Linkuri accesibilitate

Valeriu Lazăr: „Mizăm să fie pace, dar ne pregătim pentru cele mai proaste scenarii...”


După scrisoarea avertisment a președintelui Putin despre o posibilă blocare a livrărilor de gaze ruse via Ucraina.



Europa Liberă l-a întrebat pe vicepremierul și ministrul economiei, Valeriu Lazăr, ce va face Moldova dacă se va ajunge la situația pomenită într-o scrisoare către europeni a președintelui Vladimir Putin, anume de blocare a tranzitului de gaze naturale prin Ucraina.
Valeriu Lazăr: „Eu sunt sigur că nu se va ajunge acolo. Noi suntem într-o situaţie niţel diferită de colegii noştri ucraineni. Noi nu avem acea problemă cu preţul. Noi l-am negociat anterior. Deja avem preţ european. Noi nu avem probleme sau anumite blocaje în ceea ce se numeşte tranzitul etc. De aceea Republica Moldova a demonstrat că este un partener credibil. Eu nu văd acum premise pentru a avea anumite probleme. Dar multe pot să se întâmple de aceea noi avem dezvoltate scenarii alternative, dar eu nu cred că ele vor fi accesate.”

Europa Liberă: Care sunt scenariile alternative?

Valeriu Lazăr:
„Noi nu avem rezerve. Furnizările alternative pentru Ucraina, avem înţelegere cu ei, vor fi valabile şi pentru noi. Din punct de vedere tehnic noi putem prelua sau ne putem conecta prin infrastructura tehnică existentă de a prelua gaze naturale din Ucraina, altele decât cele furnizate de Federaţia Rusă.

Se dezvoltă foarte serios proiectele de a prelua regim revers din ţările europene. Noi suntem conectaţi la toate acestea, nu doar la nivel de discuţii, ci şi la soluţii tehnice. Între timp încercăm să ne consolidăm şi rezervele pe care le avem de surse energetice alternative.

Vorba ceea mizăm să fie pace, dar ne pregătim pentru cele mai proaste scenarii. Acum nu văd că am fi expuşi cumva pericolului. Sigur că va fi o problemă pentru toată regiunea. Şi asta mă face să cred că atât timp cât nu suntem unicii în această situaţie vor interveni şi europenii, şi ţări mai bogate şi mai importante decât noi ca să nu se ajungă acolo. Şi nu cred că se va ajunge acolo.”
XS
SM
MD
LG