Linkuri accesibilitate

„New York Times”: Rusia nu dorește invadarea Ucrainei


Obiectivul strategic al Rusiei ar fi să nu lase Ucraina să iasă din orbita economică și militară a Moscovei.



Comunitatea internationala se teme ca Rusia ar putea invada Ucraina. Un articol aparut in „New York Times” argumenteaza insa ca nu asta ar fi intentia Moscovei. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.


Potrivit diplomatilor si expertilor intervievati de „New York Times”, Kremlinul cere ceva ce nu pare la prima vedere nerezonabil si anume descentralizarea puterii, mai multa influenta pentru regiuni si guvernatorii lor. Autoritatile ruse cred ca o Ucraina descentralizata nu poate fi anti-rusa.

Dar sint multi experti care scot in evidenta ca planul Rusiei este un atac voalat impotriva independentei Ucrainei. Un oponent al regimului de la Kremlin, Vladimir Rîjkov spune ca „Putin isi doreste o Ucraina neutra si dependenta de Moscova”. El crede ca ceea ce vrea liderul de la Kremlin este sa trateze direct cu guvernatori cu prerogative sporite, peste capul regimului central de la Kiev.

Statele Unite sprijina in principiu descentralizarea dar se opune unor prerogative prea mari pentru autoritatile locale. Experti citati de „New York Times” spun ca Ucraina trebuie sa mentina un echilibru intre a-i acorda lui Putin suficienta influenta si pe de alta parte a-si mentine independenta.
Ei cred ca Putin vrea sa vada daca obtine ceea ce-si doreste prin mecanisme constitutionale, urmind sa actioneze in functie de rezultate.

Date de avut in vedere sint alegerile prezidentiale din Ucraina, de la 25 mai, si aniversarea infringerii Germaniei naziste, la 9 Mai, cind strazile vor fi pline de oameni. Ambele date sint considerate cheie pentru reactia Rusiei.

Experții vorbesc despre mai multe scenarii. Primul este ca Ucraina alege un candidat care-i convine lui Putin sau redacteaza o Constitutie favorabila. Fapt este ca nici un candidat la presedintie in Ucraina nu-si va permite sa antagonizeze prea tare Moscova, o treime din exporturile ucrainiene iau calea Rusiei. O Constitutie asemănătoare cu cea finlandeza este favorizata de Kremlin.

Un alt doilea scenariu este preluarea unor teritorii de la est si sud, cum s-a procedat cu Crimea, adica prin referendum. Dar exista riscul unei riposte ucrainene de data aceasta si Occidentul ar reactiona chiar mai decisiv cu sanctiuni impotriva Rusiei.

O a treia varianta este o invazie. Dar aceasta ar face victime în Rusia si ar costa enorm.
XS
SM
MD
LG