Linkuri accesibilitate

O inițiativă împlinită doar 53%: „Guvern deschis şi date deschise”


Igor Boțan și Petru Culeac la prezentarea rezultatelor evaluării ADEPT
Igor Boțan și Petru Culeac la prezentarea rezultatelor evaluării ADEPT

Experţii Asociaţiei ADEPT recomandă autorităţilor să acorde o mai mare atenţie cauzelor care au dus la realizarea pe jumătate din planul pentru o Guvernare Deschisă.



Asociația pentru Democrația Participativă, ADEPT, spune că guvernul moldovean a reușit să îndeplinească numai jumătate dintr-o serie de activități pe care și le-a propus cu doi ani în urmă pentru a deveni mai transparent. Experții organizației neguvernamentale sunt totuși de părere că rezultatul este satisfăcător pentru că guvernul a avut de lucrat cu tehnologii informaționale cu care nu este obișnuit.

Atunci când au adoptat, în 2012, Planul de Acţiuni pentru o Guvernare Deschisă, autorităţile şi-au propus trei obiective: implicarea cetăţenilor în actul guvernării, cheltuirea mai transparentă a banilor publici şi combaterea corupţiei prin utilizarea noilor tehnologii informaţionale.

Verificând executarea acţiunilor rezultate din acest plan, autorii evaluării au ajuns la concluzia că rata de onorare a angajamentelor e puţin peste jumătate. Iată şi dovezile. Când vine vorba de implicarea cetăţenilor şi creşterea transparenţei în procesul de guvernare, experţii nu au cum să facă abstracţie de dificultăţile la elaborarea portalului oficial pentru petiţii sau de lipsa unui sistem pentru depunerea on-line a declaraţiilor de avere a persoanelor cu funcţii de demnitate publică.

Capitolul gestionarea eficientă a resurselor publice, autorul studiului,
Petru Culeac, l-a ilustrat cu urmatoarele date: jumătate din cele 16 ministere nu publică sau publică parţial date din planurile şi rapoartele bugetare: „Unele ministere încă mai au anumtie lacune la modalitatea în care ele publică informaţiile privind achiziţiile publice. În mod normal, conform acestui plan de acţiuni, ministerele sunt obligate să publice informaţia atât pe site-ul lor, cât şi pe site-ul Agenţiei pentru Achiziţii Publice. Unele ministere încă nu publică toate informaţiile toate informaţiile necesare pe pagina oficială de internet. Acest lucru este regretabil, pentru că chiar dacă informaţia apare în buletinul informativ al Agenţiei de Achiziţii Publice, eu cred că este important ca cetăţenii să poată găsi informaţia respectivă şi pe site-ul oficial, or acesta este unul din instrumentele principale prin care Ministerele sunt obligate să comunice cu societatea şi cetăţenii interesaţi de aceste informaţii.”

Totuşi, Centrul pentru Guvernare Electronică, cel care a asistat Guvernul în realizarea acestui plan, ne îndeamnă să vedem partea plină a paharului.

Irina Tişacova, coordonatoarea Iniţiativei „Guvern deschis şi date deschise” în cadrul Centrului, spune că angajamentele asumate de autorităţi au fost, poate, prea ambiţioase: „Mai multe iniţiative care nu au fost realizate pe parcursul perioadei monitorizate: 2012 – 2013 au fost incluse în noul plan de acţiuni. Dat fiind faptul că este o iniţiativă nouă şi suntem deja la 53% la realizarea acestei iniţiative, denotă faptul că trebuie să continuăm eforturile pe interior.”

Europa Liberă: Când spuneţi „pe interior” la ce vă referiţi?

Irina Tişacova: „Mă refer la instituţiile care sunt responsabile de realizarea fiecărei acţiuni din plan.”

Pentru următorii ani, experţii Asociaţiei ADEPT recomandă autorităţilor să acorde o mai mare atenţie cauzelor care au dus la realizarea pe jumătate din planul pentru o Guvernare Deschisă: insuficienţa mecanismelor de monitorizare şi control al acţiunilor planificate, lipsa funcţionarilor pregătiţi în cadrul ministerelor şi alteori chiar neconştientizarea importanţei unei guvernări deschise.
Previous Next

XS
SM
MD
LG