Linkuri accesibilitate

Câtă încredere mai au moldovenii în Vladimir Putin?


Un cappucino a la Putin, într-o cafenea din Moscova
Un cappucino a la Putin, într-o cafenea din Moscova

Un vox populi pe străzile Chișinăului.


Președintele Rusiei, Vladimir Putin era creditat anul trecut in luna aprilie, în Barometrul de Opinie Publică, la categoria lideri străini cu 74% din încrederea moldovenilor. Tamara Grejdeanu a vrut să afle, la întâmplare, în centrul Chișinăului, ce cred acum moldovenii.

„E un preşedinte cu o strategie destul de complexă. Părerea mea este că el se străduie să păstreze comunitatea fostelor ţări care şi-au proclamat independenţa după destrămarea URSS şi nicidecum să nu le dea posibilităţi să se exprime.”

„Eu vreau să vă spun că el procedează foarte urât, nu numai faţă de poporul ucrainean dar şi faţă de popoarele care au fost în Uniunea Sovietică.”

Europa Liberă: Dar iată chiar ultimele sondaje de opinie au arătat că foarte mulţi cetăţeni moldoveni au mare încredere în preşedintele Federaţiei Ruse?

„Aceştia sunt bătrânii care au trăit pe timpul Uniunii Sovietice. Ruşii ne-au stricat şi limba, ne-au stricat şi relaţiile între rude, fiindcă unul gândeşte ca dânşii, altul gândeşte normal.”

„Putin este cel mai puternic din toată lumea în ziua de azi. Eu ştiu că el este un om nemaivăzut de bun. Putin este puterea noastră de azi şi el pe noi o să ne scape.”

„El face tot pentru ţara lui. şi o face la maxim.”

Europa Liberă: Cum îl vedeţi dumneavoastră ca lider?

„Este un lider puternic. De aceştia lideri sun cam puţini în lume. Politica-i agresivă desigur.”

„Vedeţi că ei fără a cuceri teritorii străine nu pot să trăiască. Eu cunosc viaţa asta din Rusia. Sărăcia-i mare, ceva prin oraşe se mai construieşte, mă rog, acolo sunt bogătaşi. Nu aş zice că Putin este unul din conducătorii cei mai buni ai Rusiei.
Invazie fără împuşcături, cum se poate aşa ceva? Hai să ne amintim că a fost şi în 1940 invazie în Basarabia, tot staliniştii au organizat, dar în Cehoslovacia, da în Ungaria, lucrurile acestea se repetă.”

„Aş dori şi la noi să fie aşa un lider şi să avem un viitor oarecare, dar nu aşa.”

Europa Liberă: Este un lider bun?

„Ceea ce face el are rezultate bune. Poate metodele nu-s chiar obişnuite, cum noi suntem deprinşi, dar totuşi, rezultatul este.”

„Propunerea mea - să aibă grijă de ţara lui, de poporul lui , de oraşele lui, de economie, dar nu de ţări străine. Nu face nimic bun pentru popor.”

„Este o personalitate puternică, motivată şi mai întâi de toate este un statalist, adică este omul pentru care priorităţile nu se discută, adică ţara apoi altceva.”

Europa Liberă: Iată ultimele evenimente de pe arena politică regională, cum au acţionat asupra imaginii lui?

„Acei care critice aşa-zisa anexare a Crimeii, eu am în vedere din concetăţenii noştri, ar trebui să îşi amintească de Bucovina şi de Basarabia de Sud.”

„Este dictator, el nu este un preşedinte democrat. Cum dictează el, aşa merge totul.”

Europa Liberă: Putem avea încredere în asemenea lideri?

„După părerea mea nu. Un preşedinte trebuie să fie democrat. El trebuie să fie de acord în primul rând cu populaţia.”

„Asemenea preşedinte trebuie să stea la el în Rusia şi să nu acapareze pământuri, nici a Moldovei şi nici a Ucrainei. Nu am încredere în el, nu cred că este corect ceea ce face. El trebuie să stea în patria lui şi să nu se amestece în alte ţări.”

„Păi el vrea să facă din nou un imperiu rus. Pentru toată lumea e clar ca bună ziua. Acum o să se apuce de regiunea transnistreană. Eu sunt aici băştinaşă, aici m-am născut, aici s-au născut părinţii, buneii şi străbuneii. Acesta –i pământul meu, asta-i ţara mea.”
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG