Linkuri accesibilitate

„Putin trebuie făcut să înțeleagă că domnia sa autoritară și iluziile imperială sînt adevărata problemă”


Militar rus la Sevastopol, 19 martie 2014.
Militar rus la Sevastopol, 19 martie 2014.

Presa americană despre criza din Ucraina.



Presa americana continua sa se refere la criza ucrainiana. Cum e privita acolo retorica lui Vladimir Putin cu privire la Occident? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Intr-un editorial publicat in „New York Times” se arata ca Occidentul poate impune sanctiuni suplimentare impotriva Rusiei lui Putin, dar ca nu exista nici o sansa ca ele sa-l oblige pe liderul de la Kremlin sa puna in revers ceea ce majoritatea rusilor si locuitorilor din Crimea vad ca indreptarea unei anomalii istorice.

Editorialul arata ca prima prioritate este acum sa se asigure ca Putin nu-si va continua incursiunea in sud-estul Ucrainei, o regiune industriala unde etnici rusi sint nelinistiti de noua putere instalata la Kiev.

In alocutiunea sa Vladimir Putin a spus ca nu doreste dezmembrarea Ucrainei, dar - se arata in editorial - „Occidentul nu poate sa se lase convins de astfel de asigurari”.

Deocamdata, scrie „New York Times”, Statele Unite si Uniunea Europeana trebuie sa insiste ca observatori OSCE sa fie trimisi in sud-estul Ucrainei si sa comunice cu claritate ca noi violari ale teritoriului ucrainian nu vor ramine nepedepsite.

Editorialul mai adauga ca vor exista voci care vor acuza Occidentul ca a pierdut Crimea, dar nu era prea mare lucru de facut, dat fiind haosul si lipsa de unitate din Ucraina. „New York Times” se pronunta pentru ajutor occidental pentru Ucraina, cu conditia ca aceasta tara sa puna capat coruptiei si proastei guvernari, emblematice in ultimii 23 de ani.

Europa trebuie sa-si reduca dependenta energetica de Rusia, cu ajutorul Statelor Unite.

Editorialul mai arata ca Uniunea Europeana trebuie sa gaseasca mecanisme mai eficace de raspuns la crize decit consensul intre cei 28 de membrii, care a aminat un raspuns in actuala situatie.

„New York Times” scrie ca Vladimir Putin vrea sa convinga lumea ca face ceea ce orice lider ar face in locul lui: restabili controlul justificat istoric asupra Crimeei; apara rusii de fascisti ucrainieni; rezista incercarilor occidentale de a marginaliza Rusia.

„Este adevarat – aratat editorialul – ca Occidentul trebuie sa ia act intr-o mai mare masura de complexitatile si pasiunile care sint inca prezente in spatiul fost-sovietic. Dar Putin trebuie facut sa inteleaga ca domnia sa autoritara si iluziile imperială sint adevarata problema, nu perceptia unor atitudini ostile ale Occidentului.”
XS
SM
MD
LG