Linkuri accesibilitate

Vinovații pentru violențele din aprilie 2009 de la Chișinău nu vor beneficia de termenul de prescripție


Chișinău, 7 aprilie 2009.
Chișinău, 7 aprilie 2009.

Dosarul „aprilie 2009” a fost audiat în Parlamentul de la Chișinău.



Parlamentarii au adoptat un proiect de lege care prevede că vinovații de violențele din aprilie 2009 din capitală nu vor beneficia de termenul de prescripție, aplicat unor infracțiuni săvârșite prea demult pentru a mai fi pedepsite. Votul inițiat de deputați liberali și democrați vine după ce societatea civilă și unii politicieni s-au plâns mereu că în cei cinci ani de la evenimentele din aprilie 2009 aproape nimeni nu a fost pedepsit pentru violențele soldate cu cel puțin un deces.

Înainte de a vota pentru anularea termenului de prescripţie pentru infracţiunile din aprilie 2009, parlamentarii i-au audiat pe ministrul de interne, directorul SIS şi procurorul general. Fără însă a afla ceva nou faţă de ceea ce s-a spus la audierile la acelaşi subiect din anii trecuţi. Nenorocul autorităţilor moldovene este că au fost nevoiţi să facă acest bilanţ al cinci ani de investigaţii după ce autorităţile ucrainene au anunţat, la nici o lună, un bilanţ extrem de clarificator al anchetei pe marginea întâmplărilor sângeroase de pe Maidan. Aşa că majorităţii observatorilor nu le-a scăpat acest element deloc favorabil liderilor de la Chişinău.

Unul dintre ei e Doru Dendiu, jurnalistul român care a urmărit în 2009 întreaga poveste, în calitate de corespondent TVR la Chişinău:

„Este clar că în momentul în care puterea vrea să afle ceva, află, indiferent de culoarea pe care o are. Ucrainenii au fost capabili să investigheze şi să interogheze timp de 30 de zile 30 de mii de oameni. Şi să ajungă la nişte concluzii rezonabile. Ei bine, în Republica Moldova acest lucru nu este posibil, pentru că nimeni nu vrea: nici PCRM-ul care era în ziua respectivă la guvernare, nici cei care se află acum la guvernare.”

Şi cunoscutul activist moldovean pentru drepturile omului, Sergiu Ostaf, director al Centrului CREDO, găseşte lamentabile justificările cu care operează de obicei autorităţile de la Chişinău atunci când li se spune că dacă vroiau cu adevărat, demult descopereau organizatorii tulburărilor din aprilie. Că ancheta stagnează pentru că regimul Voronin ar fi avut suficient timp pentru a nimici materialul probatoriu. Sau că au fost nevoite să desfăşoare ancheta cu un contingent de angajaţi în forţele de ordine care, în mare parte, participase la evenimentele de atunci de partea guvernării.

„Un scenariu absolut asemănător am văzut pe Maidan. Timp de doar patru săptămâni, ministrul de interne ucrainean a oferit răspunsuri la foarte multe întrebări: cine a împuşcat, cine erau lunetiştii, care este gradul de implicare a FSB-ului. Şi Arseni Avacov la fel vorbeşte despre faptul că, urmare a căderii regimului Ianukovici, s-a încercat nimicirea datelor, rapoartelor. Dar el a vorbit şi despre un efort suplimentar de restabilire a acestora. Întotdeauna e posibil de restabilit probele, dacă este dorinţă.”

În sfârşit, percepţia generală este că tuturor concluziilor punctate până acum, şi de Comisia Nagacevschi, şi de anchetele procuraturii, le lipseşte un singur lucru: curajul de a le relaţiona şi de a le solidifica într-o concluzie finală, mai e de părere expertul:

„Am această percepţie raţională că clasa politică şi conducerea din aceste instituţii nu au curaj, probabil că pun pe prin plan anumite aranjamente de ordin relaţional decât învăţarea lecţiilor şi interesul ca aşa ceva să nu se mai întâmple. Eu sunt ferm convins că lumea înţelege ce s-a întâmplat. Inclusiv comparând cu situaţia de pe Maidan. Dar din păcate autorităţile noastre sunt slabe, fără voinţă, lipsite de curaj, se uită la viitorul lor politic, nu la viitorul nostru ca ţară.”

De cealaltă parte, decizia parlamentarilor de a anula termenul de prescripţie este salutată de victimele care, deşi au depus plângeri în justiţia moldovenească, nu au obţinut încă un verdict asupra poliţiştilor pe care îi acuză de tortură.

Iată ce ne-a spus astăzi Parascovia Hâncu, mama unuia din tinerii maltrataţi în aprilie 2009, care a depus plângere în justiţie împotriva fostului şef al poliţiei municipale, Iacob Gumeniţă:

„Chiar vroiam să fac o solicitare de acest fel faţă de autorităţi. Mă gândeam să merg cu ea la Partidul Liberal, pentru că văd că acest partid a obţinut multe victorii la Curtea Constituţională. M-am gândit că numai asta ne-ar putea salva. Avocatul lui Gumeniţă special găseşte tot felul de motive ca să întindă procesul. Aduce tot felul de martori, care la o interogare spun într-un fel, la alta – altfel. Nu o să obţinem nimic aşa.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG