Linkuri accesibilitate

George P. Kent despre cum vede Washingtonul schimbările din Poliţia, justiţia şi Procuratura moldovene (Adevărul)


„Cum ne apărăm de Rusia?” (Zia.rul Național)



Victoria Dodon publică în „Adevărul” un interviu cu George P. Kent, repreprezentat al Departamentului de Stat, aflat în prima sa vizită la Chişinău. Responsabilul american pentru reformele din justiţia penală în Europa de Sud-Est şi Asia a vorbit despre cum vede Washingtonul schimbările din poliţia, justiţia şi procuratura din Republica Moldova. „Când Uniunea Europeană poartă negocieri în procesul de aderare a unei ţări la UE, capitolul referitor la justiţie este, după cum le place europenilor să spună: «Primul de deschis, ultimul de închis». Sectorul justiţiei este cea mai mare provocare când e vorba de alinierea la standardele europene şi de aspiraţiile cetăţenilor”, a declarat George P. Kent pentru „Adevărul”.

Scriitorul Vitalie Ciobanu scrie în editorialul său din „Adevărul” despre protestul profesorilor din această săptămână. „Oricâte interpretări s-ar brodi pe marginea acestor proteste – că liderii sindicali sunt corupți, că pedagogii sunt influențați de forțe străine care vor să destabilizeze țara [...], nimeni nu poate contesta faptul că sistemul de învățământ de la noi este subfinanțat, că școlile arată deplorabil, că programa școlară e supraaglomerată cu materii care epuizează nervos și fizic deopotrivă copiii și profesorii, fără a spori calitatea studiilor”, notează autorul. Potrivit lui Vitalie Ciobanu, Educația ar trebui să fie „ministerul strategic” al Moldovei, „însă guvernele care s-au perindat din 1991 încoace au gândit mereu pe termen scurt, au plasat învățământul (și sănătatea!) pe ultimul loc în lista de priorități a statului”.

Situaţia din Republica Moldova este stabilă, iar repetarea unui scenariu asemănător celui din Ucraina este exclusă”, a declarat preşedinta Uniunii Ucrainenilor din Moldova, Svetlana Mîsliţchi, citată de Agenţia de ştiri „IPN” (140410) care propune un ciclu de materiale cu opinii ale politicienilor, experţilor şi reprezentanţilor minorităţilor naţionale despre o eventuală repetarea în Moldova a situaţiei din statul vecin. Potrivit ei, chiar dacă în Republica Moldova nu există pericolul promovării separatismului în rândul etniilor, autorităţile trebuie să aprobe un şir de documente care să elimine toate problemele legate de minorităţile naţionale.

Ion Macovei publică în „Timpul” un interviu cu șeful Delegației Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola. Între altele, autorul a căutat să afle dacă UE sprijină Moldova în ceea ce priveşte securitatea energetică. „Mi-am exprimat îngrijorarea după suspendarea lui Victor Parlicov din funcția de director ANRE. Orice ar sta în spatele acestei decizii este foarte important să nu existe părți întunecate în independența ANRE, pentru că dacă sunt, atunci investitorii nu vor veni în sectorul energetic, transparența va fi redusă și lucrurile se vor agrava”, a atenţionat Pirkka Tapiola.

Cum ne apărăm de Rusia?”, se întreabă Petru Bogatu în editorialul său din „Ziarul Naţional”. „Putin a întors deja Europa [...] în infernul secolului XX. Lumea stă pe butoaie cu pulbere. Unul dintre ele e în Republica Moldova. Deşi fitilul este la Tiraspol, ruşii, cu proxima ocazie, vor detona bomba pe malul drept, pentru că miza lor este să inducă haosul”, notează autorul. Petru Bogatu prezintă o listă a „metodelor primitive, dar verificate în timp” pe care le foloseşte Moscova în cazul Republicii Moldova. Printre acestea: „Formarea unor grupuri de iniţiativă, precum cele de la Comrat sau, mai nou, de la Doroţcaia, pentru a incita spiritele” sau „Strecurarea unor comandouri ruse fără însemne,capabile să preiacontrolul asupra unei localităţi sau a unei regiuni”. „Timofti, Leancă, Filat, Lupu, Corman şi ceilalţi urmează să ia atitudine, după cum fac astăzi Turcinov şi Iaţeniuk la Kiev, Zeman la Praga, Tusk la Varşovia”, opinează editorialistul.

Jurnal de Chişinău” publică un reportaj de la Doroţcaia, localitate în care vinerea trecută, nu mai este linişte. Locuitorii s-au împărţit în două tabere: cei care pledează pentru trecerea localităţii sub jurisdicţia Tiraspolului şi cei care vor să rămână în subordinea Chişinăului. Concluzia articolului este că alegerea sătenilor de la Doroţcaia ar putea aţâţa un conflict îngheţat de 20 de ani a cărui rezolvare rămâne a fi cât se poate de complicată şi incertă.

Într-un editorial publicat în „Ziarul Naţional”, Victor Ciobanu sugezează că „ar fi o prioritate să ne concentrăm eforturile pe construcția gazoductului alternativ Iași-Ungheni”, după ce ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Prodan, a anunţat că Ucraina a încetat să mai pompeze gaze ruseşti în depozitele sale subterane din cauza prețurilor mari impuse de „Gazprom”. „Iată că, ajunși în situația când securitatea țării e în pericol, vedem că și componenta energetică nu este mai puțin importantă decât cea militară. De 20 de ani se tot discută despre interconectarea cu rețelele energetice europene. În sfârșit, a demarat construcția gazoductului. Să mai așteptăm că problemele se vor rezolva cumva de la sine nu mai putem. [...] Dar dacă am fost avertizați anul trecut de Rogozin că am putea îngheța la iarnă, de ce nu l-am crede că ar putea s-o facă în acest an?”, se întreabă retoric autorul.
XS
SM
MD
LG