Linkuri accesibilitate

Washington Post: „Un fost spion face jocurile la Moscova, folosindu-se de tertipuri murdare”


Occidentul ar trebui să se bazeze pe ucraineni, în speranța că aceștia își vor apăra teritoriul național de interferențe străine.



In Occident abunda teoriile cu privire la intentiile lui Vladimir Putin, dupa ocuparea peninsulei Crimea? Un analist considera ca liderul de la Kremlin imprumuta o strategie americana. Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

David Ignatius scrie in Washington Post ca Putin ar folosi aceasi strategie la care a recurs Ronald Reagan cind Uniunea Sovietica a inceput sa se prabuseasca sub presiunea actiunilor americane sub acoperire in locuri in care puterea sovietica putea fi destabilizata cum ar fi Afganistan, Nicaragua, Angola si in final Polonia si Estul Europei. Ca si atunci, David Ignatius crede ca planul lui Putin de acum maximizeaza beneficiile cu un cost minim.

John Maguire, un fost ofiter CIA, declara ca Putin a vazut ce a facut America in anii '80 si foloseste aceasi moneda. In Crimea, Rusia a vrut sa mentina aparenta unei neinterventii, in ciuda evidentei contrariului. Fluxul de informatie a fost strict controlat. In timp ce comunitatea internationala se arata ingrijorata de cei 50 de mii de militari rusi, aflati la frontiera cu Ucraina, adevarata actiune destabilizatoare are loc in orasele din Estul Ucrainei, unde populatia rusa il sprijina pe Putin.

Secretarul de stat Kerry si-a facut publica convingerea ca tulburarile din weekend ar fi fost generate de mina Moscovei. El a spus ca Rusia ar putea folosi tulburarile ca un pretext pentru interventie militara, dar David Ignatius crede ca e mai profitabil pentru rusi sa continue strategia destabilizarii din umbra.

David Ignatius scrie ca Putin a invatat, odata cu caderea Uniunii Sovietice ca armele cele mai puternice sint cele nedetectabile. Arsenalul nuclear sovietic s-a dovedit neputincios in fata grevistilor din Polonia, gherilelor din Nicaragua sau mujaidinilor afgani.

David Ignatius crede ca Occidentul trebuie sa se bazeze pe ucrainieni, in speranta ca acestia isi vor apara teritoriul national de interferente straine. Noul guvern de la Kiev – scrie analistul – trebuie sa lupte cu arme pasnice impotriva insurgentei si mentine unitatea populatiei. David Ignatius scrie in finalul articolului sau „Un fost spion face jocurile la Moscova, folosindu-se de tertipuri murdare pe care le stie foarte bine”.
XS
SM
MD
LG