Linkuri accesibilitate

„Eliminarea vizelor ne aduce vacanţe mai ieftine în Europa” (Adevărul)


„Din «dosarul 7 aprilie» s-au ales doar cifre” (Ziarul Național).



Eliminarea vizelor ne aduce vacanţe mai ieftine în Europa”, titrează cotidianul „Adevărul”. Ziarisul Andrei Rizescu scrie că Grecia, Spania, Italia sau Cehia sunt destinațiile cele mai ofertate de agențiile de turism în acest sezon, pentru turiștii moldoveni care dețin pașapoarte biometrice. Potrivit tur-operatorilor, multe oferte sunt deja contractate de turişti, la tarife mai atractive decât până acum. „Din acest an e foarte uşor să pleci în Grecia sau în Cipru. De exemplu, în oferta noastră avem sejururi cu preţuri ce pornesc de la 65 de euro, care includ şapte zile de cazare, cu micul dejun inclus“, susţine şi Irina Tătaru, directoare de agenţie.

Vitalie Ciobanu îşi dedică editorialul publicat în „Adevărul” unui volum lansat joi, 3 aprilie, în care 11 tineri, victime ale evenimentelor din aprilie 2009, mărturisesc ce au trăit acum cinci ani. „Este cronica răscolitoare a unor destine frânte. Tineri de 18 ani şi mai adulţi, care au intrat în malaxorul unei maşini de represiune doar pentru simplul fapt că s-au aflat într-un loc nepotrivit, în toiul unor evenimente dramatice.”, scrie Vitalie Ciobanu despre cartea „Vreau să visez şi să zbor din nou”.

Jurnal de Chişinău” publică un articol cu mai multe informaţii utile pentru moldovenii care, începând cu 28 aprilie, planifică să călătorească în Uniunea Europeană. Bunăoară, citată de „Jurnal de Chişinău”, Daniela Morari, director adjunct al Direcţiei generale de integrare europeană de la Ministerul Afacerilor Externe, a explicat că, pentru oricare tip de călătorie, prima cerinţă este ca paşaportul biometric să fie valabil cel puţin încă şase luni până la întoarcerea în ţară. În scurt timp, potrivit publicaţiei, Ministerul va elabora nişte pliante informative care vor veni în ajutorul cetăţeanului când va trebui să răspundă la întrebările poliţistului de frontieră.

Victoria Popa constată în „Jurnal de Chişinău” că locuitorii a zeci de sate din Republica Moldova nu au medici de familie. Astfel, personalul medical din centrele raionale lucrează în regim non-stop pentru a face faţă avalanşei de solicitări din teritoriu. De exemplu, în raionul Cahul, 14 sate nu au medici de familie. În aceste localităţi, potrivit publicaţiei, medicii de la Centrul de sănătate Cahul fac naveta de două ori pe săptămână pentru a examina pacienţii.

Jurnaliştii publicaţiei „Timpul” au căutat să afle opinia cetăţenilor din UTA Găgăuzia referitoare la vectorul politic al regiunii. „Nostalgici după vremurile în care aveau un loc de muncă bine-plătit în sat, iar „oamenii trăiau frumos și liniștit, așa cum apucaseră din bătrâni», locuitorii comunei Tomai, din UTA-Găgăuzia, nu cred nicidecum într-un viitor mai bun, iar răspunsul la toate problemele lor este Rusia și Uniunea Vamală”, scrie jurnalista Victoria Puiu.

Constantin Tănase se referă în editorialul său publicat în ziarul „Timpul” despre „fenomenul 7 aprilie”. „Ce ştiu eu despre acel 7 aprilie 2009? Exact atâta cât şi-au dorit cei care l-au organizat, adică nimic. Şi nu numai eu nu ştiu nimic, dar şi întreaga societate. Există doar un grup restrâns de oameni care ştiu adevărul despre 7 aprilie, dar nu-l vor spune, fiindcă acest adevăr ar fi mortal pentru cariera lor politică”, susţine editorialistul.

La acelaşi subiect „Ziarul Naţional” titrează: „Din «dosarul 7 aprilie» s-au ales doar cifre”. Mariana Raţă scrie că succesul cu care se poate lăuda Procuratura Generală în acest dosar ţine de identificarea şi pedepsirea persoanelor care au aruncat cu pietre în clădirile Preşedinţiei şi Parlamentului. „Cel mai mare insucces al procurorilor ţine de demonstrarea în judecată a vinovăţiei poliţiştilor care în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009 au bătut tinerii aflaţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale în faţa camerelor de luat vederi. Iar apoi, i-au trecut prin «coridorul morţii» în comisariate”, scrie autoarea. Potrivit publicaţiei, 39 dintre poliţiştii care au ajuns pe banca acuzaţilor în dosarul „7 aprilie”, adică mai mult de jumătate din cei acuzaţi de procurori de acte de tortură şi exces de putere, continuă să activeze în sistem.

Mariana Raţă mai scrie în „Ziarul Naţional” că peste 260 de judecători, procurori şi poliţişti au obţinut în judecată dreptul la apartamente gratuite în Chişinău. Potrivit publicaţiei, mai bine de jumătate dintre judecătorii şi procurorii care au solicitat să fie asiguraţi cu spaţiu locativ gratuit de către Primăria Chişinău deţin în proprietate câte unul sau mai multe apartamente. „Unii dintre ei şi pe acelea le-au obţinut gratuit de la stat. Acest lucru nu i-a împiedicat însă să meargă în judecată şi să ceară apartamente sau terenuri pe gratis, chiar şi după expirarea termenului în care puteau beneficia de acest drept”, notează Mariana Raţă. Autoarea mai scrie că, fiind nevoită să execute deciziile judecătoreşti, primăria capitalei le oferă apartamente spaţioase, în blocuri noi, „lăsându-i baltă pe bătrâni, familiile cu mulţi copii şi persoanele cu dezabilităţi care aşteaptă de zeci de ani să primească locuinţe de la stat”.
XS
SM
MD
LG