Linkuri accesibilitate

Timofti primește „informații și analize” de la Băsescu


Preşedinţii Nicolae Timofti şi Traian Băsescu, la Iaşi
Preşedinţii Nicolae Timofti şi Traian Băsescu, la Iaşi

Președintele român s-a întâlnit la Iaşi cu omologul său de la Chişinău şi i-a promis să va cere UE să-i ofere Republicii Moldova o „perspectivă europeană garantată”.


Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, se va afla mâine la Moscova, unde urmează să se discute despre situația din regiunea transnistreană, iar tot mâine Consiliul European va dezbate la Bruxelles ultimele evoluții din Ucraina, Rusia, Crimeea si regiune. In ajunul acestor doua evenimente, președintele Timofti s-a întâlnit la Iași cu omologul său de la București.

„Noi facem așa ca să ne asigurăm o securitate în limitele posibilității”, a declarat Nicolae Timofti. Președintele Republicii Moldova a spus că nu se așteaptă ca decizia de mâine a guvernului de la Moscova în legătură cu Transnistria să fie în favoarea Chișinăului: „sper că nu va fi mai rău decât în privința Crimeii”.

Președintele Traian Băsescu și-a schimbat rolul la întâlnirea cu omologul său moldovean Nicolae Timofti, fiindcă discursul pro-unionist de interior nu se mai potrivea în acest cadru. Președintele român cunoaște eticheta și regulile, chiar dacă nu vrea să le respecte întotdeauna. După ce acum două zile spunea că singura soluție a Republicii Moldova în fața expansiunii Rusiei și a unei eventuale intervenții în Transnistria ar fi apropierea de România, astăzi Traian Băsescu s-a răzgândit și a declarat că „soluția pentru garantarea securității Republicii Moldova este accelerarea proceselor de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană”.

Președintele român a adăugat că i-a „promis” lui Nicolae Timofti că la Consiliu European de la finele acestei săptămâni le va cere celorlalți șefi de stat și de guvern din Uniunea Europeană să-i ofere Republicii Moldova o „perspectivă europeană garantată”. Din punctul de vedere al șefului statului român, „aceasta a fost și slăbiciunea Ucrainei: faptul că i s-a oferit un acord de asociere, dar că nimeni nu i-a dat un orizont privind aderarea la Uniunea Europeană”. Președintele moldovean a spus la rândul lui că speră în semnarea cât mai curând a celor două acorduri cu Bruxellesul: Acordul de Asociere la Uniunea Europeană și Acordul de liber schimb dintre cele două părți.

Întâlnirea dintre președintele român și omologul său moldovean are loc într-o perioadă mai puțin fericită a regiunii, consideră Traian Băsescu, explicând că Federația Rusă
Traian Băsescu: România trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile de securitate pentru Republica Moldova, plecând de la realitatea din Transnistria...
„în stilul istoric care a consacrat-o” a anexat un teritoriu al unui stat suveran și independent: Ucraina. Traian Băsescu i-a dat lui Nicolae Timofti „informațiile și analizele” pe care le are România despre de această zonă devenită instabilă. „România trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile de securitate pentru Republica Moldova plecând de la realitatea din Transnistria și motivațiile care pot să apară în susținerea separatiștilor” a precizat Traian Băsescu.

Uniunea Europeană nu ar trebui să fie surprinsă de ceea ce se întâmplă aici și ar putea înțelege semnalele care i-au fost transmise, crede Băsescu, amintind că Bruxelles-ul a fost luat prin surprindere și de Războiul din Gergia din 2008 și de
anexarea Crimeei din 2014. „Expertiza corectă se află aici” la Marea Neagră, „nu pe celălalt mal al Atlanticului”, precizează Traian Băsescu, reproșându-le parcă partenerilor occidentali că nu au luat în serios datele transmise de la București despre spațiul pontic. Președintele român a trasat, de altfel, și o hartă a punctelor instabile aflate dincolo de Prut: Găgăuzia, după referendumul din februarie, atmosfera de la Bălți, dezbaterile din Regiunea Taraclia, aspirația Transnistriei de a deveni parte a Rusiei.

Președintele Republicii Moldova a spus că nu se așteaptă ca decizia de mâine a guvernului de la Moscova în legătură cu Transnistria să fie în favoarea Chișinăului:
Nicolae Timofti: suntem o țară mică...
„sper că nu va fi mai rău decât în privința Crimeei” a mai adăugat Nicolae Timofti, explicând că țara sa are relații economice „în volum destul de mare” cu Federația Rusă și că dorește să le păstreze.

„Suntem o țară mică - mărturisește Nicolae Timofti - și nu putem să înaintăm pretenții mari. Noi facem așa ca să ne asigurăm o securitate în limitele posibilității”, am citat din declarația președintelui moldovean.

Dincolo de îngrijorările privind securitatea granițelor Republicii Moldova, Traian Băsescu și Nicolae Timofti au decis să le ceară guvernelor de la București și de la Chișinău să creeze o structură permanentă flexibilă, eficientă și care să elimine birocrația, formată din patru reprezentanți români și patru moldoveni care să se ocupe strict de punerea în practică a proiectelor comune.
XS
SM
MD
LG