Linkuri accesibilitate

Oficiali de la Sofia nu exclud amplasarea de noi unităţi americane pe teritoriul Bulgariei


Adjuncta şefului diplomației SUA, Victoria Nuland, în vizită la Sofia.


După Chișinău, asistentul pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al secretarului de stat american, Victoria Nuland, a sosit la Sofia, unde a analizat cu primul ministru Plamen Oreșearski, cu ministrul de externe, Cristian Vighenin, și alți demnitari colaborarea strategică în cadrul Alianței Nord-Atlantice, diversificarea energetică și criza ucraineană.

Cele două părți și-au confirmat hotărârea de a adânci colaborarea strategică, inclusiv în domeniul energeticii. Premierul Plamen Oreșearski a exprimat sprijinul Bulgariei pentru suveranitatea, integritatea teritorială și independența Ucrainei.

Vizita are loc în săptămâna în care se împlinesc 10 ani de la aderarea Bulgariei la NATO.

De la Sofia, dna Nuland va pleca la Bruxelles, unde se va alătura secretarului de stat John Kerry pentru reuniunea ministerială a Alianței.

Câteva zeci de simpatizanți ai partidului ultranaționalist „Ataka” care a sprijinit anexiunea Crimeii, au participat la o firavă acțiune antiamericană.

În ajunul vizitei dnei Nuland, ministrul apărării, socialistul Anghel Naidenov, a declarat că există suficiente indicii că Rusia desfășoară activitate de spionaj în apropierea spațiului aerian al Bulgariei. În perioada 1-26 martie au avut loc 9 astfel de cazuri. Avioane militare bulgare au intervenit de 5 ori.

Naidenov nu a exclus posibilitatea dislocării pe teritoriul bulgăresc a unor noi unități militare americane.

Politigraf

XS
SM
MD
LG