Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Chişinău, 20 martie 2014
Chişinău, 20 martie 2014

De vorbă cu Vitalie Andrievschi, directorul portalului Ava.md, Valeriu Vasilică, directorul agenţiei de ştiri IPN, şi cu Lucia Bacalu, directoarea ziarului „Expresul” din Ungheni.


Principalele evenimente cu impact asupra cetăţenilor Republicii Moldova se întâmplă şi s-au derulat pe parcursul aceste săptămâni în Ucraina, crede Vitali Andrievschi, directorul portalului informaţional Ava.md. Analistul s-a referit la anexarea peninsulei Crimeea şi a oraşului Sevastopol de către Federaţia Rusă, tensionarea situaţiei din regiune şi sancţiunile impuse de Statele Unite mai multor oficialităţi şi oameni de afaceri ruşi:

„Pentru Republica Moldova toate aceste evenimente au importanţă pentru că noi suntem interesaţi dacă se va opri Rusia în Crimeea sau va merge mai departe spre sud est, cu intervenţie militară sau prin crearea unei republici sud estice. Despre acest lucru se discută în Ucraina şi Federaţia Rusă. Pentru noi este important dacă va ieşi Ucraina din CSI, întrucât a fost făcută o asemenea recomandare în această săptămână şi dacă merită ca şi Moldova să facă paşi în această direcţie. De asemenea, ne vizează şi felul în care vor evolua relaţiile economice ale Ucrainei cu Rusia. Sunt vremuri grele pentru Republica Moldova deoarece criza din apropiere se poate răsfrânge şi asupra situaţie politice din ţară, întrucât este posibilă activizarea regiunii transnistrene, care deja a trimis o scrisoare Dumei de Stat a Rusiei şi totodată ar putea apărea probleme şi în autonomia găgăuză.”

Vitali Andrievschi a amintit şi de conferinţa preşedintelui Nicolae Timofti, în timpul căreia a fost repetată poziţia guvernului şi anume faptul că Republica Moldova consideră ilegal referendumul din Crimeea şi sprijină respectarea suveranității, unității şi integrității teritoriale a Ucrainei. În opinia analistului este salutară prudenţa declaraţiilor făcute de guvernanţi, care trebuie să evite agitarea spiritelor în societate.

Referindu-se la aceleaşi evenimente şi reacţia autorităţilor de la Chişinău, directorul Agenţiei de Presă IPN, Valeriu Vasilică a spus că deocamdată nu le putem cere mai mult decât acţiuni precaute, întrucât şi sancţiunile impuse de europeni şi Statele Unite Federaţiei Ruse, sunt în opinia sa simbolice:

„Oficialii din Republica Moldova, după părerea mea au reacţionat aşa cum ar fi putut să reacţioneze administraţia unei ţări, pe de o parte nu foarte mari, nu foarte puternice şi pe de altă parte în vecinătate imediată a crizei ucrainene şi în special a crizei din Crimeea. Republica Moldova are şi ea acest focar de destabilizare care se numeşte regiunea transnistreană, conflictul transnistrean şi Rusia acum, sau mâine sau oricând ar putea utiliza exact aceleaşi metode ca să preia şi acest teritoriu.”

Şi în provincie, spune Lucia Bacalu, directoarea ziarului „Expresul” din Ungheni agenda săptămânii a fost sub semnul evenimentelor din Ucraina, care adeterminat formarea mai multor curente de opinie între cetăţeni:

„Este subiectul probabil numărul unu în aceste zile. Percepţia este diferită. Cei care urmăresc doar posturile de televiziune ruseşti, chiar am auzit o parte care susţin toate evenimentele care s-au întâmplat în Crimeea, dar marea majoritate totuşi, aici la Ungheni, privesc la toate aceste evenimente cu îngrijorare, pentru că suntem chiar în imediata apropiere şi am putea simţi repercusiuni foarte serioase. Lumea speră că odată cu semnarea Acordului politic de Asociere a Ucrainei cu Uniunea Europeană, poate că şi Republica Moldova va reuşi într-un timp mult mai scurt să semneze un asemenea acord.”
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG