Linkuri accesibilitate

Republica Moldova este lovită de Rusia din spatele frontului (Ziarul Național)


Mai mulţi localnici din Cocieri şi-au luat în ultima perioadă cetăţenia transnistreană (Adevărul).




Într-un articol publicat la rubrica opinii a „Ziarului Naţional” şi întitulat „Republica Moldova este lovită de Rusia din spatele frontului”, editorialistul Petru Bogatu se referă la recentele declaraţii ale liderului PLDM, Vlad Filat, care sugerează că spionajul rus şi-ar face de cap în voie în Moldova, pentru că instituţiile publice ar fi slabe şi nu ar face faţă situaţiei: „Că mâna Moscovei loveşte în dreapta şi în stânga prin părţile noastre fără să existe vreo forţă capabilă s-o înfrunte, asta ştie toată lumea. Totuşi, problema e pusă corect,” scrie autorul. Aşa nu se mai poate, continuă el, pentru că în joc ar fi nu numai siguranţa naţională, ci şi viaţa oamenilor, echilibrul social. Petru Bogatu face mai apoi o listă de măsuri care I se par iminente, printre ele desfiinţarea SIS-ului moldovenesc pentru a fi înlocuit cu o instituţie demilitarizată croită după calapod occidental, adoptarea unei legi a lustraţiei sau înăsprirea pedepselor penale pentru spionaj şi sabotaj.

Reporterii cotidianului „Adevărul” au mers în satul Doroţcaia, raionul Dubăsari, unde a stat de vorbă cu localnicii despre posibilul referendum prin care s-ar cere trecerea de partea autoproclamatei republici separatiste. Potrivit publicaţiei, miercuri, 26 martie, în sat a avut loc o şedinţă ad-hoc, iar iniţiatorii au decis să facă o adunare generală a localităţii pe 4 aprilie. În timp ce autorităţile susţin că cineva incită spiritele, oamenii critică Guvernul de la Chişinău. Reporterii de la „Adevărul” au stat de vorbă şi cu mai mulţi primari din satele din stânga Nistrului pentru a afla dacă nu se confruntă cu provocări similare. Primarul comunei Cocieri, Ion Miţcul, a spus, bunăoară, că şi în localitatea sa mulţi localnici şi-au luat, în ultima perioadă, cetăţenia transnistreană, iar acest lucru ar trebui să le dea de gândit autorităţilor Republicii Moldova.

Mihai Ţurcanu critică la rubrica „Opinii” a paginii web a ziarului „Evenimentul Zilei” faptul că autorităţile de la Chişinău au întârziat să vină la timp cu o declaraţie referitoare la situaţia din Ucraina: „În mod normal, Republica Moldova trebuia să fie prima țară care să reacționeze ferm la ocupația rusă a Crimeii, nu doar în calitate de vecină a Ucrainei, dar mai ales în calitate de victimă deja veterană unui asemenea scenariu de expansiune a Rusiei”, opinează autorul.

Portalul Gagauzinfo.md îl citează pe reprezentantul UTA Găgăuzia în Ucraina, Vasili Kelioglo, care a oferit un interviu pentru postul de televiziune ucrainean 112 Ucraina. Potrivit lui, autonomia ar trebui să treacă de la vectorul pro-rus la cel pro-european. Vasili Kelioglo susţine că regiunea va rămâne izolată, pornind de la faptul că România este parte a UE, în timp ce Moldova şi Ucraina tind să devină parte.

Reprezentanţii Partidul Liberal Reformator au anunţat că au o nouă candidatură la funcţia de ministru al Apărării, informează portalul Tribuna. Este vorba despre Valeriu Troenco care anterior a îndeplinit funcția de comandant al Direcției generale poliție şi ordine publică, dar şi pe cea de viceministru al Justiției și director al Departamentului instituțiilor penitenciare.

Victor Moşneag scrie în „Ziarul de Gardă” despre avocatul reținut săptâmâna trecută de către ofițerii și procurorii anticorupție cu 15.700 de euro, cea mai mare mită cu care a fost prins vreodată un avocat în R. Moldova. Potrivit autorului, este vorba despre Ion Creţu, un fost polițist, bătut de protestatari în timpul evenimentelor din aprilie 2009. „Era cunoscut ca un «avocat de casă» al Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane, instituție asupra căreia susținea, în fața prietenului unui cetățean bulgar pe care l-a reprezentat la un moment dat în instanţe, că ar avea influență”, mai scrie Victor Moşneag în „Ziarul de Gardă”.

Același autor scrie în „Ziarul de Gardă” și despre situaţia judecătorului Gheorghe Popa, prins cu o mită de 200 de dolari în octombrie 2013. „Procurorul cere șapte ani de închisoare cu executare, în penitenciar de tip închis, pentru judecătorul Gheorghe Popa, precizând că «în cadrul urmăririi penale au fost administrate probe pertinente şi suficiente care dovedesc fără echivoc vinovăţia inculpatului». Avocatul solicită însă achitarea acestuia, mizând pe faptul că Popa a fost victima unei provocări, dar și pe faptul că probele administrate nu demonstrează faptul că ar fi pretins mita de 200 USD care i se încriminează”.
XS
SM
MD
LG