Linkuri accesibilitate

Eventuale sancțiuni economice impuse Moscovei vor afecta 2.000 de întreprinderi bulgare (România liberă)


Guvernul Ponta nu dorește să mărească rata de absorbție a fondurilor europene destinate îmbunătățirii situației romilor. (Ev.Z)


Un articol din „România liberă” se ocupa de situatia speciala a Bulgariei intre tarile din Estul Europei, si anume sub raportul relatiilor cu Federatia Rusa. Gabriela Anghel, care semneaza, arata ca de la bun inceput Bulgaria a facut figura separata avand cea mai buna relatie cu Moscova.

E drept, nu e vorba numai de legaturile traditionale, inclusiv culturale, ci si de dependenta aproape integrala a sistemului energetic al Bulgariei de Moscova.

85% din gazul folosit de economia acestei tari provine de la Gazprom, iar singura rafinarie de petrol bulgareasca este controlata de Lukoil, in timp ce unica centrala nucleara functionaza cu combustibil rusesc.

Un aspect mai putin cunoscut este cel legat de situatia fortelor armate bulgaresti, dependente de Rusia pentru reparaţii şi piese de schimb pentru avioanele de fabricaţie sovietică.

Lucrurile se complica si mai mult tinand cont ca Federatia Rusă este al doilea mare partener comercial al Bulgariei.

Eventuale sanctiuni economice impuse Moscovei vor afecta 2.000 de întreprinderi bulgare, unde sunt angajate circa 80.000 de persoane, care depind de afacerile cu Rusia. Turismul Bulgariei contribuie cu 13% la PIB, dar si el depinde de rusi si de libertatea lor de miscare in spatiul european, care ar putea fi afectata de eventuale sanctiuni. In Bulgaria, arata acest articol, se simte tendinta unei basculari a opiniei publice dinspre atasamentul fata de Occident spre nostalgia fata de perioada comunista. Dar pe termen scurt riscul este mai degraba politic: guvernul de la Sofia se bazeaza pe sprijinul partidei naţionaliste. Aceasta si l-ar putea retrage dacă Bulgaria susţine sancţiunile UE contra Kremlinului, se explica in „România liberă”.

Editorialul ziarului „Evenimentul zilei” comenteaza declaratiile primarului din Constanta, Radu Mazare, judecat in libertate sub acuzatia de coruptie. Dosarul se refera la modul in care a fost atribuit contractul constructiei unui cartier de locuinte pentru saraci. Procurorii sustin ca exista dovezi ca primarul social-democrat ar fi primit mita 175.000 de euro. Când Radu Mazare a fost retinut, locuitorii cartierului cu au protestat impotriva masurilor luate impotriva „binefacatorului” lor. Editorialista Violeta Fotache spune ca, prin declaratiile facute, Radu Mazare le-a indus ideea ca este victima justitiei lui Traian Basescu si ca ei ar urma sa fie evacuati din aceste locuinte sociale daca, in cele din urma, va fi condamnat. Grav i se pare jurnalistei ca premierul Victor Ponta nu s-a delimitat de aceste mesaje false, ba chiar le-a intarit cu declaratii proprii.

Tot in „Evenimentul zilei”, Mircea Marian critica in cuvinte tari reactia guvernului de la Bucuresti fata de o propunere a guvernului Suediei de a ajuta România sa acceseze bani europeni pentru sprijinirea minoritatii rome si a altor categorii defavorizate. Ajutorul ar fi fost respins, iar ministrii fondurilor europene si respectiv al afacerilor externe ar fi facut declaratii jignitoare la adresa oficialilor suedezi. Mircea Marian crede ca explicatia acestei atitudini este una singura: guvernul Ponta nu doreste sa mareasca rata de absorbtie a fondurilor europene destinate imbunatatirii situatiei romilor. In sistem european, banii nu mai pot fi ”sifonati” catre firmele clientelei de partid. Pe de alta parte, actualii guvernanti considera ca e preferabil sa tii in saracie o categorie sociala pe care o poti apoi manipula electoral.
XS
SM
MD
LG