Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană a prezentat Pachetul Politicii Europene de Vecinătate 2014


Guvernul R. Moldova este îndemnat să explice publicului larg avantajele aduse de Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.



Pachetul Politicii Europene de Vecinătate 2014 include politica de ajutoare financiare pentru 12 țări învecinate Uniunii Europene din Europa de Est și sudul Mediteranei.

Pachetul include şi rapoarte de ţară, privind progresele făcute de ţările participante în 2013 în vederea aplicării reformelor convenite în cadrul Politicii de Vecinătate.

În Republica Moldova, se remarcă în raportul de ţară, s-au făcut progrese în reforma justiţiei şi lupta cu corupţia. Au continuat de asemenea eforturile pentru depolitizarea şi ridicarea gradului de profesionalism în administraţia publică.

S-au înregistrat progrese în domeniul drepturilor omului, mai ales când vine vorba de pedepsirea actelor de tortură, de egalitatea în drepturi între bărbaţi şi femei şi de incluziunea minorităţii roma.

Au rămas însă nerezolvate o serie de probleme importante legate de reforma instituţională sau media. În acest context, se menţionează legiferarea modului în care sunt finanţate partidele şi transparenţa proprietăţii în domeniul mediilor de informare.

Se remarcă şi faptul că s-au făcut puţine progrese în vederea soluţionării conflictului transnistrean, deşi s-a menţinut frecvenţa întâlnirilor în format 5+2.

Toate aceste aprecieri sînt citate din raportul anual despre Republica Moldova.

Analiza reformelor, inclusă în pachetul Politicii Europene de Vecinătate, cuprinde şi o serie de recomandări.

Pe lângă lupta cu corupţia la toate nivelele, se recomandă guvernului de la Chişinău să nu schimbe sau amendeze legea electorală înainte de alegerile generale din toamnă.

De asemenea să amendeze Constituţia pentru a evita crizele sau blocajul politic, și să revadă prerogativele Curţii Constituţionale.

Referitor la Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, se recomandă adoptarea reformelor cerute mai ales de Acordul de Liber-Schimb; în acest context, se pune accent pe reformarea sectorului energetic şi diversificarea surselor de energie.

Referitor la Transnistria, una din recomandări este se asigure că agenţii economici de pe malul stâng al Nistrului vor beneficia din plin de avantajele Acordului de Liber-Schimb.

În general, guvernul Republicii Moldova este îndemnat să explice consecvent publicului larg avantajele aduse de Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG