Linkuri accesibilitate

Implicarea NATO în vecinătatea apropiată a Rusiei: un bluff cu „documente secrete”


Unul din documentele despre care miniștrii NATO nu doresc să discute public în aceste zile este cel clasat „secret” și ajuns în paginile revistei germane Der Spiegel.


Documentul propune o mai mare implicare concretă a Alianței în Azerbaidjan, Armenia și Moldova, țări din „vecinătatea apropiată” a Rusiei.

Asta ar implica o mai strânsă interoperabilitate intre forțele și infrastructurile celor trei țări și cele ale NATO, antrenamente comune, precum și proiecte specifice în Azerbaidjan, țară cu strategice rezerve de petrol și gaz. Tot în In Azerbaidjan, accentul ar cadea și pe cooperarea in domeniul securitatii cibernetice si energetice.

Cele trei state ar urma sa fie incurajate sa participe si la proiectele Smart Defence ale NATO, care prevad achizitionarea de echipamente militare si utilizarea acestora in comun pentru a spori eficienta capacitatilor de aparare. Un exemplu de proiect Smart Defence este patrularea in comun a spatiului aerian din tarile baltice.

Pentru fiecare tara sunt detaliate masuri specifice de sprijin. In cazul Republicii Moldova, prioritara este cresterea vizibilitatii NATO. La Chișinău ar fi trimis un Comisar pentru Relații cu NATO. Chisinaul ar urma teoretic sa participe si la trupa de reactie rapida, asa numita NATO Response Force.

Desigur, se poate pune intrebarea dacă nu cumva, ca în atâtea alte cazuri de documente secrete, clasificate, care scapă în presă, nu e vorba mai degrabă de o abilă operațiune de dezinformare și de testare a Moscovei.

Azerbaidjanul a fost întotdeauna extrem de reticent in a se amesteca în noul Mare Joc dintre Rusia și Occident, în vreme ce Armenia tocmai a acceptat, sub presiunea Moscovei, să se alăture Uniunii Vamale pe care Rusia o formează cu Bielorusia și Kazahstanul.

In condițiile in care Armenia si Azerbaidjanul se află încă, in mod tehnic, in stare de război, din pricina provinciei Nagorno-Karabah, propunerea unei asemenea implicari a Alianței pare utopică. In realitate, in afară de Moldova, doar Georgia ar fi un candidat pentru o asemenea implicare mai activă a NATO, cu rezerva că ambele țări au părți de teritoriu ocupate de Rusia.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG