Linkuri accesibilitate

Confesiunea micului cinovnic


Poate, în realitate, guvernanţii şi edilii moldoveni se gîndesc zi şi noapte la cîinii vagabonzi, la chiştoacele de pe trotuare, la separarea gunoaielor? Cum o fi oare în realitate?



Am discutat zilele astea cu un mic funcţionăraş, un omulean de circa 50 de ani care a muncit toată viaţa în măruntaiele maşinăriei statale şi care va avea o pensie mai mare decît pensiile simplilor muritori.

Îi vorbeam cu îngrijorare micului cinovnic despre haitele de cîini vagabonzi care cutreieră Botanica de jos. Îi spuneam că am văzut acolo, luni, o haită compusă din 13 cîini! Şi mă miram de ce edilii nu pot soluţiona problema asta atîta amar de vreme…

Micul funcţionăraş a rîs cu poftă de mirarea mea şi mi-a spus următoarele: „Se vede că eşti cam naivior, amice! Nimeni dintre guvernanţii şi edilii autohtoni nu se va ocupa cu aşa ceva. Viaţa e prea scurtă, iar oamenii îşi făuresc bunăstarea! Există oare vreun şef prost care să-şi sacrifice timpul de dragul strîngerii cîinilor de pe străzi? Nu există! Unde mai pui că ar trebui să se certe cu apărătorii drepturilor animalelor şi nici lumea nu i-ar fi recunoscătoare. Edilii autohtoni sunt şmecheri. Ei doar creează aparenţe, dar de fapt speră că europenii se vor apuca de problema asta după integrare…”

Micul cinovnic mă privi cu multă compasiune.

„Şi dacă Moldova nu va intra în UE? Ce vom face atunci cu problema asta şi cu multe altele de felul ei?”

Funcţionărşul rîse din nou sănătos, rîse cu poftă: „Văd că pe tine te preocupă nişte chestii care nu prea interesează pe nimeni. Eşti ciudat, amice. Dacă nu vom intra în UE, vom intra în Uniunea Vamală Euroasiatică şi nu se va mai pune problema cîinilor vagabonzi. Atunci, ca şi astăzi, vor exista alte priorităţi! Calmează-te, căci viaţa e scurtă ca un poem vestit al lui Esinencu!”

Mărturisesc că m-a descumpănit şi m-a tulburat confesiunea micului cinovnic. Poate el nu avea dreptate? Poate el pur şi simplu mă lua la mişto? Poate, în realitate, guvernanţii şi edilii moldoveni se gîndesc zi şi noapte la cîinii vagabonzi, la chiştoacele de pe trotuare, la separarea gunoaielor? Cum o fi oare în realitate?
XS
SM
MD
LG