Linkuri accesibilitate

Întâlnirea dintre negociatorii-şefi în problema transnistreană Eugen Carpov şi Nina Ştanski nu a adus nici un rezultat


De la reluarea negocierilor în formatul 5+2, pentru prima dată Nina Ştanski şi Eugen Carpov au făcut separat declaraţii pentru presă.



La sediul OSCE de la Chişinău a avut loc o nouă întâlnire între negociatorii şefi în problema transnistreană Eugen Carpov şi Nina Ştanski, la care s-a discutat în special situaţia fermierilor moldoveni posesori ai terenurilor agricole după traseul Tiraspol-Camenca. Din păcate discuţiile de luni, la care au participat şi câţiva fermieri nu au adus nici un rezultat. Relatează Alla Ceapai.

Negociatorii din partea Chişinăului şi Tiraspolului, Eugen Carpov şi Nina Ştanski, au convenit asupra unor aspecte tehnice, dar nu au identificat o soluţie durabilă care ar permite fermierilor din Dubăsari să-şi lucreze terenurile agricole de pe moşia satului separate de localitate de traseul Camenca-Tiraspol. Partea moldovenească şi cea transnistreană au căzut de acord că fermierii în continuare se vor înregistra, adică se vor pune la evidenţă la administraţia locală nerecunoscută din Dubăsari, însă părţile văd diferit soluţionarea problemei accesului la terenuri.

Partea transnistreană insistă că aceste pământuri sunt proprietatea nerecunoscutei „rmn” şi nu a ţăranilor, întrucât în regiunea transnistreană nu funcţionează dreptul la proprietate privată. Partea moldovenească pledează însă pentru îmbunătăţirea mecanismului din 2006, care permitea ţăranilor să-şi lucreze terenurile în baza unor certificate, fiindu-le recunoscut dreptul la proprietate. De la începutul acestui an, Tiraspolul, în mod unilateral, a anulat mecanismul de compromis negociat încă în 2006, îngrădind accesul ţăranilor la terenuri.

Iată ce a declarat vicepremierul pentru reintegrare Eugen Carpov:

„Condiţia numărul unu a Tiraspolului este ca aceşti fermieri să semneze contracte de arendă cu autorităţile locale din raionul Dubăsari. Evident că dreptul de a semna contract de a da în arendă element de proprietate aparţine proprietarului. Astfel se încearcă schimbarea unor accente cu caracter juridic sau cu caracter care ține de reglementarea în general a conflictului transnistrean, pentru că aceste pământuri au fost un punct de dezbateri pe parcursul a multor ani. 2006 a fost un element de compromis care a fost atins nu doar urmare a unor negocieri dificile dintre Chişinău şi Tiraspol, dar şi urmare a unei cooperări şi cu mediatorii de atunci, Ucraina, Federaţia Rusă şi OSCE.”

Negociatoarea şefă din partea Tiraspolului Nina Ştanski a declarat că, întrucât nu se ajunge la o soluţie de compromis la masa negocierilor, administraţia transnistreană a adoptat între timp un mecanism care dă posibilitate fermierilor să-şi lucreze pământurile, doar că mai întâi să le arendeze.

„Fermierii din raionul Dubăsari vor putea să-şi lucreze pământurile, să strângă roada şi să o transporte fără a achita plăţi suplimentare. Pentru aceasta ei trebuie să se adreseze la administraţia locală din Dubăsari şi să încheie acord de arendă a terenurilor. Astfel noi am venit în întâmpinarea acestor fermieri, care sunt prizonierii acestor neînţelegeri politico-diplomatice. Din păcate însă autorităţile Republicii Moldova le interzic fermierilor să facă acest lucru. Cu regret se încearcă schimbarea unor accente când partea moldovenească zice că fermierii sunt proprietarii acestor terenuri, dar în nici un acord dintre părţi dreptul la proprietate privată nu a figurat.”

Proprietarii de terenuri agricole care au fost prezenţi astăzi la negocieri au declarat pentru Europa Liberă că este inacceptabil mecanismul propus de Tiraspol, întrucât ceea ce li se propune de fapt este renunţarea la proprietatea asupra terenurile. Ei au spus că au rămas foarte dezamăgiţi după discuţiile de astăzi. Iată bunăoară opinia proprietarului de teren agricol Ştefan Driga din satul Molovata Nouă, raionul Dubăsari:

„Vor să mă exproprieze. Cum aşa? Eu cu pământul meu să mă duc la administraţia Dubăsari să-l iau în arendă şi să le plătesc toate impozitele? Cum să mă duc eu să le dau pământul meu? Nu le dau pământul şi gata. Eu l-am cumpărat. Partea moldovenească tare mult încearcă să soluţioneze problema, dar ei sunt obraznici, nu vor să audă nimic. Ei ascultă de partea rusă, nu de partea moldovenească.”

Iată şi opinia fermierului Oleg Băcioi din satul Doroţcaia:

„La şedinţa de azi am aşteptat ceva pozitiv din partea transnistreană. Ei nu sunt de acord cu prevederile mecanismului din 2006. Vor să-l schimbe brusc. Asta e clar ca bună ziua că vor să ne ia şi pământurile deja. Suntem foarte disperaţi. Nu ne mişcăm înainte. Am sperat că astăzi se va hotărî ceva, dar cu părere de rău din partea transnistreană sunt foarte dur puse aceste probleme. Chişinăul încearcă să meargă la compromis, să propună soluţii pentru a hotărî întrebarea, dar deocamdată nimic. Nu avem acces la terenuri. Ţăranii din alte părţi deja au semănat şi floarea soarelui şi grânele de toamnă, dar noi nu putem face nimic, deşi am investit foarte mult. ”

De la reluarea negocierilor în formatul 5+2, luni, pentru prima dată Nina Ştanski şi Eugen Carpov au făcut separat declaraţii pentru presă. Iniţiativa vine din partea negociatoarei de la Tiraspol. Nina Ştanski s-a arătat nemulţumită că la ultima întâlnirea care a avut loc în urmă cu două săptămâni la sediul misiunii OSCE de la Chişinău Eugen Carpov a vorbit jurnaliştilor în limba română şi nu în cea rusă, care este considerată una din limbile uzuale în formatul de negocieri.

O nouă rundă de negocieri în formatul 5+2 ar putea avea loc la finele lunii mai. Runda care trebuia să aibă loc săptămâna trecută la Viena a fost amânată urmare a refuzului Tiraspolului de a participa. Nina Ştanski a declarat că nu ar avea nici un motiv să nu participe la negocieri după ce Parlamentul de la Chişinău a anulat, vinerea trecută, accizele la import pentru companiile transnistrene.
Previous Next

XS
SM
MD
LG