Linkuri accesibilitate

„E rândul judecătorilor să dea dovadă de profesionalism şi integritate”


Aplicarea Strategiei de reformă în dezbaterea Consiliului pentru Reforma Justiției.



Consiliul pentru Reforma Justiției, prezidat de Nicolae Timofti, a avut o ședință în care a discutat în ce măsura s-au îndeplinit angajamentele stabilite în Strategia de Reformare a justiției, convenită împreună cu partenerii europeni ai țării. Întâlnirea a avut loc cu doar două săptămâni înainte ca UE să trimită ea însăși o misiune care să inspecteze stadiul transformărilor pentru a decide apoi dacă să elibereze a doua tranșă, de 15 milioane de euro, din fondul total de 60 de milioane alocat de Bruxelles reformei justiției moldovene.

Referindu-se la ritmul reformei justiţiei în anul 2013 şeful statului
Nicolae Timofti, care este şi preşedintele Consiliului pentru reforma justiţiei, a menţionat că lucrurile se mişcă, dar nu cu paşii doriţi:

„Nu întotdeauna reuşim să convingem cetăţenii că sistemul a început să funcţioneze aşa cum ne dorim. Dar poate e prea devreme să avem rezultate. Guvernul îşi onorează toate obligaţiunile în a finanţa sistemul, acum e rândul judecătorilor să dea dovadă de profesionalism şi integritate.”

Una din importantele realizări, în opinia şefului statului, a fost triplarea salariilor judecătorilor, măsură propusă de însăşi preşedinte cu scopul de a diminua corupţia în rândul magistraţilor.

Ministrul Justiţiei Oleg Efrim a menţionat în capul listei de reuşite setul de sancţiuni pentru magistraţii care comit abateri adoptat de rând cu majorarea salariilor în cunoscutul pachet de legi
Oleg Efrim în studioul Europei Libere la Chișinău
Oleg Efrim în studioul Europei Libere la Chișinău
anticorupţie. Oleg Efrim a spus că deja se văd şi primele rezultate: „Recenta condamnare a unui magistrat pentru fapte de corupţie care reprezintă, cum ne place nouă să credem, rezultatul acţiunilor care le-am întreprins la nivel de politici, cum ar fi reducerea imunităţii judecătorilor pentru fapte de corupţie. La fel. Nu că ar fi o bucurie pentru mine, avem mai multe urmăriri penale împotriva judecătorilor. Fapte care nu păreau a fi posibile ceva timp în urmă.”

Din acţiunile prevăzute pentru 2013 în Strategia de reformare a justiţiei în proporţie de 60% au fost realizate a menţionat Oleg Efrim, precizând că procesul de reformare a fost îngreunat de criza politică de la începutul anului trecut, dar şi de insuficienţa personalului calificat atât în interiorul instituțiilor de drept, cât şi în rândul experţilor care să contribuie la realizarea reformelor.

Evaluările cu care operează Ministrul Justiţiei, coincid parţial cu expertizele organizaţiilor neguvernamentale care monitorizează executarea strategiei de reformare a justiţiei.

Într-un recent raport de monitorizare experţii de la Asociaţiile pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă şi Promo-lex au constatat că în proporţie de 56% au fost realizate acţiunile pentru 2013 prevăzute în Strategie.
Directorul de programe de la Promo-Lex, Pavel Postică, şi-a exprimat, astăzi, în faţa Consiliului, îngrijorarea că în ultimele luni ale anului trecut reforma a trenat: „Vreau să atrag atenţia anume la acest aspect din considerentul că suntem în anul 2014, an electoral. Ne este frică în a doua jumătate a anului un pic se vor schimba accentele de pe reforma sectorului de justiţie pe campania electorală. Ar fi sugestia să încercăm acum să recuperăm cât mai mult posibil din restanţele pe care le avem.”

Recomandările expertului Pavel Postică au coincis în mare parte cu lista de priorităţi pe care Consiliul pentru reforma justiţiei şi le-a stabilit pentru acest an şi se referă la lupta cu corupţia prin punerea în aplicare a legilor anticorupţie, înăsprirea sancţiunilor disciplinare pentru judecători şi reforma Procuraturii.
Vicespicherul Adrian Candu, membru grupului de lucru parlamentar pentru reformarea Procuraturii, care şi-a încheiat de curând activitatea, a dat asigurări că săptămâna viitoare concepţia privind reformarea Procuraturii va fi dezbătut în plenul Parlamentului, iar până la finele sesiunii de primăvară legislativul va adopta inclusiv şi legea care prevede înăsprirea sancţiunilor disciplinare pentru judecători.

Adoptarea acestor două legi, reformarea Procuraturii şi sancţiunile disciplinare, nu figurează însă în lista obligaţiunilor pe care şi le-a asumat Guvernul pentru a beneficia de cea de-a doua tranşă de 15 milioane de euro, din cele 60 de milioane promise de Bruxelles pentru reforma justiţiei.

Ministrul Oleg Efrim constată că toate obligaţiile au fost realizate, însă un grup de experţi din UE, aşteptat pe 29 aprilie, urmează să decidă în urma unei monitorizări dacă cea de-a doua tranşă promisă va fi acordată pe deplin, sau parţial. Oleg Efrim a precizat că orice sumă care nu va fi primită din această tranşă va lipsi din bugetele instituțiilor de drept responsabile de obligaţiunile neonorate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG