Linkuri accesibilitate

„Ucraina are şansa de a deveni o ţară europeană, o şansă pe care Rusia a pierdut-o, cu toate că etnic şi mental cele două ţări se aseamănă” (Snob.ru)


Un afiș protestatar de Valentin Pzdniakov (de la o expoziție organizată de snob.ru împreună cu Marat și Iulia Gelman)
Un afiș protestatar de Valentin Pzdniakov (de la o expoziție organizată de snob.ru împreună cu Marat și Iulia Gelman)

O revistă a presei ruse despre anexarea Crimeei și consecințele ei în planul relațiilor internaționale.



Ziarul Kommersant scrie că ministrul dezvoltării regionale din Rusia, Igor Sliuneaiev, a dispus crearea unei linii telefonice fierbinţi pentru monitorizarea felului în care sînt respectate drepturile ruşilor din Ucraina. Linia fierbinte va fi deschisă mîine, 21 martie.

Gazeta.ru constată că construcţia cel puţin a unui pod peste strîmtoarea Kerci este inevitabilă. Ministerul transporturilor din Rusia consideră că lucrările de construcție a podului vor înghiţi vreo 50 miliarde de ruble. În cazul în care va exista şi un pod de cale ferată, costul construcţiei va fi de 100 miliarde de ruble.

Goodbye investiţii! Aşa se intitulează eseul Irinei Iasina din Gazeta.ru, un eseu în care autoarea vorbeşte despre sancţiunile care într-adevăr pot provoca daune Rusiei. Deocamdată sancţiunile occidentalilor împotriva Rusiei nu par foarte periculoase. Faptul că Matvienko nu va putea să plece în America nu e un mare deranj nici pentru poporul rus, nici pentru Matvienko însăşi, scrie Irina Iasina. Există însă cîteva posibilităţi care pot dăuna Rusiei. Bunăoară, anularea interdicţiei de a cumpăra petrolul iranian. E un scenariu care pare improbabil acum, dar nimeni nu poate să ştie ce va fi mîine. O sancţiune dureroasă ar putea fi accea care să interzică firmelor americane să colaboreze cu companiile de stat ale ţării acuzate de agresiune, scrie Iasina.

Fireşte, un articol recent care a provocat multe discuţii e cel al cunoscutului jurnalist Vladimir Pozner de pe Pozneronline.ru. Articolul se intitulează Despre reunificarea Crimeei cu Rusia şi nu numai. Pozner consideră că implicarea activă a Occidentului în evenimentele din Ucraina nu are nimic de-a face cu dorinţa de a apăra drepturile omului sau integritatea teritorială a Ucrainei. E vorba de interese strategice geopolitice. Şi nici acţiunile Rusiei nu au la bază dorinţa de a-i ajuta pe ruşi, pe ucraineni şi pe tătari, fiind vorba de aceleaşi interese geopolitice şi naţionale. De aceea, conchide Pozner, nu-mi plac nici unii, nici alţii.

Snob.ru inserează un articol semnat de Stanislav Belkovski. Titlul articolului e De ce cer cetăţenia ucraineană. „Am trăit multă vreme în Rusia lui Putin şi ştiu ce fel de ţară e asta, scrie Belkovski. E ţara corupţiei totale, a bădărăniei de stat şi a ignorării omului. Alipirea Crimeei la Rusia e o înfrîngere a Crimeei. Ceea ce pare acum o victorie se poate repede converti într-o înfrîngere colosală. Înţeleg că Vladimir Putin voia să se revanşeze pentru toate umilinţele pe care i le-au aplicat liderii occidentali, dar nu sunt sigur că ceilalţi aveau nevoie de aşa ceva. Consider că acum Ucraina are şansa de a deveni o ţară europeană, o şansă pe care Rusia a pierdut-o, cu toate că etnic şi mental cele două ţări se aseamănă”, conchide Belkovski.
XS
SM
MD
LG