Linkuri accesibilitate

Ce i-aţi spune ministrului rus de externe, Serghei Lavrov?


Sergei Lavrov
Sergei Lavrov

…dacă aţi fi în locul şefei diplomaţiei moldovene, la 4 aprilie, la Moscova?


Şefa diplomaţiei moldovene Natalia Gherman se va întâlni la sfârşitul acestei săptămâni cu omologul său rus Serghei Lavrov. Este prima întrevedere după anexarea Crimeii de către Rusia şi după ce în Adunarea Generala ONU Moldova a votat în favoarea rezoluției prin care Rusia era criticată pentru această anexare considerată ilegală şi încălcând legislaţia internaţională. Dintre ţările din apropierea Rusiei, numai Armenia şi Belarus au votat împotriva rezoluţiei, iar în favoarea ei, numai Moldova, Ucraina, Georgia şi Azerbaidjan. Restul ţărilor din CSI s-au abţinut. Reamintim că un favoarea rezoluției au votat 100 de tari, s-au abţinut 58 şi au votat împotrivă 11. Radio Europa Libera a vrut să afle de la oamenii de pe stradă, din Chişinău, ce i-ar spune ei ministrului Lavrov dacă s-ar întâlni cu el, vineri, la Moscova?

Vox populi: Ce i-aţi spune lui Serghei Lavrov?


„Dle Lavrov, care ar fi paşii următori, politici, întreprinşi de Federaţia Rusă asupra influenţei în regiunea Moldova-Ucraina? ”

Europa Liberă: De ce această întrebare?

„Pentru că îmi este interesant care vor fi următorii paşi ai Rusiei asupra acestei regiuni. După conflictul care s-a organizat în Ucraina, eu cred că va fi afectată şi ţara noastră.”

„Eu nu l-aş întreba, dar aş veni cu o propunere: pe o perioadă, măcar cât de scurtă, să uite de Moldova. Eu când vorbesc Moldova, am în vedere şi transnistria. Cum n-ar fi, am fost o ţară şi, până la urmă, cred că vom mai fi. Să rămână lucrurile aşa cum au fost, să rămână transnistria pentru Republica Moldova şi nicidecum să nu fie alipită la Federaţia Rusă. Aş vrea ca transnistria să rămână o părticică bună a peticului acesta de pământ care se numeşte Moldova.”

„Scoaterea trupelor ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova, asta ar fi cea mai mare problemă.”

Europa Liberă: Care credeţi Dvs că este menirea acestor trupe?

„Menţinerea influenţei ruseşti în Balcani, aici unde este un cap de pod pentru Rusia, în primul rând. Are posibilitatea de a interveni şi în bazinul Mării Negre şi în Balcani. Are o menire mai mult strategică pentru Rusia decât pentru transnistria.”

„L-aş întreba când statul rus îşi va retrage armata a 14-a din transnistria. Asta ar fi o singură întreba. Aş aştepta şi un răspuns decent.”

Europa Liberă: Chiar credeţi că va fi un răspuns, mai ales că trupele sunt de ani de zile pe teritoriu?

„Nu ştiu dacă va veni un răspuns, mă tem că mai repede vor veni tancurile decât răspunsul.”

Europa Liberă: De ce anume această întrebare?

„Ţine de situaţia din regiune, de situaţia care a fost creată deja în Ucraina, în Crimeea.”

„În primul rând, l-aş întreba dacă îl bucură intrarea ţării noastre, foarte curând, în Uniunea Europeană. De asemenea, aş fi curios să aflu cât de mult vor avea de suferit relaţiile moldo-ruse şi dacă Federaţia Rusă va impune restricţii la intrarea în ţară, de exemplu, vize pentru moldoveni. Mi se pare o întrebare importantă, mai ales că foarte mulţi moldoveni au rude în Federaţia Rusă. Din punctul meu de vedere, e foarte clar că renunţând la relaţia cu Federaţia Rusă vom pierde foarte mult. Trebuie să fim neutri, mai ales că văzând cum evoluează lucrurile în regiune, sunt îngrijorat că scenariul din Ucraina ar putea să se repete”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG