Linkuri accesibilitate

„Turiştii lui Putin” şi Transnistria


Exerciţii ale forţelor armate ucrainene în regiunea Chernihiv, 2 aprilie 2014
Exerciţii ale forţelor armate ucrainene în regiunea Chernihiv, 2 aprilie 2014

Fostul premier de la Kiev, Evhen Marciuk, fost ministru al apărării şi al securităţii, crede că Moscova va încerca să compromită alegerile prezidențiale din 25 mai şi să organizeze provocări în regiunile de sud-est ale Ucrainei.


Rusia nu va reuşi să evite vărsarea de sânge, aşa ca-n Crimeea, dacă va intra cu trupe în restul Ucrainei. De aceea, Rusia va încerca mai curând să destabilizeze situaţia internă din Ucraina – să compromită alegerile prezidențiale din 25 mai şi să organizeze provocări în regiunile de sud-est ale ţării. Este opinia fostului premier al Ucrainei, Evhen Marciuk, fost ministru al apărării şi fost ministru al securităţii, într-un interviu pentru serviciul ucrainean al Europei Libere. Rusia va acționa cu predilecţie prin agenţi secreţi şi grupuri de diversiune sau, cum i-a numit Marciuk, prin „turiştii lui Putin”.

Evhen Marciuk consideră puţin probabilă o invazie militară a Rusiei în Ucraina, deşi nici acest scenariu nu-i de neglijat. Odată cu concentrarea masivă de trupe militare, ruşii au adus la graniţa ucraineană şi spitale de campanie.

Însă așteptările ca fostul partid de guvernământ al Regiunilor să înainteze un ultimatum Kievului, pentru ca Rusia să-şi poată justifica invazia, nu s-au adeverit. Era greu de realizat aşa ceva şi atunci, şi acum.

Evhen Marciuk
Evhen Marciuk
De acea, în opinia fostului şef al armatei şi securităţii ucrainene, masarea trupelor ruseşti la graniță ar urmări nu numai scopul de a intimida Ucraina, dar şi să distragă atenţia de la ce se întâmplă în regiunile de sud, în special în regiunea Herson, pe unde trec toate căile de comunicare cu peninsula Crimeea, inclusiv magistralele de gaze şi energie electrică.

Marciuk spune că au avut loc deja câteva tentative de a aduna consiliul regional Herson pentru a adopta o decizie identică cu cea luată în Crimeea, inițiate de fracțiunea comuniștilor. Au fost şi încercări de a cumpăra autorităţile locale. Toate aceste planuri însă au fost dejucate.
Citiţi şi pe pagina de limbă rusă a Europei Libere

Între timp, armata ucraineană a reuşit să se mobilizeze, aşa încât o eventuală invazie rusească din peninsulă pe continent a devenit riscantă din punct de vedere militar. Iar serviciile speciale ucrainene au contracarat, potrivit lui Marciuk, acţiunile unor agenţi ruşi în regiunea Doneţk. Unii dintre agenţii ruşi arestaţi, spune el, sunt specialişti de înaltă clasă.

Cu alte cuvinte, câmpul de manevră al Rusiei se îngustează. Dar, atrage atenţia fostul premier, Rusia va trage foarte repede concluzii şi va căuta noi căi de destabilizare a Ucrainei.

Un pericol foarte mare în acest sens, în spusele lui Evhen Marciuk, vine din regiunea transnistreană. Faptul că grupul operativ de trupe ruse din Transnistria îşi consolidează capacitățile, iar un ofițer al KGB-ului transnistrean a fost reținut în Ucraina, sunt indicii că acolo se întâmplă ceva şi că ei vor întreprinde şi alte acțiuni.

De aceea, perioada de până la alegerile prezidenţiale din 25 mai ar putea fi una foarte complicată pentru Ucraina. Fostul premier crede că Rusia nu va ezita să organizeze provocări serioase în regiunile de frontieră, de către aşa-numiții compatrioți ruşi, posibil cu victime omeneşti, pentru a compromite alegerile prezidenţiale şi a prelungi perioada de tranziție a puterii de la Kiev pe care Moscova nu o recunoaște.
XS
SM
MD
LG