Linkuri accesibilitate

Kievul răspunde „Republicii de la Donețk”


Administraţia de la Harkob, 8 aprilie 2014
Administraţia de la Harkob, 8 aprilie 2014

Parlamentul de la Kiev a votat astăzi in favoarea înăspririi pedepselor pentru activitățile separatiste. Cei găsiţi vinovați ar putea sa fie condamnați între 10 și 15 ani de închisoare. În „Republica Populară Doneţk”, corespondenții noştri relatează că sentimentul dominant este cel de nesiguranță şi că oamenii se întreabă ce ar putea să urmeze după ce protestatarii pro ruşi au pus stăpânire pe clădirile administraţiei regionale. La Harkov, si el locul unor acțiuni in forţă ale protestatarilor pro-ruşi, autorităţile au arestat astăzi 70 de persoane care ocupaseră prin forţă clădirea administraţiei regionale. Relatările corespondenților noştri sunt rezumate de Oana Serafim:

Doneţk
Activişti pro-ruşi în faţa consiliului regional Doneţk
Activişti pro-ruşi în faţa consiliului regional Doneţk
În Doneţk oamenii par să îşi ducă viața obișnuită, deşi sute de persoane se afla în principala clădire a administraţiei regionale, care a fost încercuită cu sârmă ghimpată şi cu baricade.

Nimeni nu prea știe cine sunt cei dinăuntru. Nu par personalități locale si la întâlnirea pe care au avut-o cu jurnaliștii nu au vrut sa fie nici fotografiați si nici filmați. Nu e limpede nici ce autoritate au ei. Se pare, scrie corespondenta noastră de la fata locului, că după anunțul de ieri cu „Republica Populara Doneţk” si cu promisiunea ca se va organiza un referendum de alipire la Federaţia Rusa, cei dinăuntru nu mai au alte idei, sau aşteaptă noi ordine.

Personajul cel mai influent in Doneţk este Rinat Ahmetov, care este considerat si cel mai bogat oligarh ucrainian. De fel din Doneţk, el s-a implicat, cu succes in negocierile cu protestatarii ca aceştia sa elibereze clădirea Serviciului Ucrainian de Securitate fără violente. Cu toate acestea, nu este limpede care este poziţia sa.

In perioada protestelor de pe Maidan, din Kiev, Ahmetov a pledat pentru unitatea Ucrainei şi a fost un apropiat al preşedintelui îndepărtat de la putere, Viktor Ianukovici. Toata lumea aşteaptă sa vadă ce anume va face mai departe miliardarul cel mai influent al regiunii.
Citiţi şi pe pagina de limbă rusă

Sentimentul de insecuritate creste si pentru ca nu e clar nici ce poziţie are politia. Luna trecută politia nu a făcut nimic ca sa ancheteze violențele din 13 martie si nici acum nu pare doritoare sa facă ceva. E adevărat, notează corespondenta noastră, mulţi polițiști poarta la vedere panglica Sfântului Gheorghe, simbol al Rusiei.

Adjunctul premierului de la Kiev, Vitali Iarema a sosit ieri la Doneţk. Pina acum le-a spus oamenilor ca situaţia se va rezolva pe cale paşnică, dar nimeni nu știe cum anume. Si întrebarea nerostită în acest oraș este daca aceasta politică adoptată de Kiev este o dovada de putere sau, dimpotrivă, de slăbiciune.

La Harkov
Ciocniri violente între manifestanţi pro-ruşi şi poliţie în apropierea administraţiei regionale de la Harkov, 8 aprilie 2014
Ciocniri violente între manifestanţi pro-ruşi şi poliţie în apropierea administraţiei regionale de la Harkov, 8 aprilie 2014
La Harkov, ieri seara au fost arestati aproxiimativ 70 de oameni si ministrul ucrainian de interne Arsen Avakov a dat vina pe grupări organizate de presedintele Rusiei Vladimir Putin si de preşedintele alungat de la putere de la Kiev Viktor Yanukovici. El a spus ca cele trei zile de violenţe au luat sfirsit datorită operaţiunii anti teroriste organizate de autorităţi.

„La ora 6.25 operațiunea Yahuar a forţelor speciale a început. Centrul orașului a fost înconjurat si blocat, in aşa fel incit nimeni să nu fie rănit. Fără să se tragă un singur foc de arma, clădirea administraţiei locale a fost evacuată. Au fost confiscate arme, in jur de 70 de oameni au fost aretați, iar acum situaţia este sub control.”

Ministrul ucrainean de interne a spus şi că la operațiunile de ieri s-a colaborat cu forțele speciale de politie si membri ai trupelor de elită Berkut, care au fost desființate şi care, in opinia ministrului de interne, „au dat dovada de real patriotism”.

Arseni Avakov a spus că cei arestaţi sunt toţi cetățeni ucraineni, dar nu a vrut să dea mai multe amănunte.
Пророссийские активисты в здании Харьковской ОГА
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:59 0:00

In oraș, relatează corespondenta noastră, situaţia nu este atât de limpede cum pare de la Kiev. Aici oamenii sunt împărțiți clar in cei pro si anti Maidan si tensiunile sunt la cote înalte. Cordoanele de poliție ii despart, dar ca si in Doneţk, politia pare mai mult inertă. Activiștii pro ruşi cântă slogane cu numele Rusiei, cei de partea cealaltă, strigă „Ucraina nu e moarta”.

De ambele tabere, oamenii par hotărâți sa nu renunţe, iar cei care poartă la vedere panglica sfântului Gheorghe şi par bine antrenați si siguri pe ei, strigă că devreme ce n-au fost încă arestaţi, trebuie să iasă la bătaie…
XS
SM
MD
LG