Linkuri accesibilitate

Casa Albă dorește să aibă sancțiuni pregătite în cazul în care Rusia atacă Ucraina


Distrugătorul american Donald Cook în postrul Constanța
Distrugătorul american Donald Cook în postrul Constanța

Vizita la Kiev a directorului CIA are mulți critici, care consideră că ea alimenteaza teorii ale conspirației de care Putin profită.



Tensiunile din Ucraina cresc in amploare. Dar daca Vladimir Putin continua sa incerce sa destabilizeze Ucraina, ce este pregatit Occidentul sa faca? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

La sfirsitul saptaminii, experti au lucrat la Casa Alba pentru a adauga alte persoane pe lista celor care au interdictii de calatorie si averi inghetate. Intre acestia, Igor Secin, un aliat al presedintelui Putin si cel care conduce Rosneft, cea mai mare companie petroliera de stat din Rusia care are legaturi de afaceri cu firma ExxonMobile. Ministrii europeni au cazut de acord cu privire la propria lor lista.

Casa Alba doreste sa aiba sanctiuni pregatite in cazul in care Rusia ataca Ucraina sau incearca sa anexeze provincii estice. Casa Alba a confirmat ca directorul CIA, John Brennan, a vizitat la sfirsitul saptaminii Kievul, prezență care a alimentat propaganda ruseasca, care argumenteaza ca Statele Unite ar fi fabricat criza.

Cea mai recenta convorbire telefonica intre Barack Obama si Putin, la cererea Moscovei, i-a oferit presedintelui american o ocazie sa reitereze criticile la adresa Rusiei. Moscova respinge aceste alegatii si sustine ca situatia este create pentru ca regimul pro-occidental de la Kiev ar nesocoti drepturile minoritatii ruse.

Intre timp, Occidentul sprijina Ucraina. Ministrul american de finante Jacob Lew s-a intilnit cu omologul sau ucrainean cu care a semnat un acord de garantii bancare in valoare de 1 miliard de dolari, in timp ce Uniunea Europeana a oferit asistenta de 1,4 miliarde de dolari.

Statele Unite incearca sa stabileasca care este momentul propice pentru inasprirea sanctiunilor, inainte sau dupa intilnirea de la Geneva de joi, unde secretarul de stat John Kerry se va intretine cu omologul sau rus Sergei Lavrov. Unii cred ca anuntarea de noi sanctiuni acum intareste pozitia Occidentului, altii ca ar periclita dialogul de la Geneva.

Daca sanctiunile il vizeaza pe Secin, ele ajung sa afecteze cercul apropiat lui Putin. Compania acestuia are legaturi cu firme occidentale, British Petroleum detine 30% din actiunile Rosneft in timp ce ExxonMobil are numeroase proiecte comune in Siberia, regiunea Arctica, Marea Neagra, Canada, Alaska si Texas.

Daca in legatura cu sanctiunile exista un consens de principiu in Statele Unite, vizita la Kiev a directorului CIA are multi critici, care considera ca aceasta alimenteaza teorii ale conspiratiei de care Putin profita. Altii cred ca daca s-a luat o astfel de decizie, in ciuda riscurilor, probabil ca a existat un motiv intemeiat.
XS
SM
MD
LG