Linkuri accesibilitate

A patra ediţie a Festivalului Internaţional „Johann Sebastian Bach” de la Chișinău


Imagine de la muzeul Johann Sebastian Bachdin Eisenach.
Imagine de la muzeul Johann Sebastian Bachdin Eisenach.

Agenda festivalului, care va dura până pe 10 aprilie, include cinci concerte.



Festivalului, considerat de melomani eveniment de o anvergură culturală unică, a debutat cu un recital de orgă, susţinut de organistul Catedralei Notre-Dame de Paris, cunoscut în toată lumea, Olivier Latry. Despre evenimentul ce poartă numele marelui compozitor german, căruia i se zice şi geniu al limbajului muzical, flautistul Ion Negură, spune că este proiectul cultural în măsură să câştige simpatia publicului şi aprecierea muzicienilor:

„Este într-adevăr un festival dedicat unui mare compozitor – Bach, şi asta vorbeşte despre greutatea şi însemnătatea evenimentului nu numai pentru publicul care vine în sală dar şi pentru cei care îl interpretează, evident. Pentru public este mai mult decât o ofertă, este o posibilitate în care pot să asiste an de an la un festival la care vin interpreţi şi sunt interpreţi valoroşi.”

Agenda festivalului, care va dura până pe 10 aprilie include cinci concerte, iar din creaţia lui Bach vor interpreta cunoscuţi muzicieni din Luxembourg, Germania, România şi Republica Moldova. O tradiţie a devenit şi seara de jazz în spiritul lui Bach. Sanda Filat, cea care a patronat festivalul începând cu prima ediţie, spune că anume cei care cunosc mai puţin muzica clasică ar putea fi interesaţi de o interpretare mai specială a acestei muzici, precum este seara de jazz. Totodată, spune ea, şi celelalte concerte din program i-ar putea motiva chiar şi pe cei indecişi să cunoască ce înseamnă muzica clasică:

„Fiecare concert este foarte special. Vine un grup de interpreţi la mandoline şi interpretarea de muzică baroc la mandoline este ceva cu totul special. Pentru că avem un concert de muzică a Lui Bach în stil jazz şi pentru că vom încheia festivalul cu Pasiunile lui Matei, care este opera monumentală a lui Bach, şi vor participa 150 de oameni în acest concert, două coruri, corul copiilor şi corul adulţilor, Orchestra naţională, deci va fi un concert absolut spectaculos.”

Ion Negură, care va evolua în seara Ansamblurilor aerofone, dedicată instrumentelor de suflat este convins că cei care vor veni să asculte muzică de valoare, vizitând festivalul, vor transmite neapărat mai departe un mesaj în favoarea muzicii clasice:

„Publicitatea se face verbal, de la om la om, să spunem aşa. Chiar dacă vine şi un meloman al muzicii clasice, eu cred că se transmite informaţia şi an de an, din ceea ce văd eu, publicul deja se adună, mai mult decât la prima sau a doua ediţie sau a treia. Cu timpul o să încercăm să amplificăm această ofertă culturală.”

Pe scena festivalului va urca şi Simion Duja, artist emerit, profesor universitar. În opinia sa întâlnirea cu muzica clasică trebuie favorizată încă din copilărie, din primele clase. Astfel, spune el, nu ar mai exista temerea că sala unui concert de muzică poate fi aproape goală:

„Trebuie de învăţat muzica din clasa I-a, să asculte, să meargă la concerte şi împreună cu profesorii să analizeze. Să asculte şi muzica clasică, şi Bach, şi Mozart şi toţi compozitorii de valoare, să le ştie măcar cele mai frumoase teme din simfonii, din lucrările lor.”

Odată cu cea de-a patra ediţie a festivalului a fost lansată şi Fundaţia Culturală Johann Sebastian Bach care, între altele îşi propune să susţină tinerii muzicieni şi să promoveze creaţia lor.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG