Linkuri accesibilitate

Moldova ar putea semna acordul de asociere cu UE în aprilie


Monica Macovei
Monica Macovei

După o nouă reuniune a comitetului de cooperare parlamentară UE-Moldova. Monica Macovei: asocierea cu UE – cea mai bună apărare împotriva presiunilor Rusiei


Republica Moldova ar putea semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană luna viitoare, în aprilie, se arată în declarația Comitetului de Cooperare Parlamentară Moldova-UE. De două zile, de când se află la Chişinău, Monica Macovei, copresedinta Comitetului, nu încetează să declare că în contextul regional actual, apropierea de Uniunea Europeană este cea mai bună mișcare defensivă a Republicii Moldova, în faţa unei posibile intensificări a presiunilor ruseşti.

Intenția de a semna mai repede Acordul de Asociere cu Republica Moldova este un răspuns al Uniunii Europene la criza politică din regiune, prin care speră să protejeze Chişinăul de eventuale presiuni din partea Federaţiei Ruse. Prin semnarea componentei politice a Acordului de Asociere, Republica Moldova va intra în spațiul de democrație şi securitate al Uniunii Europene, iar omiterea procedurilor birocratice, de traducere şi ajustare juridică a documentului, ar permite şi reducerea spațiului de manevră pentru constrângerile foarte probabile din partea Federaţiei Ruse, explică europarlamentara Monica Macovei. Totodată, spune ea, o devansare a semnării Acordului de Asociere nu înseamnă că Uniunea Europeană va închide ochii la angajamentele pe care le are de onorat Republica Moldova:
„Suntem acum într-un moment de criză politică în care lucrurile se văd altfel. Lucrurile se văd aşa: Republica Moldova se pierde de democrație sau nu? Acum nu pune nimeni nicio altă condiție, în acest moment. Când se termină nebunia asta şi criza politică şi sunteți în siguranţă, da, nu sunteți sub ocupație, sunteți în siguranţă, atunci fiți siguri că şi pe mine şi pe alții o să ne auziți, din nou, cerând şi strigând: anticorupție, antifraudă şi toate celelalte pe care le mai aveți de făcut.”

Mai mult, odată cu semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, spune Monica Macovei, Republica Moldova va beneficia de surse financiare suplimentare. Ceea ce presupune şi un control mai riguros al modului în care sunt cheltuiți banii europeni:

„Mai puţin veți auzi de contracte cu dedicație, pentru că cu bani europeni mai puţin poți să faci contracte cu dedicație, asta am văzut şi în România. Deci, fondurile europene care vin spre oameni se duc spre comunități şi sunt mai greu de furat sau de folosit altfel decât pentru scopul pentru care vin. Deci, nu poți să ceri fonduri să repari o stradă şi după aia să faci altceva cu banii.”

Președinta Comitetului de Cooperare Parlamentară Moldova-UE a accentuat că se așteaptă la o reacție pe măsură din partea coaliției de guvernământ de la Chişinău atunci când Uniunea Europeana se arată a disponibilă să accelereze semnarea Acordul de Asociere cu Republica Moldova. Monica Macovei a spus că ratificarea transparentă de către Parlamentul de la Chişinău a documentului ce urmează a fi semnat la Bruxelles ar fi să se producă la o ora diferență, astfel încât să fie certificată voința politică nestrămutată:
Monica Macovei şi Ion Hadârcă
Monica Macovei şi Ion Hadârcă
„Deci, vot liber, să vadă populația, pentru că votul liber înseamnă că îți asumi şi răspunderea, da, vede toată lumea. Nimeni să nu fie absent, chiar dacă e zi de sărbătoare în Republica Moldova, trebuie să fiți toţi la muncă şi, sigur, cazurile despre care am auzit, nu știu dacă sunt adevărate sau nu, de deputați cumpărați de alte forte care nu ar vota acest acord, sper să nu fie adevărat şi să nu se întâmple.”

Liberal reformatorul Ion Hadârcă, copreședinte al Comitetului de Cooperare Parlamentară Moldova-UE, a dat asigurări că în cadrul Coaliției de guvernământ există consens în privința viitorului european al Republicii Moldova. El a spus că majoritatea parlamentară este gata să ratifice oricând Acordul de Asociere. „Ar fi absurd să dăm cu piciorul la tot pentru ce am luptat patru ani de zile”, a conchis Ion Hadârcă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG