Linkuri accesibilitate

Poate fi un divorț „civilizat” când partenerii sunt în conflict de peste 20 de ani?


La Tiraspol
La Tiraspol

Opinii de la Tiraspol și Chișinău, după discursul anual al liderului administrației transnistrene, Evgheni Șevciuk.


În discursul anual de bilanț, ţinut luni, liderul de la Tiraspol Evgheni Şevciuk a insistat de câteva ori că între cele două maluri ale Nistrului ar trebui să aibă loc un „divorţ civilizat”. El a repetat că visul regimului său este „o Transnistria independentă, împreună cu Rusia”. Alla Ceapai a vrut să afle ce este un divorţ civilizat în concepția Tiraspolului, dar şi ce divorţ ar putea fi acceptabil în contextul regional actual.

În discursul său, liderul regimului secesionist de la Tiraspol Evgheni Şevciuk a îndemnat autorităţile de la Chişinău să recunoască independenţa regiunii transnistrene, sugerând că aceasta este singura soluţie pentru rezolvarea conflictului de pe Nistru. Şevciuk a subliniat că o relație civilizată şi deloc dușmănoasă între Chişinău şi Tiraspol poate fi garantată doar printr-un „divorţ civilizat” între cele două maluri ale Nistrului, care ar permite fiecărei părţi să meargă pe calea aleasă, cea a Tiraspolului fiind împreună cu Federaţia Rusă, a precizat Şevciuk.
Citiţi şi pe pagina de limbă rusă

Fostul responsabil de relaţiile externe ale regiunii transnistrene, Vladimir Iastrebceak, spune că Evgheni Şevciuk a lăsat să se înțeleagă că în viziunea Tiraspolului un divorţ civilizat ar fi recunoaşterea a două state independente, bunăoară, după modelul Cehoslovaciei mai curând, decât o anexare precum cea a Crimeii sau prin federalizare, aşa cum se încearcă acum în Ucraina.

„Evgheni Şevciuk s-a adresat foarte direct politicienilor moldoveni cerând recunoaşterea independenţei Transnistriei. Iar când vorbim de recunoaşterea independenţei, una din posibilități este modelul divorțului de catifea din Cehoslovacia, în rezultatul căruia au apărut doi subiecți ai dreptului internaţional care au rămas prieteni şi nu mai există percepția de frate mai mare şi frate mai mic. Acest lucru e foarte posibil. Cât priveşte modelul federativ, e mai complicat. Este evident că, fără un referendum, atât în Transnistria, cât şi în Chișinău trecerea la un sistem federativ este imposibilă. Puţin probabil că Chişinăul va dori un asemenea referendum. Printre forțele politice de la Chişinău, observăm că doar Partidul Socialiştilor vorbește despre un model federativ, celelalte partide nu susțin această opțiune. Cred că deja trebuie de gândit mai serios asupra unei soluţii, de cântărit toate posibilitățile, inclusiv recunoaşterea independenţei.”

Președinta comisiei pentru politică externă, deputata liberal-reformatoare, Ana Guţu, ne-a declarat că nici un divorţ civilizat nu poate fi acceptat, mai cu seamă în contextul crizei regionale:
Evgheni Şevciuk, la inaugurarea ca preşedinte al autoproclamatei republici transnistrene, 30 decembrie 2011, Tiraspol
Evgheni Şevciuk, la inaugurarea ca preşedinte al autoproclamatei republici transnistrene, 30 decembrie 2011, Tiraspol
„Declarațiile lui Şevciuk pot fi tratate ca o provocare pe care o lansează nu din propria sa iniţiativă. Cu siguranţă, tot ce face Şevciuk şi administraţia autoproclamată de la Tiraspol este făcut cu încuviințarea Rusiei, a Moscovei. Fiindcă contextul politic regional este unul foarte fierbinte, acum separatiștii de la Tiraspol încearcă să alimenteze propaganda rusă, pe de o parte, şi isteriile secesioniste, care niciodată nu au pierit, aici, în Republica Moldova.”

Vicepreședintele aceleiaşi comisii parlamentare, comunistul Sergiu Stati insistă şi el pe ideea că un divorţ civilizat este inadmisibil:

„Este o declaraţie a domnului Şevciuk care este în contextul general a situaţiei din această zonă a Europei. Cred că Chişinăul ar trebui să depună eforturi mai serioase în acest sens pentru a avea un dialog normal cu Tiraspolul. Cred că şi Chişinăul a provocat în anumite situații, lipsa unui dialog constructiv cu Tiraspolul. Mă refer la instalarea punctelor migraţionale pe Nistru, care într-un fel au legiferat frontiera cu Transnistria. Cred că normal ar fi să fie inițiat un dialog, inclusiv cu mediatorii, cu UE, ca să vedem cum putem reveni la dialog cu Tiraspolul.”

Amintim că ieri administraţia de la Tiraspol a anunţat că nu va participa la runda de negocieri în formatul 5+2 programată pentru joi şi vineri la Viena. Într-un interviu pentru Europa Liberă, analistul politic Vladimir Socor nu exclude că această decizie a Tiraspolului ar fi fost coordonată cu Kremlinul, însă refuzul de a participa la negocieri trebuie de ignorat, în opinia analistului, întrucât formatul 5+2 este neviabil, iar negocierile, oricum, sunt compromise.
Previous Next

XS
SM
MD
LG