Linkuri accesibilitate

Hannes Swoboda: „Dorinţa noastră este de a coopera cu Rusia, dar cu o Rusie care acceptă legile internaţionale”


Hannes Swoboda
Hannes Swoboda

Interviu cu eurodeputatul austriac, liderul grupului Alianţei Progresiste a socialistilor şi democraţilor din Parlamentul European.


Europalramentarul austriac Hannes Swoboda, președintele grupului parlamentar al Alianţei Progresiste a Socialiștilor şi Democraților se află la Chișinău şi a avut convorbiri cu oficialități moldovene si cu liderul Partidului Democrat, Marian Lupu. În cursul zilei de sâmbătă i-a acordat un interviu corespondentei noastre Valentina Ursu despre situaţia din regiune şi despre posibilităţile pe care le are Moldova de a face faţă acestei situaţii.

Europa Liberă: Domnule Swoboda, cum îl caracterizaţi pe (preşedintele Rusiei) Vladimir Putin, care este totuși un lider pe plan mondial cu mare influenţă?

Hannes Swoboda: „Cred ca el are o viziune pe termen lung despre ordinea mondiala şi vrea sa joace un rol mai mare, vrea sa intre in istorie, ca cel care a „corectat”, cel putin anumite elemente, din ceea ce a fost distrugerea Uniunii Sovietice şi sa construiasca, cel putin, „o Rusie mare”... in care sa se afle mai mult sau mai puţin toti cei care vorbesc rusa (ca limba materna) si, desigur, asta este periculos, pentru ca asta inseamna sa intervina in multe din tarile din vecinătate.”

Europa Liberă: Un dialog constructiv între UE si Federaţia Rusa, pe ce ar trebui sa se axeze?

Hannes Swoboda: „Un dialog constructiv cred ca este acum foarte dificil, dar cred ca ar trebui incercat. Rusia nu înseamna numai Putin. E adevarat ca el domină Rusia in acest moment, dar e important sa nu inchidem complet relatia cu Rusia si sa
Un dialog constructiv cred că este acum foarte dificil, dar cred că ar trebui încercat. Rusia nu înseamna numai Putin...
ridicam ziduri în jurul ei, pentru ca atunci am avea inca si mai puţine posibilităţi de a arata viziunea noastra despre ordinea mondiala, viziunea noastra de pace, de stabilitate si dorinţa noastra de a coopera cu Rusia, dar cu o Rusie care accepta legile internaţionale. Si ar fi, de asemenea, foarte bine sa incercam sa convingem cel putin clasa de mijloc, care creşte lent in Rusia, ca trebuie sa ceara de la Putin sa fie mai ingrijorat despre situatia din Rusia unde societatea îmbatrineste, oamenii emigreaza, pentru ca Rusia nu este numai Moscova si Sankt Petersburg, Rusia inseamna si o multime de zone sărace şi pentru ca in economia rusa lipseste o dinamica in alte industrii, in afara de cea a petrolului si a gazelor. Asta ar trebui sa fie îngrijorarea lui Putin…”

Europa Liberă: Admiteti ca ar putea sa se declanşeze un al treilea război mondial?

Hannes Swoboda: „Nu. Nu cred. Dupa 100 de ani de la primul război mondial cred ca suntem sificient de inteligenţi sa nu intram din gresala sau din cauza vreunui incident in al treilea razboi mondial. Ar fi absolut ceva nebunesc, dar trebuie sa spunem ca Putin nu va putea sa depăşeasca anumite limite fara sa fie complet izolat.
Putin nu va putea să depăşească anumite limite fără să fie complet izolat...
E foarte important ca Uniunea Europeana sa colaboreze cu toate ţările care sunt îngrijorate, cu tările vecine Rusiei, pentru ca aceste tari nu au nici un interes sa aiba in vecinătate o Rusie care sa le domine si care sa se amestece in treburile lor, pentru ca nu e vorba numai de vorbitorii de limba rusa in tarile europene, dar este vorba si despre etnicii rusi din Kazahstan si din tarile Asiei Centrale şi nici China nu are nici un interes sa existe o Rusie care să acţioneze in mod agresiv în anumite ţări, sa le divizeze. Asa ca integritatea hotarelor este un subiect in care nu numai Europa are un interes sa fie păstrate, dar si alte ţări.”

Europa Liberă: Discutindu-se atit de mult despre criza din Ucraina, credeti ca mai este interes tot atit de mare si pentru a discuta solutionarea definitiva a problemei transnistrene?

Hannes Swoboda: „Cu siguranţă este o situatie dificila şi nu stii niciodata cum va reacţiona Putin şi cum va abuza de cazul transnistrean din nou, pentru politicile sale expansioniste, dar este important sa fim puternici in sud-estul Ucrainei, sa trimitem o
Atât timp cât în sud-estul Ucrainei este dezordine, acest fapt nu poate să nu afecteze şi regiunea transnistreană...
multime de observatori acolo, sa cautam sa obtinem cooperarea dintre toate forţele politice din Ucraina pentru a avea o politica de incluziune pentru toti cetăţenii. Atit timp cît in sud-estul Ucrainei este dezordine, acest fapt nu poate sa nu afecteze si regiunea transnistreana. Lăsati-ma sa fiu foarte clar aici: interesul Uniunii Europene este ca integritatea teritoriala a Ucrainei sa fie pastrata si cel putin acest status quo pentru Moldova. Pentru ca, chiar daca unii oameni din aceste regiuni spun: „haide sa scapam de aceste zone care nu ne aduc decit probleme”, cred ca asta va da un impuls foarte mare pentru Putin ca sa continue politicile sale actuale expansioniste şi asta trebuie împiedicat in orice caz.”

Europa Liberă: Credeti, domnule Swoboda, ca se poate identifuica o solutie pentru criza transnistreana, din moment ce armata a 14-a rusa staţioneaza pe teritoriul de est al Moldovei ?

Hannes Swoboda: Lăsati-ma sa fiu cinstit şi sa va spun ca nu ar fi prea greu pentru Putin sa foloseasca armata si sa vina din diferite părţi şi, de aceea, cred ca e foarte important sa ii spunem clar lui Putin ca indiferent ce se intimpla si daca face pasul
Trebuie să îi spunem clar lui Putin că exagerând expansiunea rusească îşi va pune în pericol alte proiecte şi viziuni ale sale...
urmator, nu ii va fi foarte bine. Pentru ca in aceste regiuni se afla si o multime de oameni care nu vor ca Putin sa vina in ele, aşa cum este deja in Crimeea - acolo nu toata lumea e fericita cu noua situatie! - cum ar fi tatarii din Crimeea si altii, si cu cit merge mai mult in alte zone, cu atit mai mult se va intimpla asta şi, in al doilea rînd, dorinta si intentia ţărilor de a se alatura viziunii sale euroasiatice, sau uniunii vamale, va scadea. Pentru ca daca cineva domina si dicteaza, oamenilor nu le place. De aceea, trebuie sa ii spunem clar lui Putin ca exagerind expansiunea ruseasca îşi va pune in pericol alte proiecte şi viziuni ale sale.”

Europa Liberă: Uniunea Europeana are putea agrea ideea de federalizare a Ucrainei, de federalizare a Republicii Moldova, promovata cu atita insistenţă de Federaţia Rusa?

Hannes Swoboda: „Cred ca trebuie sa fim foarte, foarte atenti despre asta pentru ca, daca aceste idei vin de la Putin, el are ceva in gind. Si sa fie folosit gresit conceptul de federaţie pentru a avea o infleunta puternica in anumite zone, atunci trebuie sa spunem limpede ca da, avem nevoie de politici integraţioniste, iniţiative care sa integreze toate zonele si diferitele minorităţi, dar tine de ţările în cauză cum vor sa se dezvolte. Si cu cit se pun presiuni din afara, cu atit oamenii vor deveni mai sceptici fata de aceste incercari.”

Europa Liberă: Ce sugestie, ce sfat ati avea fata de Partidul Comunistilor conduis de Vladimir Voronin în acest moment hotaritor pentru Moldova, cînd trebuie să decida încotro să mearga ţara ?

Hannes Swoboda: Cred ca trebuie să acceptam ceea ce cetăţenii decid la viitoarele alegeri, dar in acelasi timp europenii trebuie sa spuna foarte clar ca sprijina cu tarie
Europenii trebuie să spună foarte clar că sprijină cu tărie integritatea Moldovei...
integritatea Moldovei şi orice program de reforme. Cred ca poti sa intri intr-o competitie electorala cu ideile domnului Voronin si ale asa zisului partid socialist, doar daca ţara îşi va recîştiga încrederea cetăţenilor şi asta inseamna ca Moldova trebuie să aibă o lupta impotriva corupţiei puternică si vizibilă. Asta este baza recistigarii încrderii, aşa cum a fost şi in Ucraina. Si eu, personal sunt puţin sceptic ca o structura oligarhica a fost inlocuită de o alta, poate ca pentru moment nu exista o alta cale pentru iesirea din criza, dar ţelul trebuie sa fie o lupta adevarata si democrata impotriva corupţiei, indiferent de cine este implicat.”
XS
SM
MD
LG