Cornea, chiar daca se va vedea instalat la toamna in fotoliul de presedinte de la Palatul Cotroceni, premierul Victor Ponta nu prea va avea loc de întors. Nu doar ca nu-si va putea respecta promisiunile pe care le face acum „baronilor locali”, cum ca-i va proteja de Directia Nationala Anticoruptie, dar s-ar putea sa vada aplicata si Legea confiscării extinse, adoptată de Parlamentul European, pornind de la un proiect al europarlamentarului Monicăi Macovei. Legea presupune confiscarea oricăror bunuri a caror achiziționare nu este acoperita de veniturile prezentate transparent de demnitari sau functionari publici.

Revenim la numarul curent al revistei „22”. Consilierul prezidential pentru probleme de aparare și siguranta nationala Iulian Fota scrie un text in care isi citeaza opinia exprimata in 2008: „Vacanta s-a terminat”, spunea atunci. Era vorba despre pacea care a domnit decenii de-a randul in spatiul euro-atlantic. Articolul formuleaza voalat anumite avertismente, facand o comparatie intre comportamentul clasei politice românesti in 1939-40, respectiv din perioada pierderii fara lupta a Basrabiei si Bucovinei, si comportamentul clasei politice de azi. Cel mai grav lucru este, in opinia consilierului, proasta guvernare: „Avem cei mai buni aliați și cele mai bune garanții de securitate. Avem cele mai bune condiții pentru modernizarea țării, care trebuie continuată. România nu are nevoie de un alt proiect de țară. Proiectul este bun, doar că trebuie finalizat.”
XS
SM
MD
LG