Linkuri accesibilitate

Ţara arde şi escrocul se piaptănă


Aici caravana mişmaşului e eternă, s-a luat, se ia şi se va lua mită cu toptanul.



Mai întîi o ştire banală. Un avocat din Chişinău a fost prins în flagrant deunăzi în timp ce primea o mită de 15700 de euro. Vă daţi seama, stimaţi ascultători, ce sume li se bagă în buzunare unor avocaţi din Moldova? Dar voi, stimaţi vîrstnici, care trăiţi din pensia de 1000 de lei, ce spuneţi?

Şi am auzit cuvintele care se rostesc mai mereu în asemenea cazuri. Cică avocatul respectiv riscă să ajungă la închisoare. Riscă, fireşte, dar asta nu e sigur.

De fapt, cîţi dintre indivzii cu funcţii serioase, prinşi în timp ce luau mită, au ajuns în puşcărie? Păi, în Republica Moldova există numai tipi arestaţi pentru mişmaşuri. Iar tipi influenţi băgaţi în puşcărie pentru afaceri necinstite nu prea sînt. Aşa că aici caravana mişmaşului e eternă. S-a luat, se ia şi se va lua mită cu toptanul.

Impresia mea e că nici un fel de cataclism social-politic nu e în stare să-i oprească pe flăcăii înregimentaţi în caravana mişmaşului. A fost anexată Crimeea de către Rusia? Păi, asta e floare la ureche pentru cetăţenii moldoveni preocupaţi de îmbogăţirea personală prin fraudă. Ei pesemne nu s-ar lepăda de mişmaş nici în cazul în care nişte militari străini ar invada Moldova. Un singur lucru îi poate opri: închisoarea. Un lucru care în Moldova e improbabil de cele mai multe ori.

Dar ce ar trebui să se întîmple ca vameşii-poliţiştii-cinovnicii-avocaţii corupţi să ajungă în puşcărie? Nu ştiu. Nu am un răspuns la întrebarea aceasta dificilă. E limpede însă că numai majorarea salariilor judecătorilor, jinduită de unii guvernanţi, nu ne va ajuta prea tare.
XS
SM
MD
LG