Linkuri accesibilitate

Putin şi armata rusă în Ucraina vs. Obama


Ministrul rus al apărării Sergei Șoigu la Simferopol, 24 martie 2014

Ministrul rus al apărării Sergei Șoigu la Simferopol, 24 martie 2014

Liderul de la Kremlin a dispus să fie întoarse Ucrainei 350 de tancuri şi blindate, şi altă tehnică învechită ale unităților din Crimeea ce nu s-au predat Rusiei.


Președintele Vladimir Putin a lăudat „viteza de reacție” a forțelor militare ruseşti, în timpul incursiunii din Crimeea. Vorbind la o ceremonie în onoarea cadrelor militare, Putin a declarat că „ultimele evenimente din Crimeea „dovedesc şi moralul bun al trupelor”, pe lângă calitatea pregătirii. Şi a mulțumit militarilor din Flota rusă de la Marea Neagră precum şi celor din unitățile staționate în Crimeea.

Mai mult, Vladimir Putin s-a declarat şi mulțumit de faptul că datorită profesionalismului forțelor ruseşti, au fost evitate ciocniri violente.

Între timp, președintele Barack Obama a declarat, într-un interviu, că Rusia continuă să concentreze trupe la granița cu Ucraina, mișcare „mascată sub pretextul manevrelor militare”. S-ar putea ca Moscova să vrea numai să intimideze Kievul, a declarat Obama dar s-ar putea la fel de bine „să aibă şi alte planuri”.

La Moscova, președintele Putin i-a cerut ministrului apărării Serghei Şoigu să predea Ucrainei echipamentul şi armamentul unităților din Crimeea care nu s-au alăturat armatei ruse.

Este vorba de aproximativ 350 de tancuri şi vehicule blindate, estimează Interfax. Iar o sursă anonimă a precizat că este oricum vorba de echipament vechi de care armata rusă nu are nevoie.

Iar la reuniunea de astăzi a Consiliului de Securitate rus s-a decis anularea unui număr de acorduri încheiate cu Ucraina privind staționarea flotei din Marea Neagră, începând cu acordul din 2010, semnat la Harkov.
XS
SM
MD
LG