Linkuri accesibilitate

Premierul Ponta, „un om slab, aflat la mana unor căpetenii locale profund corupte” (Hotnews)


PSD, o oala sub presiune care mai are puţin şi explodează (ziare.com)


Presă tipica pentru o perioada preelectorala. Publicatiile tiparite si site-urile de informatie si analiza politica analizeaza impactul arestarilor din randul asa-numitilor „baroni” pesedisti. Cel mai recent si mai rasunator nume - primarul social-democrat al municipiului Constanta, Radu Mazare. Excentricului edil i se investigheaza un caz de primire de mita, de 175.000 de euro, pentru a fi atribuit un anume contract catre o firma privata.

Comentatorii nu au apucat inca sa abordeze acest caz, dar il discuta asiduu pe cel al sefului Consiliului Judetean Mehedinti, Adrian Duicu, arestat saptamana trecuta. Dan Tapalaga scrie pentru Hotnews ca dezvaluirile din aceasta ancheta sunt uimitoare. Traficul de influenta practicat de Duicu s-ar fi facut chiar din biroul premierului Victor Ponta, cu ajutorul sefului mare al Politiei. Mai inspaimantatoare i se pare insa reactia premierului. Care e problema? - ar fi spus premierul. Nu s-a discutat asa ceva in prezenta, dar si daca s-ar fi discutat, nu e nimic in neregula, Politia e la guvern (adica in subordinea guvernului). Comentatorul Hotnews considera ca acest caz, Adrian Duicu, este suficient pentru ca premierul Victor Ponta sa demisioneze. Premierul este, in opinia sa, un om „slab, aflat la mana unor capetenii locale primitive si profund corupte”, „depinde de bunavointa lor in campania pentru prezidentiale”. In general, citam din nou, „premierul Ponta pare captiv in plasa retelelor de baroni si interese nelegitime, iar Guvernul - mosia lor”.

Pe site-ul ziare.com, Emilian Isaila se intoarce la ceea ce a agitat spiritele in ultimele zile: un mesaj sibilinic postat pe facebook de premierul Victor Ponta, in care spunea ca, dupa victoria PSD in alegerile prezidentiale, se va retrage din politica si va lasa locul celor mai tineri, pentru a se dedica mai mult familiei. Dupa un mic interval de fierbere, Ponta a revenit si a dat de inteles ca nicidecum nu iese din politica, ci se retrage... la Palatul Cotroceni. Dar nici asta n-a fost asumat cu claritate. Emilian Isaila crede mesajul spune cu totul altceva: vorbeste despre tensiunile din interiorul Partidului Social Democrat, despre un lider de partid care a pierdut increderea liderilor locali influenti si bogati. Acestia se tem pentru libertatea lor, dat fiind ca o treime se afla deja in ancheta penala pentru coruptie. Mesajul lui Ponta spune deci, il citam pe comentatorul de la ziare.com, ca „PSD a ajuns o oala aflata sub presiune care mai are putin si explodeaza. Sau care deja a explodat”.

Dan Cristian Turturica priveste in jur, la rezultatul alegerilor din Slovacia si din Turcia, si se intreaba intr-un articol reluat de revista 22 dupa Romania libera ce model de atitudine vor adopta romanii in toamna, cand vor fi chemati sa-si aleaga presedintele. Modelul slovac ar presupune ca in cursa sa intre un candidat cu alt profil decat cel de politician - si il numeste, drept prototip, nu neaparat drept propunere, pe medicul Raed Arafat, intemeietorul serviciului de ambulanta SMURD. Ar trebui sa fie cineva care, ca si presedintele ales in Slovacia, sa fi facut ceva pentru romani, ceva concret, dincolo de duelurile de vorbe goale ale politicienilor. Modelul Turciei insa pandeste si el, in rezerva. Acolo, premierul Regep Erdogan a castigat cu scor mare chiar daca opinia publica a avut la dispozitie interceptari audio in care ii cerea fiului sau sa mute la loc sigur 30 de milioane de euro. Romania are deci nevoie de un candidat din alta paradigma. Fara asta, il citam pe Dan Turturica, „lupta instituțiilor justițiare pentru asanarea clasei politice nu își va atinge potențialul. Justiția va fi înfăptuită, dar nu pentru mult timp. (...) nu va dura mult și ne vom trezi din nou în epoca de aur a corupției și iresponsabilității”.
XS
SM
MD
LG