Linkuri accesibilitate

Ce poate păţi un străin în Moldova…


Doi indivizi agresivi au acostat-o, au bătut-o şi i-au luat geanta în care avea toate actele, banii...



E frumos spaţiul în care trăim, stimaţi ascultători. Un fost preşedinte zicea chiar cu mîndrie că Moldova este ţara oamenilor frumoşi şi harnici. Aşa o fi, dar îndărătul frumuseţii şi hărniciei se ascund deseori o sumedenie de pericole şi orori. În acest spaţiu, care îi ademeneşte pe turiştii străini cu sloganuri despre tradiţie şi mister, un om străin poate să aibă parte de mari suferinţe…

Săptămîna trecută, a venit la Chişinău o doctorandă de 26 de ani din Odesa. Tînăra profesoară ucraineană s-a întîlnit cu cîţiva universitari chişinăuieni, a participat la o masă rotundă, după care, mai spre seară, s-a îndreptat spre Gara de Nord să ia un autobuz spre Odesa.

Ei bine, nici în visele cele mai urîte nu văzuse ea ceea ce urma să i se întîmple în preajma Gării de Nord din capitala noastră europeană. Doi indivizi agresivi au acostat-o, au bătut-o şi i-au luat geanta în care avea toate actele, banii şi o cutie de bomboane moldoveneşti. Acum, rămînînd fără doi dinţi, profesoara din Odesa va avea nevoie de un tratament stomatologic costisitor.

Bătută, însîngerată, victima din Ucraina nu mai putea să revină acasă fără bani şi documente. Noroc de o colegă de la Chişinău care a adăpostit-o. Norocul a fost într-adevăr mare, căci la Consulatul Ucrainei i-au zis să scrie o cerere şi să aştepte de la 2 zile pînă la o lună actul cu care să poată trece frontiera, fără să se intereseze unde va dormi şi va mînca victima. Între timp, poliţia a găsit geanta golită a profesoarei din Ucraina pe care nu a returnat-o imediat, aceasta fiind pe post de probă.

Acum profesoara bătută aşteaptă să-i elibereze Consulatul Ucrainei documentul necesar. E şocată şi nu poate să înţeleagă cum de i s-a întîmplat aşa ceva în Moldova, o ţară despre care auzise numai lucruri frumoase. E foarte regretabil că nişte indivizi debusolaţi i-au provocat o mare suferinţă. E regretabil că din cauza unor asemenea infractori are de suferit imaginea ţării.

Dacă mă gîndesc însă mai bine, putea fi şi mai rău. În ţara oamenilor frumoşi şi harnici unii străini au parte de adevărate catastrofe. Îmi amintesc de italianul sexagenar care făcuse cunoştinţă pe net cu o tînără moldoveancă, care a venit în Moldova să se întîlnească cu fata care-i plăcuse şi care… nu s-a mai întors în Italia. Cadavrul i-a fost găsit într-o pădurice de la periferia capitalei.

Mister, tradiţie, ospitalitate. Toate acestea există, fireşte. Dar într-o clipită ele se pot preschimba în teroare. Asta e ţara oamenilor frumoşi şi harnici…
XS
SM
MD
LG