Linkuri accesibilitate

„Mămicile cu Burtici” vor picheta Curtea Constituțională


Controverse în jurul proiectului de modificare a legii privind indemnizațiile pentru incapacitate de muncă.


Vineri, parlamentul de la Chişinău a adoptat în primă lectură un proiect de lege care prevede modificări la legea privind indemnizațiile pentru incapacitate de muncă. Proiectul a fost elaborat după ce zeci de mame au protestat împotriva unui nou regulament de stabilire a indemnizațiilor pentru maternitate şi pentru creşterea copilului. Chiar şi după modificările aprobate de legislativ, mamele sunt nemulțumite întrucât cerințele lor nu au fost acceptate în totalitate. Detalii are Tamara Grejdeanu:

Grupul de inițiativă „Mămici cu Burtici” îşi propune să picheteze mâine Curtea Constituțională, care a fost sesizată privind constituționalitatea legii ce se referă la stabilirea şi calcularea indemnizațiilor de creştere şi îngrijire a copilului. Olga Soltinschi, membră a grupului, spune că una din cerințele care lipsesc în noul proiect, este ca părinții să poată alege din salariul cui, al mamei sau al tatălui, să se calculeze indemnizația de creştere a copilului:

„Noi vrem să fie la alegerea părintelui cine primește indemnizația şi credem că este corect, odată ce părinții sunt ambii contribuabili la stat. Acum sunt foarte multe cazuri când soția, aflând că este însărcinată, în cazul în care are un salariu mai mic, ea demisionează intenționat de la serviciu doar ca să se afle la întreținerea soțului. Cineva iată renunţă la serviciu doar ca totuşi să-i fie acordată indemnizația soțului.”

Laura Grecu specialistă la ministerul muncii spune că această propunere nu ţine de modificările criticate, ce vizau calcularea indemnizațiilor de creştere şi îngrijire a copilului. Ea spune că o asemenea schimbare contravine cu normele din sistem, recunoscute la nivel european şi nu este realistă, având în vedere bugetul asigurărilor sociale:

„Doamnele ce propun, asta înseamnă că eu îmi iau concediu pentru îngrijirea copilului, să zicem, îşi ia mama, dar din salariul tatălui. Nu putem accepta acest lucru pentru că indemnizația este o substituire a venitului pierdut al părintelui, al celui care îngrijește de copil. Legislaţia Republicii Moldova prevede că nu numai mama are dreptul, dar are şi tata, bunica, bunelul, persoane asigurate. Sistemul nu poate oferi mai mult.”

După ce femeile s-au întâlnit săptămâna trecută cu reprezentanţi de la Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi familiei, în proiectul de lege propus de minister şi votat în primă lectură s-a revenit la unele prevederi anterioare. Astfel, mamele care vor decide să revină la serviciu vor putea lucra 7 ore, cu păstrarea indemnizaţiei până la vârsta de 7 ani a copilului.

Totodată, de la 1 aprilie, mărimea indemnizaţiei nu va fi calculată aşa cum era în anii precedenţi, 30 la sută din venitul obţinut în ultimele 6 luni lucrate ci se va calcula media pentru ultimele 12 luni pline. Iar dacă mama nu are lucrate 12 luni în întregime, se vor lua în calcul lunile anterioare, explică Laura Grecu, specialistă la Ministerul Muncii:

„Dacă noi luăm baza de calcul 12 luni şi din 12 luni, 2 luni femeia s-a aflat la evidenţă în instituţiile medicale, atunci noi ne întoarcem, baza de calcul nu o să fie 12 luni, dar 14 luni, deci împărţim la 12 în cazul acesta, nu la 14 venitul mediu lunar asigurat.”

O altă solicitare de pe agenda protestului programat pentru mâine se referă la plata concediului de maternitate. Olga Soltinschi spune că mamele vor să poată alege de unde să primească banii, de la angajator sau de la birourile Casei Naţionale de Asigurări Sociale:

„Pe noi ne nemulţumeşte faptul că s-a păstrat faptul că alocarea, sau mai bine zis achitarea concediului de maternitate se oferă de către Compania naţională de asigurări sociale şi nu de către angajator. Asta înseamnă că mămicile însărcinate trebuie să meargă la CNAS ca să depună dosarul şi respectiv asta e o incomoditate foarte mare pentru noi. La 7luni noi trebuie să mergem la CNAS ca să depunem acolo în rând toate actele.”
Referindu-se la modificările operate de Ministerul Muncii, cu intenţia de a opri angajările fictive de dragul obţinerii indemnizaţiilor şi de a le echilibra cu contribuţia în bugetul asigurărilor sociale, unii experţi au spus că posibilele fraude nu pot fi combătute prin asemenea decizii discutabile. Proiectul aprobat vineri mai prevede că indemnizaţia de maternitate pentru creşterea primului copil va fi egală cu cea acordată la a doua naştere, aceasta fiind o altă doleanţă a tinerelor mame.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG