Linkuri accesibilitate

Andrei Zubov: „Sarcina lui Putin este de a-i face pe ucraineni de nesuferit pentru ruși, ca experiența Maidanului să nu fie preluată în Rusia”


Andrei Zubov (Photo: Ivan Tolstoy)
Andrei Zubov (Photo: Ivan Tolstoy)

Opiniile unui istoric rus hărțuit de regimul Putin.



Andrei Zubov, cunoscut istoric și profesor de filosofie la Universitatea de Relații Internaționale de la Moscova (MGIMO), a fost concediat după ce într-un articol a trasat analogii istorice dintre recenta anexare a Crimeii de către Rusia și anexarea Austriei de către Germania hitleristă în 1938, iar pe președintele rus Vladimir Putin l-a comparat cu Adolf Hitler. Profesorul spune că a fost concediat la indicațiile Kremlinului, în baza unui articol din Codul muncii care prevede sancțiuni pentru „comportamentul amoral din partea unui cadru didactic”. Universitatea motivează decizia prin faptul că luările de poziții ale lui Andrei Zubov „sunt în contradicție cu cursul de politică externă al Rusiei”.

În ziua în care Duma de Stat vota inițiativa președintelui Putin de a folosi trupe ruse pentru intervenția militară în Crimeea, Zubov publica în ziarul Vedomosti articolul „Asta s-a mai întâmplat” în care trasa analogii istorice între acțiunile Germaniei hitleriste și cele ale Rusiei lui Puțin și avertiza că anexarea Crimeii va însemna un război rece și sancțiuni economice din partea Europei și SUA și pierderea Ucrainei ca prieten și aliat istoric al Rusiei.

„Toate acestea s-au mai întâmplat în trecut. Austria. Început de martie 1938. […] Istoria se repetă. În Crimeea într-adevăr locuiesc ruși. Dar oare aceștia erau prigoniți, erau tratați ca oameni de mâna
Stalin în Crimeea în 1946
Stalin în Crimeea în 1946
a doua, li se interzicea limba și religia? De cine trebuiau apărați? Intrarea trupelor unui stat străin pe teritoriul altui stat fără permisiunea acestuia este o agresiune. Acapararea Parlamentului de oameni înarmați fără însemne este un abuz. Iar adoptarea de orice fel de decizii de parlamentul Crimeii în aceste condiții este o farsă. Mai întâi a fost acaparat parlamentul, apoi schimbat primul ministru cu unul docil Rusiei, iar apoi acest nou prim-ministru a solicitat ajutorul Rusiei, care de facto deja era pe loc și de o zi controla peninsula. Exact după scenariul anexării din 1938. Și chiar și referendumul care a avut loc în mai puțin de o lună sub baionetele prietenești – acolo pe 10 aprilie, aici pe 16 martie”, scria Andrei Zubov în articolul său din Vedomosti.

Profesorul se arăta convins că puterea de la Kremlin nu a evaluat corect toate riscurile acestei „aventuri neverosimile”, la fel cum nu le-a calculat nici Adolf Hitler.
Istoricul Andrei Zubov în 2010
Istoricul Andrei Zubov în 2010
Într-un interviu ulterior pentru Radio Svoboda, Andrei Zubov spune că Putin pare să aibă totuși alte scopuri decât Hitler. Hitler își propusese să-și extindă teritoriile și să-i injecteze poporului doza maximă de șovinism, în timp ce sarcina lui Putin este în primul rând de a-i face pe ucraineni de nesuferit pentru ruși, în așa fel încât experiența Maidanului să nu fie preluată în Rusia, ci să fie respinsă ca venind din partea unui dușman.

Iată de ce Putin avea nevoie ca
În Rusia, sperăm că Putin își va recăpăta luciditatea și, inclusiv datorită sancțiunilor Occidentului, această agresiune va fi curmată...
forțe radicale din Ucraina, cum ar fi de exemplu „Sectorul de dreapta”, sau forțele armate ucrainene să opună rezistență, să înceapă să tragă, să fie vărsări de sânge – atunci ar fi apărut și ura.

„Dar ucrainenii au dat dovadă de un control uimitor, la fel și tătarii din Crimeea. Și asta strică planurile lui Putin. În plus, spre deosebire de anul 1938, acum Occidentul este puternic consolidat și toate forțele democratice din lume se vor uni împotriva acestei agresiuni militare a Rusiei. Noi, în Rusia, sperăm că Putin își va recăpăta luciditatea și, inclusiv datorită sancțiunilor Occidentului, această agresiune va fi curmată”, spune doctorul în istorie, profesorul Andrei Zubov.

Zubov compară concedierea sa de la MGIMO cu persecuțiile din perioada Uniunii Sovietice, când pentru libera exprimare a opiniilor oamenii erau dați afară de la serviciu și chiar arestați. ”Dacă vreți, am făcut un experiment. Am observat că în ultimii trei ani situația democratică se înrăutățește în Rusia. De exemplu, libera exprimare a opiniilor politice devine incompatibilă cu funcția de profesor universitar. Eram pregătit pentru o astfel de evoluție, dar, credeți-mă, este un capitol negru nu atât în biografia mea, cât în biografia regimului nostru politic. Am simțit în perioada sovietică tot despotismul și lipsa dreptului la libera exprimare. În noua Rusie, cea de după 1991, am savurat libertatea de a-mi putea expune liber gândurile. Acum, revine un timp asemănător celui sovietic. Dar mi-am asumat un principiu: chiar dacă țara va deveni ne-liberă, eu voi rămâne să trăiesc în țara mea ca om liber. Și. dacă vreți, acesta trebuie să devină un exemplu și un model pentru studenții mei”, mai spune Andrei Zubov.

Profesorul consideră că autoritățile ruse încearcă să reconstruiască un stat totalitar, în care nimeni nu are voie să exprime opinii defavorabile puterii.

Într-un interviu pentru Vocea Americii, Andrei Zubov a fost întrebat dacă nu i-a fost frică de consecințe atunci când l-a comparat pe Putin cu Hitler, gest riscant în condițiile Rusiei actuale. „Desigur că mi-a fost frică. Dar orice soldat se teme să fie ucis atunci când iese cu arma la atac, dar sunt momente când trebuie să o facă. La fel este și acum – sunt un om în vârstă, în luptă cu arma aproape că nu mai pot să merg, dar arma mea acum este calculatorul meu”, mai spune doctorul în istorie, profesorul Andrei Zubov.
Previous Next

XS
SM
MD
LG