Linkuri accesibilitate

America s-a decis să resecurizeze România sprijinind Direcția Națională Anticorupție (Ziare.com)


Partidul Social-Democrat, aflat la guvernare, nu poate fi socotit corupt pentru că este corupția însăși (Contributors).

Mai multe articole inregistreaza mesajul Departamentului de Stat al Statelor Unite, respectiv afirmatiile Victoriei Nuland, asistent al secretarului de stat John Kerry. Doamna Nuland a vorbit despre o concentrare a eforturilor „în Balcani, Europa Centrală şi de Est pentru a ajuta ţările din această regiune să promoveze o guvernare curată, o presă independentă şi să elimine corupţia oriunde s-ar ascunde”. In acest moment, Departamentul de stat vorbeste despre tranzacții transnaționale intre retelele de coruptie, despre scheme prin care membrii lor cauta sa se protejeze unii pe altii pentru a-și conserva fluxul de bani care alimentează sistemul. Pentru Ioana Ene-Dogioiu, de la Ziare.com, intelesul acestui mesaj e clar: America s-a decis să resecurizeze România sprijinind Direcția Națională Anticorupție.

In „România liberă”, Cristian Câmpeanu atrage atentia ca spusele Victoriei Nuland intaresc declaratii facute inca de la 1 februarie de secretarul de stat John Kerry, in cadrul unei Conferințe pentru Securitate. Campeanu remarca gestul Ambasadei americane de la Bucuresti, care a premiat doua „femei de curaj”, cum au fost numite directorul Directiei Naționale Anticoruptie Laura Codruta Kovesi si jurnalista Ondine Ghergut de la „România liberă”.
In „Evenimentul zilei”, Andreea Udrea „traduce” declaratiile Victoriei Nuland ca fiind destinate mai ales „urechilor” Rusiei. Totusi, in particular, ele s-ar referi la situatia României, unde in doar o saptamana s-a aflat ca unul dintre liderii politici locali si-ar fi traficat influenta chiar din biroul premierului si unde premierul insusi a comparat arestarea sub suspiciune de coruptie a unor social-democrati cu arestarile dispuse de regimul Ceausescu in decembrie 1989.

Un intreg articol este dedicat in „Adevărul de Liviu Iolu interviului de ramas bun al ambasadorului Marii Britanii la Bucuresti. Martin Harris a vorbit la ProTV intr-o engleza fluenta si nuantata, iar jurnalistul nu se poate opri sa nu remarce cat de precara este, de multe ori, chiar si engleza in care se exprima diplomatii nostri. La acelasi interviu se refera si Cristian Câmpeanu, in comentariul amintit la inceput. Ambasadorul britanic a laudat rezultatele justitiei romane in domeniul luptei cu coruptia si a facut-o concret, dand cifre. ”Pentru mine e greu de a spune ţara în care a fost o luptă cu corupţia atât de importantă după căderea comunismului” - il citeaza fidel jurnalistul de la „România liberă”.

Despre coruptie si cum este ea vazuta in interiorul Romaniei se poate citi si intr-un articol semnat de Vlad Zografi pe Contributors. Zografi considera ca Partidul Social-Democrat, aflat la guvernare, nu poate fi socotit corupt pentru că este coruptia insasi. „Tendința lui genetică îl face să se îndrepte spre acel echilibru politic cu un singur pol de putere, însă Europa și America îi pun bețe în roate – drept care este partidul cel mai consecvent antioccidental”, scrie Zografi, care noteaza in plus si ca PSD „a lichidat posibilitatea existenței unei stângi veritabile in Romania”.

Situatia din Ucraina este prezenta in presa zilei, dar mai ales la nivelul stirilor actualizabile. Totusi, intr-un articol publicat pe blogurile „Adevărul” de Dan Nicu se spune ca actiunile puterii de la Kiev ar fi dictate din spate de fostul premier Iulia Timosenko. Comentatorul o considera in legatura, si chiar de coniventa, cu Moscova.
XS
SM
MD
LG