Linkuri accesibilitate

APCE pledează pentru sancționarea Rusiei


Una din cele două rezoluții în discuție solicită excluderea delegației Federației Ruse din Adunarea Parlamentară a CE.



Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) are pe masa astazi doua rezolutii care cer sanctionarea Federatiei Ruse pentru actiunile sale din Ucraina, inclusiv anexarea Crimeii.

Primul text, sustinut de 74 de membri ai Adunarii, il are ca autor
Europarlamentarul Robert Walter la o întîlnire cu președintele Parlamentului macedonean Trajko Veljanoski
Europarlamentarul Robert Walter la o întîlnire cu președintele Parlamentului macedonean Trajko Veljanoski
pe seful delegatiei Marii Britanii la APCE, Robert Walter, si „condamna fara rezerve violarea intergritatii teritoriale si suveranitatii Ucrainei de catre fortele armate ruse”.

Pentru ca Rusia si-ar fi incalcat angajamentele ca membru al APCE si CoE (articolul 3 si statutul COE) rezolutia cere APCE sa reconsidere acreditarea delegatiei ruse la APCE, altfel spus sa excluda delegatia rusa din Adunarea Parlamentara.

Potrivit statutului APCE o motiune nu poate fi semnata de membrii unei delegatii decat in limita numarului admis de locuri. De pilda, textul propus de de Robert Walter a fost semnat de 18 deputati britanici, numarul maxim de locuri al Marii Britanii in APCE, desi pe lista de delegati britanici mai figureaza si 18 membri supleanti.

Alaturi de britanici, textul rezolutiei care cere practic excluderea rusilor din APCE este semnat si de 12 ucrainieni, 5 georgieni, 12 polonezi si 4 lituanieni, in toate cazurile numarul maxim de deputati eligibili. Restul de semnaturi pana la 74 au venit de la alte delegatii, pe lista regasindu-se, de pilda si deputatii PDL din România, deputati din Suedia, Letonia, Franta si Germania. 21 de tari din 47 cate state membre are CoE au ales rezolutia care cere excluderea Rusiei din APCE.

Al doua schita de rezolutie ii apartine sefului delegatiei daneze la APCE, deputatul Michel Jansen, si cere suspendarea dreptului de vot al delegatiei ruse pe aceleasi motive, mai pe larg explicate insa. Doar 19 delegatii au optat pentru aceasta varianta de text, care propune, asadar, sanctiuni moderate, chiar formale, dupa cum spun criticii.

32 de semnatari sunt aceiasi (in corpore, delegatiile din Polonia, Ucraina, Georgia, Lituania). Per total insa, numarul de semnaturi este mai mare, si anume 86 dintr-un total de 318 membri ai Adunarii Parlamentare. Este vorba, asadar, de doar 25% dintre membrii APCE.

Trebuie spus ca nu este pentru prima data cand Rusia trece printr-o astfel de experienta. In anul 2000, cand a avut loc conflictul din Cecenia dreptul de vot al delegatiei ruse a fost suspendat, APCE hotarand revenirea asupra acestei decizii un an mai tarziu, in 2001.
APCE: sancțiuni mai moderate sau mai aspre împotriva Rusiei?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:46 0:00

La aceasta ora se decide cine va pregati raportul avand la baza textul consolidat al celor doua rezolutii, si, avand in vedere ca este vorba de incalcarea angajamentelor Federatiei Ruse, cel mai probabil pregătirea raportului ii va reveni unui deputat din Comitetului de monitorizare.

Comitetul de monitorizare poate decide fie ca APCE sa nu ia nici o decizie (putin probabil), fie sa elimine delegatia rusa din APCE pana la finalul sesiunii (adica pana in ianuaruie 2015), fie sa opteze pentru sanctiuni moderate, respectiv suspendarea dreptului delegatilor rusi de a deveni raportori sau presedinti de comisii.

Alexei Pușkov, seful delegatiei ruse la APCE, a declarat ca in cazul in care APCE decide suspendarea sau excluderea Rusiei din APCE, delegatii rusi ar putea demisiona in bloc. La doar jumatate de ora inaintea inceperii dezbaterii din APCE, nici un deputat rus nu isi depusese demisia.
XS
SM
MD
LG